A bankszéfbe is belelát az adóvégrehajtó

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Címkék: széfbérlet


Az adóvégrehajtók felkutatták az adózó ingó, és ingatlan vagyonát, továbbá megkeresték a pénzintézeteket és pénzügyi vállalkozásokat az adózó megtakarításainak közlése iránt. Az egyik bank az adóhatóság megkeresésére közölte, hogy az adózó a banknál bérel egy széfet.

Egy adózó terhére a NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága adóellenőrzés során különösen nagy összegű adóhiányt állapított meg és az adóhiány, valamint adóbírság és késedelmi pótlék megfizetésére kötelezte őt (együttesen több mint 170 millió forint erejéig). Az ellenőrzéssel megállapított adótartozás behajtására az adózóval szemben adóvégrehajtási eljárás indult. Az adóvégrehajtók felkutatták az adózó ingó, és ingatlan vagyonát, továbbá megkeresték a pénzintézeteket és pénzügyi vállalkozásokat az adózó megtakarításainak közlése iránt. Az egyik bank az adóhatóság megkeresésére közölte, hogy az adózó a banknál bérel egy széfet. A bank válaszát követően az adóvégrehajtók megjelentek a bankban és a széf lepecsételésével lefoglalták azt, majd értesítették a széfszolgáltatót és az adóst a széf felnyitásának időpontjáról.

A széf felnyitásának nem volt akadálya, így a megadott időpontban az adóhatóság munkatársai, továbbá az adós és képviselője megjelentek a széfszolgáltatónál. A végrehajtó a pecsét sértetlenségét ellenőrizte, majd felnyitotta a széfet. A kazetta felnyitásakor az adóhatóság munkatársai is meglepődve tapasztalták, hogy a széfben forintban és külföldi valutában mintegy 139 millió forintnak megfelelő összeg van.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. tv.103/C §-a alapján a széfben lefoglalt ingóságokat a végrehajtónak az értékesítésig a széfbe vissza kell helyeznie és abban kell tárolnia, kivéve a széfben levő nemesfémet, készpénzt és értékpapírt.

A fentiekre figyelemmel a végrehajtó a széfben levő készpénzt nem tette vissza a széfbe, hanem azt magához vette. Tekintettel a lefoglalt forint és külföldi valuta összegére, a pénz átváltása, illetve elszállítása azonnali és komoly szervezőmunkát igényelt. Az adóhatóság munkatársai azonban az ennek során felmerült problémákat kiválóan megoldották, pénzváltókkal, illetve pénzintézettekkel történt egyeztetést követően a külföldi valuta az elérhető legkedvezőbb árfolyamon került átváltásra, majd a lefoglalt – most már forintban rendelkezésre álló - készpénzt befizették a végrehajtói letéti számlára.

A széffoglalással szemben mind az adós, mind az adós közeli hozzátartozója végrehajtási kifogást nyújtott be, amelyben arra hivatkoztak, hogy a széfben levő pénz nem az adós tulajdonát képezi. Az általuk előadottakat azonban nem tudták igazolni, ezért a felettes adóhatóság a kifogásokat elutasította.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra