A havi adó- és járulékbevallás önellenőrzése

Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Kovács Ferenc

Címkék: önellenőrzés, bevallás, járulék


Önellenőrzésnek az a helyesbítés minősül, amely során az adóalap (járulékalap), illetve az adó (járulék) összege adózói (nem magánszemély) szinten változik. Abban az esetben, ha a magánszemélyekkel összefüggésben az adott adóban (járulékban) bevallott és később korrigált adókötelezettség változása különbözetének előjelhelyes összege nulla, úgy az nem önellenőrzés, "csupán" helyesbítés (adózói javítás).

1. Helyesbítésről
 
Ha az adózó az eredeti bevallásában (melyet az adóhatóság elfogadott, feldolgozott) hibásan közölt adatokat, azt helyesítéssel (adózói javítással), illetve önellenőrzéssel módosíthatja. Helyesbítésről van szó, ha az adózó utóbb észlelte, hogy a bevallás során bármely adat tekintetében tévedett vagy a vonatkozó bevallás időszaka megváltozott.  Abban az esetben, ha a bevallás benyújtása helyesbítés miatt történik, akkor a bevallás jellege kódkockába a „H” betűjelet kell beírni.
 
A helyesbítés lényege a teljes adatcsere. Ha a magánszeméllyel kapcsolatosan valamely 1208-as bevallással érintett hónap adatait helyesbíti az adózó, úgy ennek tényét az arra szolgáló helyen "H"-val kell jelölni. Természetesen ekkor a bevallási időszak az a hónap lesz, amelyre nézve a helyesbítést az adózó benyújtja. A 1208M-es lapon az eredetileg benyújtott 1208M-es lap teljes adattartalmát fel kell tüntetni, azaz azzal azonos módon kell kitölteni. Ebből következően tehát a magánszeméllyel kapcsolatos, helyesbítéssel nem érintett adatokat is ismételten közölni kell, vagyis nem csak a helyesbítéssel érintett adatokat kell feltüntetni. A helyesbítés során a helyesbítéssel érintett időszak valamennyi részletező lapját ismételten be kell nyújtani. Hibás az a helyesbítés, amely az adott magánszemélyre az adott időszakra vonatkozó valamennyi adatot nem tartalmazza.
 
Amennyiben olyan magánszemély adatait közölte az adózó, akivel kapcsolatosan bevallási kötelezettsége nem volt, azt a magánszemély összesítő lapján az "H" jelölésen túl, az erre szolgáló kódkockában "T" betűvel kell jelölni. Ebben az esetben az adott magánszemélyhez kapcsolódóan részletező lapokat nem kell benyújtani, mivel az egyes sorokban adatot közölni nem lehet.
Fontos! Amennyiben az értékadatok helyesbítése adózói szintű kötelezettség változást eredményez, úgy a 08-as bevallás tekintetében az önellenőrzést is el kell végezni.
 
2. Önellenőrzés
 
Önellenőrzésnek tehát az a helyesbítés minősül, amely során az adóalap (járulékalap), illetve az adó (járulék) összege adózói (nem magánszemély) szinten változik. Abban az esetben, ha a magánszemélyekkel összefüggésben az adott adóban (járulékban) bevallott és később korrigált adókötelezettség változása különbözetének előjelhelyes összege nulla, úgy az nem önellenőrzés, "csupán" helyesbítés (adózói javítás).
 
Önellenőrzésnek minősül továbbá az a helyesbítés is, amely során az adózót terhelő - magánszemélyhez nem köthető - egyéb kötelezettség alapja, illetve a kötelezettség (adó, járulék) összege változik. Ebben az esetben természetesen csak az önellenőrzést kell jelölni. 
 
Egy önellenőrzéssel csak egy bevallási időszakra vonatkozó adatok helyesbíthetők. Például, ha az adózó a 2012. január és február havi nyugdíjjárulék összegében is tévedett, úgy külön bevalláson kell önellenőriznie a 2012. januári, illetve februári kötelezettséget.
A havi adó- és járulékbevallás önellenőrzése esetén mindenekelőtt a 1208A főlapján kell ezt a tényt jelezni. A bevallás jellege kódkockában szükséges azt jelölni, hogy az adóbevallás az elsőként benyújtott alapbevallás adózói javításának (helyesbítésének), önellenőrzésének minősül. A kódkockába: adózói javítás (helyesbítés) esetén "H", önellenőrzés esetén "O"betűjelet kell feltüntetni.
Az ismételt önellenőrzés tényét nem a főlapon, hanem a 1208A-03-01-es számú lapon az (O) blokkban szükséges jelölni az "Ismételt önellenőrzés jelölése" szöveg mellett lévő kódkockában. Ismételt önellenőrzés esetén a "Bevallás jellege" kódkockában az "O" betűjelet is fel kell tüntetni. Az ismételt önellenőrzés is önellenőrzés, de már legalább a második önellenőrzés az azonos időszakra vonatkozó önellenőrzési láncban. A 1208A-03-02-es számú lapon "Az önellenőrzési pótlék összegének megállapítása" blokkok kitöltésekor csak ebben az esetben szerepelhet negatív érték.
 
Ez évben az önellenőrzés esedékessége rovatot a nyomtatvány nem tartalmazza az előzőekben említett Art. változás miatt.
Az önellenőrzési lapok a 1208A-03-01 és -02 oldalakon találhatók.
 
Önellenőrzés esetén a vonatkozó sorokban az eredetileg bevallott kötelezettség alapjának és a helyesbített kötelezettség alapjának különbségét, továbbá az eredeti kötelezettség összegének és a helyesbített kötelezettség összegének különbségét kell feltüntetni! 
Fontos kiemelni, hogy az egyes adók (kötelezettségek) tekintetében az önellenőrzés eredményeként keletkező változást (növekedést vagy csökkenést) adózói szinten kell figyelembe venni, összesítve az egyes kötelezettségeknél az egyes magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő helyesbített adó- és járulékösszegeket! 
Például az adózó a nyugdíjjárulékot kívánja helyesbíteni. A helyesbítés során a nyugdíjjárulék alapja az eredetileg bevallott 200 000 forintról 300 000 forintra változik, így a 122. sor "c" oszlopába (kötelezettség alapjának különbözete) beírandó szám 100, a "d" oszlopba (kötelezettség különbözete)10. 
 
Azon adónemek tekintetében, melyeket az önellenőrzés nem érint, a sorokat üresen kell hagyni! (Az előző példa alapján csak a 122-es sort kell kitölteni, az összes többi sort üresen kell hagyni!)
 
A 115-162. számú sorokban az adatokat az előnyomott "ezer" forint szöveg figyelembevételével 1 000 forintra kerekítve kell bejegyezni, a kerekítés általános szabályai szerint (499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni). Pl.: 186 722 forint esetén a beírandó szám (figyelemmel az előnyomott ezer forint szövegre) 187. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a 170., illetve a 175. sorokban (az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggő közteher és önellenőrzési pótlék) az adatokat forintban kell megadni! Azoknál az adónemeknél, amelyeknél az "összesen" sor megbontást tartalmaz (116., 120., 127., 131., 134. sor), az adózói szinten kerekített összeget kell az "összesen" sorba bejegyezni, és azt az összeget kell megbontani az érintett jogcímeknek megfelelően. 
A 116. sor megbontásánál a magánszemélyhez köthető személyi jövedelemadó sorban a bevallás 1208M lapjain szereplő összegeket, az adózót terhelő levont személyi jövedelemadó sorban a bevallás 1208A-01-es lap 7. sorában szereplő összegeket kell önellenőrizni.
 
Mind a "c", mind a "d" rovatban akkor kell a negatív előjelet kitenni, ha valamely adónemben az önellenőrzés következtében a korábbi bevalláshoz képest az adózó kötelezettsége vagy annak alapja csökken.
 
3. Az önellenőrzési pótlék kiszámítása 
 
Az adózó javára mutatkozó helyesbítés esetén önellenőrzési pótlékot sem felszámítani, sem megfizetni nem kell. Az adózó terhére mutatkozó helyesbítés esetén az önellenőrzési pótlék alapja a kötelezettség növekedés összege. Fontos szabály, hogy a 1208A-03-01 és 1208A-03-02 lapokon szereplő adónemek tekintetében az önellenőrzési pótlék alapjának számításánál a különbözeteket adónemenként külön-külön kell figyelembe venni. A 1208A-03-01 és 1208A-03-02-es lapok valamely adónemében szereplő negatív előjelű különbözet nem csökkenti a valamely más adónemben (adónemekben) feltárt kötelezettség növekedés összegét!

Ha az adózó az adót, a költségvetési támogatást az önellenőrzésre vonatkozó rendelkezések szerint helyesbíti, önellenőrzési pótlékot fizet. Az önellenőrzési pótlékot a késedelmi pótlék 50%-ának, ugyanazon bevallásnak ismételt önellenőrzése esetén 75%-ának megfelelő mértékben kell felszámítani a bevallás benyújtására előírt határidő leteltét követő első naptól az önellenőrzés benyújtásának napjáig (2012. évi új szabály). Ha az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert az adózó adóját az eredeti esedékességkor vagy korábbi önellenőrzése során hiánytalanul megfizette, a fizetendő pótlék összegét az általános szabályok szerinti mértékkel kell meghatározni, de az 5 000 Ft-ot, magánszemély esetében az 1 000 Ft-ot meghaladó összeget nem kell bevallani és megfizetni. Az önellenőrzési pótlékot a jegybanki alapkamat változásaihoz igazodva kell kiszámítani, azaz az önellenőrzéssel érintett időszakot ennek alapján időintervallumokra kell bontani. 

Az Art. 28/B. §, illetve a 29. § szerinti önellenőrzési pótlékot ezer forintra kerekítve a 161. sorban kell feltüntetni. A 161. sorban kizárólag a 2007. utáni évekkel kapcsolatos munkáltatói adómegállapítással, illetve az összesített, vagy a kifizetésről szóló igazolás feltárt hibájával összefüggő önellenőrzési pótlékot lehet feltüntetni, a korábbi évekre vonatkozó önellenőrzési pótlékot a 0731-es bevallásban lehet szerepeltetni. 

A 162. sorba a 1208A-03-01 és 1208A-03-02 lapokon szereplő adónként, illetve járulékonként külön-külön kiszámított önellenőrzési pótlék összevont összegét kell ezer forintra kerekítve bejegyezni. Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő kötelezettségváltozáshoz kapcsolódó önellenőrzési pótlék összegét a 175. sorban kell - forintban - feltüntetni. 

Az adózó az önellenőrzéssel megállapított, helyesbített adóalap, adó, járulékalap, járulék bevallásával mentesül az adóbírság, mulasztási bírság alól, a helyesbített meg nem fizetett adó, járulék, továbbá az önellenőrzési pótlék megfizetésével az önellenőrzés időpontjáig esedékes késedelmi pótlék alól. 

A megállapított önellenőrzési pótlék annak bevallásával egyidejűleg esedékes. (A kitöltést segítő pótlékszámító segédprogram a NAV honlapján, a pótlékszámítás címszó alatt található.) 

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2012. júniusi számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra