35 év alattiak illetékkedvezménye lakásvásárlásnál

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. tv. (Itv.) által szabályozott, a 35 éven aluli fiatalok elsõ lakásszerzéséhez kapcsolódó illetékkedvezmény 2011. január 1-jétõl egy új formával bõvült.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A 35. év alatti elsõ lakáshoz jutók illetékkedvezménye 2011. január 1-tõl

A kedvezmény alapesetének az Itv. 26. § (6) és (9) bekezdésekbe foglalt szabályai továbbra is változatlan tartalommal megmaradtak.

Az Itv. 26. § (9) bekezdése rögzíti, hogy a kedvezmények alkalmazásánál elsõ lakástulajdont szerzõnek az minõsül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérõ tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékû joga.

A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerzõ esetén a nagykorúság elérését megelõzõen idegenítettek el. Nem minõsül elsõ lakástulajdont szerzõnek az, aki a (6) vagy (15) bekezdés szerinti kedvezményt az illetékkötelezettség keletkezését megelõzõen igénybe vette. A kedvezmény igénybevételérõl, valamint a kedvezményre jogosító feltételek fennállásáról a szerzõ félnek az illetékfizetési meghagyás jogerõre emelkedéséig kell nyilatkoznia.

A fenti illetékkedvezmények igénybevételéhez szükséges kérelem és a törvényi feltételek fennállásáról szóló adózói nyilatkozat szerepelhet az adásvételi szerzõdésbe ágyazva, a szerzõdéshez csatolt írásos mellékletben, illetve ezeket kiválthatja a szerzõdés földhivatali benyújtásakor a szerzõdéshez kötelezõen csatolandó NAV 11B400-as adatlap kedvezményekre vonatkozó részének megfelelõ kitöltése is. Az adózó a fizetési meghagyás jogerõre emelkedéséig utólagosan benyújtott, kötetlen formájú írásbeli kérelmében is igényelheti a kedvezmények alkalmazását.

Az Itv. 26.§ (6) bekezdés alapján az illetékkötelezettség keletkezésekor (vagyis az adásvételi szerzõdés megkötésekor) a 35. életévét be nem töltött fiatal elsõ lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendõ illeték 50%-ig terjedõ, de legfeljebb 40 000 forint kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 8 millió forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékû lakás részarány-tulajdonának megszerzése esetén a vagyonszerzõt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékû kedvezmény illeti meg. Egy példával illusztrálva, ha ketten vásárolnak 1/2-1/2-ed tulajdoni arányban egy 6 millió Ft forgalmi értékû lakóingatlant, akkor a teljes ingatlan után fizetendõ 160.000 Ft-os visszterhes vagyonátruházási illetékbõl – a törvényben szabályozott feltételek fennállása esetén – a maximálisan kapható 40.000 Ft illetékkedvezmény jár összesen, melybõl a két adózó 20.000-20.000 Ft-ot érvényesíthet.

A 2011. január 01. napját követõen illetékkiszabásra bejelentett vagyonszerzési ügyek esetében az Itv. 26. §-ának új, (15) bekezdése a 35 éven aluli elsõ lakásszerzõk illetékkedvezményét bõvíti. Ez a rendelkezés lehetõvé teszi, hogy a 35. életévét még be nem töltött elsõ lakásszerzõ a fizetendõ visszterhes vagyonátruházási illeték részletekben történõ megfizetését kérje az állami adóhatóságtól. A részletfizetést a kérelemben megjelölt idõtartamra, de maximum 12 hónapra lehet biztosítani, úgy, hogy az illetéket havonta egyenlõ részletekben, pótlékmentesen fizesse az adózó.

A kedvezmény ezen fajtájának érvényesítése tehát a megszerzett lakóingatlan értékétõl független, ha pedig a jogügylet tárgyát képezõ lakás forgalmi értéke a 8 millió Ft-ot nem haladja meg, a (6) bekezdésben rögzített kedvezménnyel együtt is alkalmazható.

Fontos kiemelni, hogy az esedékes részletfizetés elmulasztása a kedvezmény megszüntetését eredményezi és az illetéktartozást egy összegben meg kell fizetni. Ebben az esetben az adóhatóság a fennmaradó rész után – az eredeti esedékességtõl (illeték esetében a határozat jogerõre emelkedését követõ 15. nap, illetékelõleg esetében a határozat közlésétõl számított 30. nap) – késedelmi pótlékot is felszámol.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra