Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tavalyi kérdés újra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2020-05-27 10:48:51

Kedves Attila!
Tavalyi kérdésemmel kapcsolatban van még kérdésem:
GYÜMÖLCSÖS ÜLTETVÉNY________________________________________
csizmadia-z2019-02-26 18:17:53
Kedves Attila!
Kft ügyfelem 2005-ben telepített meggy ültetvényt, akkori könyvelő a telepítés költségével aktiválta, écs 6%. Idén ügyvezető úgy döntött, hogy a földhasználatot (saját földje) átviszi az őstermelői gazdálkodásába. Kérdésem az, hogyan vezessem ki a kft-ből? Jól gondolom, hogy térítés nélküli átadás "jelleg" illik rá? 8693-al szemben? És adózás előtti eredményt növelő tétel az értéke?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti
Kedves Márti,
Értelmezésem szerint a magánszemélynél a piaci érték után adóköteles jövedelem keletkezik, jogviszony szerint adóköteles (jellemzően tagi jövedelemként, de ha a Kft-ben lévő feladatait munkaviszonyban látja el, akkor munkabérként). A Kft-ben a kivezetés során keletkezett egyéb ráfordítás nem adóalap növelő a Tao-ban (3.sz.mell.B)3.).
papattila
Tehát a kérdésem: plusz jövedelem keletkezik, vagy a havi járandósága helyett kaphatja meg, fizetése helyett? A 869-el szemben mondjuk 511?
Mertha csak 471el szemben a 869, akkor bérköltség is lesz, meg ráfordítás is...

Mi a véleménye?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-28 10:21:20

Kedves Márti,
Pontosítanom kell a tavalyi válaszom: a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra