A 98%-os különadó visszafizetése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - hivatalból eljárva - 30 napon belül visszatéríti az adózóknak a 2005-2009-re bevallott és megfizetett 98 százalékos különadót. A NAV egyetért Angyal József okleveles adószakértõvel abban, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelõek a bevallás kitöltéséhez, ha a munkavégzés alóli felmentés 2009-ben kezdõdött, de a jogviszony megszûnése 2010-re esett.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az adóhatóság 30 napon belül visszafizeti a 2005-2009-re lerótt különadót

A magánszemélyek által 2005-2009-re bevallott és megfizetett különadót az állami adóhatóság a különadót módosító törvény hatálybalépését követõ 30 napon belül visszatéríti, az új törvény alapján az adóhatóság hivatalból el fog járni - közölte az MTI érdeklõdésére a NAV. A 98 százalékos különadót módosító törvényt május 13-án, a Magyar Közlöny 51. számában hirdették ki, a törvény a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

A NAV az MTI megkeresésére állást foglalt Angyal József okleveles adószakértõ, matematikus közleményével kapcsolatban. Az adószakértõ a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a végkielégítések különadójára vonatkozó törvénymódosítás miatt használhatatlan a munkáltatói igazolás, újra kell számítani 2010-re a különadó alapját.

Az adószakértõ szerint, mivel a különadó már csak a 2010-es jövedelmeket próbálja visszamenõlegesen adózás alá vonni, kiesnek a különadó alapjából a 2009-es jövedelmek. Ez szerinte minden olyan esetben problémát okoz, amikor a munka alóli felmentés 2009-ben kezdõdött, de a jogviszony megszûnése 2010-re esett; amikor 2009-es a jogviszony megszûnése, de a végkielégítés megosztását választotta a magánszemély; amikor a magánszemélynek olyan korábbi jövedelme volt, amit a bíróság ítélt meg 2010. január 1 után. Az ismertetett esetekben a magánszemély a 2011. március 31-ig elkészített munkáltatói adatszolgáltatás alapján nem tudja elkészíteni a bevallását, a törvény újabb munkáltatói adatszolgáltatás nélkül végrehajthatatlan - állította az adószakértõ.

Az állami adóhatóság az MTI érdeklõdésére közölte: egyetértenek Angyal József okleveles adószakértõ azon megállapításával, hogy a korábban kiadott igazolások nem, illetve nem minden esetben megfelelõek a bevallás kitöltéséhez akkor, ha a magánszemély munkavégzés alóli felmentése 2009-ben kezdõdött, de a jogviszony megszûnése 2010-re esett.

A NAV megjegyezte ugyanakkor: az a magánszemély, akinek a jogviszonya 2009-ben megszûnt, és a végkielégítés megosztását választotta, nem kötelezett a különadó fizetésére, tekintettel arra, hogy a különadóra vonatkozó módosított rendelkezéseket a 2010. január 1-jén vagy azt követõen megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

A módosító törvény valóban nem tartalmaz olyan szabályt, amely a 2010-es év vonatkozásában új adatszolgáltatási, illetve igazolási kötelezettséget írna elõ azon magánszemélyek tekintetében is, akik a módosítást megelõzõ rendelkezések szerint is érintettek a különadó fizetési kötelezettséggel.

Ugyanakkor a korábbi rendelkezések sem írták elõ általánosan az igazolás kiállítási kötelezettséget. Ha a magánszemély nem igényelte az igazolást, a jogviszony megszûnésekor kapott igazolások, és a személyi jövedelemadó bevallása(i) alapján kell(ett) kitöltenie a különadó bevallást. Ezért a kifizetõ igazolás kiállítási kötelezettségére vonatkozó elõírás hiányából nem következik az, hogy a törvény végrehajthatatlan - fogalmazta meg álláspontját a NAV.

A 1053K bevallás 2005-2009. évekre vonatkozó különadó bevallási kötelezettség számítását segítõ táblái a bevallásból kikerülnek, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság 37/2011. (V.10.) határozatában a fenti idõszakra vonatkozóan a különadó kötelezettséget elõíró törvényi szabályozást visszamenõleges hatállyal megsemmisítette - közölte az adóhatóság.

A NAV az MTI érdeklõdésére közölte: a 2010. január 1-jétõl december 29-ig terjedõ idõszakra 286 kifizetõ által benyújtott adatszolgáltatás teljes körû feldolgozása alapján 1.331 magánszemély részesült összesen 5,2 milliárd forint különadó alapot képezõ bevételben a vizsgált idõszakban. A NAV szerint az adatszolgáltatások adatai alapján összesen mintegy 3 milliárd forint különadó bevétel kalkulálható. Tekintettel azonban arra, hogy az érintett idõszakra esõ különadó kötelezettség és befizetés tényleges összege csak a magánszemélyek 1053K bevallásaiban fog jelentkezni - ennek beadási határideje május 20. - a keletkezõ különadó bevétel összege módosulhat.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra