Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tőkeleszállítás, saját részvény, üzletrész


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Diadalszekér 2022-09-05 14:34:34

Tisztelt Szakértő!
Egy Kft-ben 2 magánszemély tulajdonos mellé csatlakozott további 2 személy, így a jegyzett tőke 50 M ft lett, egyenlő tulajdoni arányban.
A becsatlakozott 2 fő kilépett 2 lépcsőben és a KFT megvásárolta a részüket, így lett a KFT-nek 25 M visszavásárolt saját részvénye, és a 2 korábbi tulajdonosnak nem változott a részesedése, 12,5M-12,5M Ft.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan, mi módon lehetne a tőkét leszállítani? Milyen adózás terheli ezt az esetet? Mik a könyvelési tételek? Van-e szankciója, hogy ez már évekkel korábban történt (2009-2013), de csak most történne meg a leszállítás? Számít-e az, hogy a cég pénztárában 27M ft van? A végcél a cég végelszámolása.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-07 19:24:05

Jogszabály szerint 1 év után a saját üzletrészt be kellett volna vonni, értékesíteni vagy ingyenesen átadni a tulajdonosoknak. Ennek lehet mulasztási bírság szankciója vagy cégbírósági felügyeleti eljárás, ha sürgősen nem intézkednek. A cég pénztári egyenlege érdektelen az ügylet rendezése szempontjából.
- Visszavásárlás a tulajdonosktól szerződés szerinti értéken T373 Saját üzletrész - K38.
- Értékesítés a tulajdonosoknak eladási áron T38 - K97, kivezetés nyilvántartási áron T87 - K373, kivezetés, a pénzügyi eredmény elszámolása (a bruttó elszámolás miatt) egy technikai számla (379) közbeiktatásával T97 - K87.
- Bevonás a cégbírósági bejegyzéssel egyidejűleg T411 - K97 névértéken, kivezetés nyilvántartási értéken T87 - K373, a pénzügyi eredmény elszámolása (lásd fentebb)
- Ingyenes átadás (jogviszony szerint adóköteles a magánszemélyeknél), kivezetés nyilvántartás szerinti áron T55 - K373.
papattila

Szakértői hozzászólás

Diadalszekér 2022-09-12 16:56:11

Tisztelt Szakértő!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Ha megenged még egy kérdést a fentiekkel kapcsolatban:
Van-e a fenti ügyletnek adóvonzata akár a tulajdonosok, akár a cég tekintetében. Ha igen, melyek, mik ezek?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-13 14:13:14

- A bevonás nem jár adófizetési kötelezettséggel egyik fél részéről sem.
- Ha az értékesítés legalább névértéken történik, akkor ez sem keletkeztet adófizetési kötelezettséget egyik félnél sem.
- Az ingyenes átadás jogviszony szerinti jövedelmet generál a kedvezményezett tagoknál. Azaz tagi jövedelemként, munkabérként vagy -jogviszony hiányában- egyéb jövedelemként lesz adóköteles. Az első két esetben a tao-ban elismert költség, egyéb jövedelem esetében viszont adóalap növelő tétel lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra