Hírek
SZÁMVITEL kategória hírei

A cégek közel fele figyelembe veszi az ESG-szempontokat

SZÁMVITEL

Az ESG olyan szempontrendszer, amelynek célja, hogy az egyes vállalkozások tevékenysége, vagy azoknak egy bizonyos szegmense fenntarthatósági szempontok alapján is vizsgálható legyen. Az ESG alkalmazásával az adott céggel üzleti kapcsolatba kerülő külső szereplők (vevők, befektetők, finanszírozók) teljesebb képet kapnak a szervezetről és tevékenységéről.

Esettanulmány jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenységről

SZÁMVITEL

A B&B Travel több mint két évig nyújtott vállalkozásoknak több tucat alkalommal pénzkölcsönöket, amelyek nem minősültek a jegybank engedélye nélkül is végezhető vállalatcsoporton belüli csoportfinanszírozásnak. A társaság valamennyi esetben kamatot kötött ki az általa adott kölcsönök ellenértékeként.

Civil szervezetek beszámolója - nyilvánosságra hozatal, letétbe helyezés, közzététel

SZÁMVITEL

A civilszervezet és más nonprofit szervezet a beszámolót – kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói jelentéssel együtt hozza nyilvánosságra. Eszerint a szervezet köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét – kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói jelentéssel együtt – az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig az OBH-nak megküldeni, ezzel letétbe helyezni és közzétenni.

Készülnek a vállalatok ESG jelentései – vannak még fejleszthető területek a hazai jelentésekben

SZÁMVITEL

A 2022-es pénzügyi év lezártával a vállalatok már belefogtak a tavalyi évet bemutató fenntarthatósági jelentések elkészítésébe, sőt egyes társaságok már a véglegesítés szakaszába is érkeztek. Idén szeptemberben a Deloitte – immár 23. alkalommal – ismét meghirdeti a Zöld Béka Díjat, amely a nem pénzügyi jelentések készítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok elismerésére szolgáló kezdeményezés.

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

SZÁMVITEL

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.

Nonprofit szervezetek könyvvizsgálati kötelezettsége

SZÁMVITEL

Kötelező a könyvvizsgálat annál a szervezetnél, amelynél az éves (éves szintre átszámított)  ár)bevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában meghaladja a 300 millió forintot.

KPMG: a feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenni a fenntarthatósági jelentésüket

SZÁMVITEL

A CSRD kritériumrendszere alapján erre azok a magyar vállalkozások lesznek kötelezettek, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel, illetve 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből két feltételt teljesítenek. Ez lényegében egybeesik az Európai Unió középvállalkozás kategóriájának beugró szintjével

2022 évi kreditigazolások az Önadózó Fórum tagságról kiküldve - mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak

SZÁMVITEL

Az Önadózó újság előfizetői, mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, akik regisztráltak a honlapon az Önadózó Fórum tagság után a 2022-es továbbképzési évben 2 kreditre jogoultak. Az erről szóló igazolást az általunk ismert e-mail címre megküldtük, Kérjük ellenőrizzék és ha van észrevételük, jelezzék az info@onadozo.,hu e-mail címen.

Van még 2 nap a hiányzó továbbképzési kreditek teljesítésére

SZÁMVITEL

Van még két nap a 2022-es továbbképzési évből, amely idő alatt mindenki számba veheti az eddig teljesített kreditjeit és  pótolhatja is a hiányzókat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó, 2022-ben hatályos  továbbképzési szabályokat.  A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek 20-at. Az ügyvédeknek idén 16 kreditet kell teljesíteniük.

Most még a régen áron fizethető elő az Önadózó csomagjára -

SZÁMVITEL

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Tekintse meg decemberi számunk gazdag tartalomjegyzékét ● Választási lehetőségek adónemek között és egyes adónemeken belül ● Év végi teendők a társasági adóban ● Zárlati feladatok év végén ● Felkészülés a civil szervezetek zárására ● Egyéni vállalkozók és őstermelők év végi teendői ● Külföldi kiküldetés ● Év végi ajándékozások, ünnepségek – szja ● A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ● A kisadózó vállalkozók tételes adójának változó szabályai ● Munkaügyi teendők év végén ● Önadózó előfizetés 2023 -ra ajándékcsomaggal most még a régi áron 29.988,-Ft-ért https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Cégmegszüntetési segédlet Bt-k, Kft-k egyszerűsített végelszámolásához

SZÁMVITEL

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan - ügyvédi közreműködés nélkül is - megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok - a 2022. augusztus 10-től hatályos szabályok szerint! Megrendelés: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

Jönnek a fenntarthatósági jelentések

SZÁMVITEL

Az Európai Tanács várhatóan november 28-án ratifikálhatja az új szabályokat, amelyek alkalmazását 2024 és 2028 között kell megkezdenie a magyarországi cégeknek is. A cégeknek a korábbinál több fenntarthatósággal kapcsolatos információt kell majd nyilvánosságra hozniuk, ráadásul olyan formában kell ezt megtenniük, hogy a befektetők össze tudják azokat hasonlítani más cégek adataival is. 

KPMG: a vezető nagyvállalatok 79 százaléka készít fenntarthatósági jelentést

SZÁMVITEL

Korábban inkább csak a pénzügyi eredmények mutatták egy-egy cég sikerességét, de ma már az is fontos, hogy hogyan kezelik a társadalmi, környezeti problémákat, mennyire fenntartható a működésük, illetve a termékeik. A vállalatoktól egyre jobban elvárják, hogy minderről számot adjanak, és elkészítsék fenntarthatósági jelentésüket.

Megjelent a Cégmegszüntetési segédlet 2022-es frissített kiadása

SZÁMVITEL

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok - a 2022-es szabályok szerint! További infó: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

A civil szervezetek és a zárlati munkálatok

SZÁMVITEL

A civil szervezetek esetében az igen sokrétűen, „szétszabdalva” szabályozott jogi környezetben nagyon-nagyon nehéz eligazodni mind a számvitel, mind az adózás területén. Különösen csúcsosodnak a gondok így a beszámolási időszakban, ezért nézzük át, mire is figyeljünk a civil szervezetek beszámoló készítése közben.

Szerződés elszámolási egység és sorozatgyártás

SZÁMVITEL

A törvénymódosítás új előírása szerint sorozatgyártás esetén ha a szerződés(ek) tárgya terméknek azonos munkafolyamattal, nagy tömegben, sorozatosan történő gyártására irányul, a vállalkozó dönthet úgy, hogy nem alkalmazza a szerződés elszámolási egységére vonatkozó előírásokat.

Számviteli és adózási megfelelés a világban

SZÁMVITEL

Az eredmények azt mutatják, hogy ha a számviteli és adóügyi megfelelés jól működik, az növeli a befektetői bizalmat, javítja az üzleti partnerek és az ügyfelek bizalmát, és erősíti a vállalkozások jó hírét a külvilág felé. Azt tapasztaltuk, hogy a vállalatvezetők egyértelműen elkötelezettek a compliance iránt. Mivel az üzleti tevékenység minden eddiginél szigorúbban ellenőrzött, az a megállapítás, hogy a legtöbb vállalati vezető növelni tervezi a megfelelésre fordított pénzügyi és emberi erőforrásoka

Mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése - a kimentési kérelem

SZÁMVITEL

A 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet szűk körben lehetővé teszi a továbbképzési kötelezettség alól mentesülést kimentési kérelem alapján.

Civil szervezetek ÁSZ ellenőrzése

SZÁMVITEL

Típushiba volt az alapvető számviteli szabályzatok, valamint a számviteli beszámolók hiánya, az eddigi visszajelzések alapján azonban ebben igen rövid időn belül javulás történt a törvényes állapot elérése érdekében. Az ellenőrzött szervezeteknél a szabályozottság és a könyvviteli elszámolások terén volt szükséges leginkább előrelépniük

Könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők, ügyvédek továbbképzési kötelezettségei 2021 - és további írások az Önadózó novemberi számában

SZÁMVITEL

A könyvelői munka trendjei, avagy mit hozhat a jövő? ● Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők, ügyvédek továbbképzési kötelezettségei 2021 ● Félresikerült webáruházi rendelések ● Az ingyenes juttatások hatása a kisvállalati adóalapra ● A kisvállalati adó és a szociális hozzájárulási adó kapcsolata ● A kriptovalutákkal való számviteli elszámolások ● Az IFRS9 üzleti modellje ● Szja és járulékszabályok a veszélyhelyzetben ● Kata áttérési szabályok ● Egyéni vállalkozók átalányadózása jelenleg és 2022-től ● A lakossági napelemes pályázat jövedelmi feltételéről ● Tudnivalók a keresőképtelenségről ● A munkakör megosztása és a több munkáltató által létesített munkaviszony ● Szja-visszatérítési infók ● Előfizetés az Önadózó csomagjára: 2022. 1-12. hóra 26.964,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/


Vissza az előző oldalra