Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Végelszámolásra felkészülés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

42844 2019-04-14 14:48:33

Kedves Attila!
Mi a helyes eljárás az alábbi esetben:végelszámolással szeretne megszűnni a Bt. mely, áfás ingatlan bérbeadási tevékenységet végzett.
Az ingatlant értékesíteni szeretnék, a Bt. beltagjának. Tőle származó tagi kölcsön visszafizetése, az ingatlan vételárából történne. Az ingatlan könyv szerinti értéke alacsonyabb, a piaci értéknél.
A megszűnés miatt, van-e felértékelési kötelezettség? A Bt. beltagnál az ingatlan tulajdonba kerüléskor a NAV. az ingatlan után fizetendő illetéket, a piaci érték alapján határozza meg.A személy azonosság miatt, hogyan lehet mindezt jól kezelni?
Szakértői válaszát köszönve, Üdvözlettel: Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-16 05:22:10

Kedves Éva,
Mivel az értékesítés nem független felek közt fog történni, így mind az szja-ban, mind a tao-ban, mind az áfa-ban (ha felmerül) a piaci érték lesz a mérvadó. Az illeték alapja a forgalmi érték, ami praktikusan szintén a piaci értékkel megegyező. És mindez független attól, hogy a végelszámolás előtt vagy alatt történik. Egyébiránt a végelszámolási záró mérleget a piaci érték alapján kell elkészítenie a végelszámolónak (72/2006. Korm.rend. 7.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra