A 2011. évi beszámoló kérdései: osztalék jóváhagyása, kifizetése

Forrás: Önadózó | Szerző: Botka Erika

A 2011. évi beszámoló elfogadásakor osztalék jóváhagyása csak akkor javasolható, ha a vállalkozásnak lesz pénzügyi fedezete annak kifizetésére. Ha belátható időn belül nem tud pénzügyi fedezetet biztosítani az osztalékra a vállalkozás, akkor nem indokolt osztalékot jóváhagyni. Ha a vállalkozásnak év közben van szabad pénzügyi fedezete, akkor inkább célszerű év közben osztalékelőleget felvenni a tulajdonosnak.

A megelőző ékekben jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalékok rendezése több vállalkozásnál gondot jelent, mert nincs hozzá pénzügyi fedezet. Ehhez kapcsolódóan a Tao. tv-ben egy egyedi szabályt hoztak, mely szerint a 2007-2009. évben jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék-tartozások 2010. január 1-jét követő elengedésére tekintettel elszámolt rendkívüli bevétellel a társasági adóalapot lehet csökkenteni. Ezzel párhuzamosan viszont van NAV iránymutatás is, amely szerint, ha ilyen kötelezettséget engednek el, akkor az – a kétszeres adóztatási elvekre való hivatkozással – társasági adóalap csökkentő.

Ez az iránymutatás viszont bármelyik évben jóváhagyott osztalékra vonatkozik. Így a Tao. tv. és a NAV iránymutatás között ellentmondás van. Ezért, ha ilyen jogcímen olyan kötelezettséget engednek el – ami nem 2007-2009. évekre vonatkozik –, akkor mindenféleképpen legyen a vállalkozásnak adóhatósági állásfoglalása arra vonatkozóan, hogy élhet-e az adóalap csökkentés lehetőségével.  Az ajándékozási illeték vonatkozásában viszont nincs kedvezmény, ezért magánszemély tulajdonosoknak nem célszerű az osztalékkövetelésüket elengedni. 

Ha a megelőző évekről jóváhagyott, ki nem fizetett osztaléktartozás rendezésére nincs pénzügyi fedezet, de a tartozást teljesíteni kellene, akkor – az elengedésen kívül – más megoldást is célszerű mérlegelni. Az osztaléktartozás más eszközzel (pl. tárgyi eszköz, készlet, követelés, értékpapír, stb.) is teljesíthető. (Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az osztaléktartozást csak akkor lehet más eszközzel teljesíteni, ha a társasági szerződés erre lehetőséget nyújt.) Az osztaléktartozás fejében odaadott eszközt az értékesítés szabályai szerint kell elszámolni, mind számvitelben, mind áfa törvény szerint. Az értékesítésből adódó követelést ezután lehet összevezetni az osztaléktartozással.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2012. márciusi számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra