A hibrid autó mentes-e a cégautó adó alól? És az elektromos autó?


A jogszabály a "kizárólag" elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit veszi ki a cégautó adó hatálya alól - amely gépjárműben tehát az elektromos hajtás nem kizárólagos - lásd hibrid - az cégautó adó-köteles.

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény  (Gjt.) 17/A. § (1) bekezdése szerint személygépkocsi fogalmát a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) 3. § 45. pontja alapján kell meghatározni, azonban a Gjt. az Szja törvény szerinti fogalomból kiveszi a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit (mint például a Chevrolet Volt, vagy a Tesla), ezért a cégautóadó az ilyen típusú járművekre nem terjed ki. Kiemelendő, hogy a jogszabály a "kizárólag" elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit veszi ki a cégautó adó hatálya alól - amely gépjárműben tehát az elektromos hajtás nem kizárólagos - lásd hibrid - az cégautó adó-köteles. 
 
Tehát cégautóadó szempontjából személygépkocsinak minősül az a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. 
 
Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.
 
A fentiek szerint azok a járművek, amelyek az elektromos mellett egyidejűleg más üzemanyag meghajtással is rendelkeznek – azaz a hibrid autók –, ha egyebekben a fenti meghatározásnak megfelelnek az cégautóadó tárgyát képezik, azaz nem élveznek mentességet. Legfeljebb kedvezőbb cégautó adó tétel alá esnek, amennyiben a környezetvédelmi osztály-jelzésük kedvezőbb.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra