A cégeknek 2018. január 31-ig be kell jelenteniük a NAV felé külföldi bankszámláikat?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: külföldi bankszámla


A vonatkozó rendelkezést az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 271.§ (16) bekezdése tartalmazza. Ez alapján a 2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat 2018. január 31-éig az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon kell bejelenteni. Azért van egy kérdőjelünk.

Az Art. vonatkozó rendelkezései:

271. § (16) Az 1. melléklet 1.24. pontja szerinti, 2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat az adózó 2018. január 31-éig az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon bejelenti.
 

1. melléklet az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényhez -  Az állami adó- és vámhatósághoz bejelentendő adatok
1. Az állami adó- és vámhatósághoz be kell jelenteni az adózó
1.24. a 17.2. pont szerint bejelentkező gazdasági társaság adózó külföldi pénzintézetnél vezetett valamennyi érvényes számlaszámát, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának napját.

17. Az adózó,

17.2. ha üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a cégbejegyzése iránti kérelem benyújtását követően folytathat, a cégbírósághoz intézett bejegyzés iránti kérelem (kitöltött nyomtatvány) és mellékletei benyújtásával kéri az adószám megállapítását, amellyel az adózó teljesíti az állami adó-és vámhatósághoz történő bejelentkezési kötelezettségét;

Nekem kissé zavarosnak tűnnek ezek a rendelkezések abban a kérdésben, hogy a már működő cégekre is alkalmazandók, vagy csak a 2018. január 1-e után alapítandó cégekre. A 271. § (16) bekezdése alapján - ha abban nem lenne az 1.24. pontra utalás - úgy tünik, hogy a már meglevő cégekre vonatkozik. De ott van, és az "bejelentkező" gazdasági társaságról rendelkezik. Azonban ha ez lenne a helyes értelmezés, akkor mi értelme lenne a 2018. január 31-i határidő előírásának?

Számomra az is talány, hogy egy újonnan alakult, éppen bejelentkező - adószám. cégjegyzékszám nélküli - gazdasági társaságnak van-e, lehet-e egyáltalán külföldi bankszámlaszáma.  

Egy további kérdés, hogy ez csak a bejelentkezés időszakára vonatkozik? A törvényszöveg szerint igen - és a működés során nyított külföldi bankszámlákra nem? 

Nehéz szakma lehet ez a jogalkotás. Ha az volt a szándék, hogy a már működő cégek jelentsék be záros határidőn belül a külföldi bankszámláikat - akkor azt a 271.§ (16) bekezdést miért nem lehetett például eképpen megfogalmazni:
"A már működő adózó a  
2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat az adózó 2018. január 31-éig az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon bejelenti.

Azért annyira nem éles a kérdés, mert az e tárgyban  elkövetett adózói mulasztás a kötelező adóhatósági hiiánypótlás körébe tartozik az Art. 221. § (1) a) pontja szerint - tehát csak a hiánypótlás elmulasztása után bírságolhat az adóhatóság.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra