A családi adó- és járulékkedvezmény közös érvényesítése és megosztása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főig.

Címkék: családi járulékkedvezmény


Egy házaspár 2015. márciusban elvált. Egy közös,kisiskolás korú gyermekük van, akit a válás napjáig közös háztartásban neveltek. A családi pótlék az édesanya részére került folyósításra. Hogyan alakul az általuk érvényesíthető családi kedvezmény 2014. évben? Befolyásolja-e a tényállást, hogy az apa 02.25-én(ekkor még együtt éltek), az anya 05.20-án (ekkor már nem élnek együtt) adja be a bevallását?

1. példa

Egy házaspár 2015. márciusban elvált. Egy közös,kisiskolás korú gyermekük van, akit a válás napjáig közös háztartásban neveltek. A családi pótlék az édesanya részére került folyósításra. Hogyan alakul az általuk érvényesíthető családi kedvezmény 2014. évben? Befolyásolja-e a tényállást, hogy az apa 02.25-én(ekkor még együtt éltek), az anya 05.20-án (ekkor már nem élnek együtt) adja be a bevallását?
 
A családi kedvezményre való jogosultságukat jelen esetben a családi pótlékra való jogosultságuk alapozza meg, családi pótlékra pedig a vér szerinti szülő a saját háztartásban nevelt gyerekre tekintettel jogosulttá válik, így következésképpen mindkét szülő jogosult családi kedvezményre is, függetlenül attól, hogy a családi pótlékot ténylegesen melyik félnek folyósították. 

A jogosult arra a hónapra veheti igénybe a kedvezményt, amely számára jogosultsági hónapnak minősült, jogosultsági hónap pedig az a hónap, amelyre tekintettel a családi pótlékra való jogosultság fennáll. 

Több jogosult esetén a jogosultak közösen is, azonban ugyanazon kedvezményezett eltartott után csak egyszeresen érvényesíthetik a kedvezményt.Az igénybevétel során a feleknek meg kell egyezniük, hogy melyikük milyen arányban részesül a kedvezményből.

Esetükben nem beszélhetünk megosztásról, mert mindketten jogosultak, és megosztani, csak jogosultnak nem minősülő házastárssal, élettárssal lehet. Ennél fogva nincs is jelentősége, hogy melyikük mikor nyújtja be a bevallást, illetve a bevallás benyújtásának időpontjában együtt élnek-e, mivel ezt a körülményt csak a megosztás esetén kell vizsgálni, közös érvényesítés esetén a jogosultsági hónapok számára kell tekintettel lenni.Mindezek alapján tekintettel arra, hogy a 2014. évben mindkét szülő jogosult volt a családi pótlékra, így a teljes adóév vonatkozásában közösen, döntésük szerinti arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt.
 
2. példa

Egy házaspár 2014. márciusban elvált.Egy közös,kisiskolás korú gyermekük van, akit a válás napjáig közös háztartásban neveltek. Hogyan érvényesíthető a kedvezmény, ha az édesanyánál marad a gyermek, az anyának decembertől új élettársa van? Mely hónapok tekintetében alkalmazható az új párjával megosztás?
 
Az 1. példánál bemutatottak szerint közös érvényesítés az édesapával a válás napjáig lehetséges.
A 2014-es évben hatályos jogszabályok szerint a megosztása jogosultnak nem minősülő élettárssal azon hónapok tekintetében lehetséges,amelyekre nem érvényesítettek közösen családi kedvezményt a jogosultak. Abban az esetben, ha több jogosult volt az adott jogosultsági hónap tekintetében, de ténylegesen nem történt közös érvényesítés, akkor 2014. év egészére nézve lehet élni a bevallásban az új élettárssal történő megosztással, amennyiben azonban történt közös érvényesítés, úgy csak a közös érvényesítéssel nem érintett hónapok tekintetében van lehetőség megosztásra.

A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján megosztani csak a közös háztartásban élő élettárssal, házastárssal lehet. A közös háztartásban élés feltételének a bevallás benyújtásakor kell megfelelni.

Jelen példában, ha az anya az új élettársával még együtt él a bevallás benyújtásakor, alkalmazhatja a megosztást, feltéve, hogy persze nem kérte az egyedülállók családi pótlékát!

Azon hónapok tekintetében, amelyekre az édesanya igénybe vette a gyermeket egyedül nevelők emelt összegű családi pótlékát a megosztás nem érvényesíthető. Ezt a feltételt a jogosultsági hónapok tekintetében szükséges vizsgálni, nem elegendő, ha a bevallás benyújtásakor már nem történik emelt összegű igénybevétel. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra