A 2012-es üzleti év zárása IV. - Devizás tételek mérlegfordulónapi átértékelése

Forrás: Önadózó 2013/5 | Szerző: Botka Erika

A 2012-es üzleti év zárását befolyásolják egyrészt a számviteli törvény 2012. évi változásai, mivel több olyan új előírás is van, amelyek 2012-re saját döntés alapján alkalmazhatók, másrészt a működési, gazdasági környezet. A 2012-es üzleti év zárásának kiemelt feladatai az alábbiakban foglalhatók össze.

A részesedések akkor minősülnek devizás eszköznek, ha a tulajdonolt társaság jegyzett tőkéje devizában meghatározott, ekkor a jegyzett tőke devizanemében kell az év végi átértékelést végrehajtani. Értékpapírokat akkor kell átértékelni, ha azok névértéke devizában meghatározott.

Követeléseknél, ha az devizában meghatározott (vevők esetében a kimenő számla devizában került kiállításra, a kölcsönt devizában adták, stb.), illetve a devizaalapú követeléseknél, ha más összeget kell fizetni Ft-ban, mint a követelés Ft összege. Jellemzően a vállalkozásoknál devizaalapú Ft-os követelés nem lehet, mert a devizaalapú forintos értékesítéseknél már Ft-ban kerül a számla kiállításra és ezt a Ft összeget kell kifizetni, ezért ezek az ügyletek nem tartoznak az átértékelésbe sem az eladónál, sem a vevőnél. Pénzeszközök közül a devizabetét számlát és a valuta pénztárat kell átértékelni. Kötelezettségeknél, ha az devizában meghatározott, illetve devizaalapú forintos kötelezettségeknél, ha más összeget kell fizetni Ft-ban, mint a kötelezettség Ft összege (pl. devizaalapú forintos pénzügyi lízingtartozás, deviza alapú forintos bankhitelek). Az időbeli elhatárolások között is lehetnek devizás tételek, azonban az időbeli elhatárolások jellemzően a mérlegfordulónapi árfolyamon kerülnek forintosításra, ezért már nem kell átértékelni (pl. euróban járó, fizetendő kamatok). Meg kell jegyezni, hogy devizás könyvvezetés esetén is ugyanezen eszköz- és forrástételekben lehet átértékelni, ha azok a könyvvezetés pénznemétől eltérő devizanemben, illetve Ft-ban merültek fel.

Devizás követeléseknél kiemelendő az értékelés sorrendisége. A követeléseknél lehet, hogy azokat behajthatatlan követelésként le kell írni, illetve lehet, hogy értékvesztést kell rá elszámolni és mérlegfordulónapra vonatkozóan át is kell értékelni. Először a behajthatatlan követeléseket kell kivezetni azok könyv szerinti értékén. Így a behajthatatlan követelések már a devizás tételek mérlegfordulónapi átértékelésekor nem szerepelhetnek a könyvekben. Ha például a vevőnek a devizás számla 2012-ben került kiállításra, akkor a teljesítés napi árfolyamon kell, mint behajthatatlan követelést egyéb ráfordításként elszámolni. Ha a vevőkövetelés 2011. mérlegfordulónapon is szerepelt a könyvekben, akkor a 2011-es mérlegfordulónapi árfolyamon kell egyéb ráfordításként elszámolni. Ha a vállalkozás pl. MNB árfolyamon forintosítja a devizás ügyleteket és a 2011. évi vevőkövetelése 10.000EUR volt, amire 5.000EUR értévesztést számoltak el, akkor ez a követelés 311Ft/EUR árfolyamon szerepel nyitó tételként a 2012. évi könyvelésben. Ha ez a követelés 2012. évben behajthatatlanná válik, akkor a követelést és a hozzá kapcsolódó értékvesztést 311Ft/EUR árfolyamon kell behajthatatlan követelésként kivezetni a könyvekből. 

Ha a követelésre értékvesztést kell elszámolni, akkor első lépés az értékvesztés elszámolása, majd ezek után kell az átértékelést végrehajtani. Az értékvesztést devizában kell elszámolni, a követelés könyv szerinti árfolyamán, majd a második lépés a mérlegfordulónapi árfolyamra történő átértékelés. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az értékvesztés főkönyvi számla is devizás tétel, így erre is vonatkozik az átértékelési kötelezettség. Például, ha a 2012. évi kimenő számla 2.000 EUR, teljesítésnapi árfolyam 295Ft/EUR, értékvesztés 50%-os, akkor az értékvesztés összege 1.000 EUR, árfolyama 295Ft/EUR, majd ezek után kell a mérlegfordulónapi EUR árfolyamra átértékelni az 2.000 EUR követelést és az 1.000 EUR értékvesztést. Ha a vállalkozás 2011. évi vevőkövetelése 10.000EUR volt, amire 5.000EUR értévesztést számolt el, akkor ez a követelés – MNB árfolyam alkalmazása esetén – 311Ft/EUR árfolyamon szerepel nyitó tételként a 2012. évi könyvelésben. Ha erre a követelésre további értékvesztést kell 2012-ben elszámolni, akkor azt 311Ft/EUR árfolyamon kell elszámolni, majd ezt követően kell a követelést és az értékvesztést is a 2012-es mérlegfordulónapi árfolyamra átértékelni. 

A vevőköveteléseket és a szállítói tartozásokat számlánként, egyedi értékeléssel kell átértékelni, összevont értékelése a követeléseknek, kötelezettségeknek nem elfogadható.

Az év végi árfolyamveszteség elhatárolása beruházási hitelnél, pénzügyi lízingtartozásnál, forgóeszközhitelnél lehetséges saját döntés alapján, ha az
- árfolyamnyereséggel nem ellentételezett és
- devizakészlettel nem fedezett.

A döntés a tartozás teljes futamidejére vonatkozik. Elhatárolás esetén kötelező a céltartalék képzése.

Céltartalék arányszáma beruházási hitelnél, pénzügyi lízingnél 2012-re megváltozott, az új arányszám a következő: beruházás aktivásától eltelt időtartam/hitel teljes futamidő (vagy a tárgyi eszköz élettartama, ha az rövidebb a hitel futamidejénél). A 2011-ben még a régi szabályokkal képzett céltartalékot azonban 2012-ben nem kell feloldani. Az új céltartalék képzési arányszámmal ki kell számolni, hogy mennyi céltartaléknak kell lennie 2012-es mérlegfordulónapon, ezt kell a nyitó céltartalékhoz viszonyítani és erre kell ráképezni vagy feloldani. A 2011-ben is meglévő beruházási hiteleknél, pénzügyi lízingtartozásnál, ha azok 2012-es mérlegfordulónapon is megvannak, akkor 2012-ben az átértékelés eredménye nyereség lesz. Ezért fontos a figyelmet felhívni arra, hogy 2012-ben a 2011-ben elhatárolt veszteségből az év végi átértékelési nyereségre is fel kell oldani a 2011. évi elhatárolt veszteségből (nem csak az év közben visszafizetett, törlesztett részre). Így például, ha a lízingtartozás év végi átértékelési nyeresége 2 millió Ft, akkor az előző évi elhatárolt veszteségből 2 millió Ft-ot fel kell oldani, függetlenül attól, hogy mi a devizás tételek év végi összevont átértékelési egyenlege.

Forgóeszközhitelnél a céltartalék arányszáma: hitelfelvételtől eltelt időtartam/hitel teljes futamidő. 

Lekötött tartalék képzése az eredménytartalékból kötelező az elhatárolt veszteség és képzett céltartalék különbsége összegében.
Forgóeszközhiteleknél az árfolyamveszteség elhatárolásának lehetősége csak a 2012-ben felvett forgóeszközhitelekre vonatkozhat, ha azok folyósításkori árfolyama alacsonyabb volt, mint a mérlegfordulónapi árfolyam. Azoknak a vállalkozásoknak, akiknek 2011-ben is volt forgóeszközhitele és ez a hitel 2012-es mérlegfordulónapon is fennáll, az év végi átértékelésnél árfolyamnyereség fog realizálódni, mert a 2012-es mérlegfordulónapi árfolyamok alacsonyabbak a 2011-es mérlegfordulónapi árfolyamnál (így árfolyamveszteség elhatárolása fel sem merülhet).

Mivel a 2012-es mérlegfordulónapi árfolyamok alacsonyabbak a 2011-es mérlegfordulónapi árfolyamnál, sok vállalkozásnál az év végi átértékelésnél az összevont egyenleg nyereség lehet. Fő szabály szerint ez a nyereség a társasági adóalap része (mint, ahogy megelőző évben a veszteség is a társasági adóalap része volt).  Ha azonban a vállalkozás a 2012. évi mérlegében befektetett eszközre (ami számviteli szempontból csak és kizárólag befektetett pénzügyi eszköz lehet), vagy hosszú lejáratú kötelezettségre (pl. itt lehetnek beruházási hitelek, pénzügyi lízingtartozások) számolt el átértékelési nyereséget, akkor ezzel a nyereséggel – saját döntése alapján – csökkentheti a társasági adóalapot. A társasági adótörvény szabályából következik, hogy forgóeszközök és rövid lejáratú kötelezettségek átértékelési nyereségére nem vonatkozik az adóalap csökkentés lehetősége.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2013. májusi számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra