A hulladékgazdálkodási díjhátralék beszedésének szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága | Szerző: NAV Közép-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság

Címkék: hulladékgazdálkodási díj


Ha az ingatlan használója nem fizeti meg a hulladékgazdálkodási díjat, úgy a közszolgáltató a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) behajtást kezdeményezhet. A közszolgáltató felel a megkeresésben szereplő adatok (adózó adatai, tartozás jogcíme, összege) helyességéért, azt a NAV nem vizsgálhatja. A meg nem fizetett hulladékgazdálkodási díjhátralékot a NAV az ingatlan használójától adótartozásként hajtja be.

A hulladékokról szóló törvény alapján az ingatlan használója hulladékgazdálkodási díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás (hulladék gyűjtése, szállítása, átvétele, kezelése) elvégzéséért.
 
Ha az ingatlan használója nem fizeti meg a hulladékgazdálkodási díjat, úgy a közszolgáltató a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) behajtást kezdeményezhet. A közszolgáltató felel a megkeresésben szereplő adatok (adózó adatai, tartozás jogcíme, összege) helyességéért, azt a NAV nem vizsgálhatja. A meg nem fizetett hulladékgazdálkodási díjhátralékot a NAV az ingatlan használójától adótartozásként hajtja be.
 
Ha a NAV fizetési felhívást küld, az abban megjelölt teljesítési határidőn belül önként lehet teljesíteni a fizetési kötelezettséget, amivel elkerülhetők a további intézkedések, illetve a végrehajtási költség(ek) felszámítása.
 
A végrehajtási eljárásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mint végrehajtó az alábbi cselekményeket végezheti:
-       ha az adófolyószámlán (pl.: személyi jövedelemadó adónemen) túlfizetés van, a túlfizetésből rendezheti a hulladékgazdálkodási díjhátralék összegét;
-       ha az adózó adó-visszatérítésre jogosult (pl. a személyi jövedelemadó, áfa), a visszatérítendő összeget visszatartja, nem utalja ki;
-       a munkaviszonnyal vagy nyugdíjjal rendelkezők esetén a munkabért/nyugdíjat letilthatja, és utasíthatja a munkáltatót/nyugdíjfolyósítót, hogy a nettó jövedelem 33%-át vonja le;
-       inkasszót bocsáthat ki a bankszámlákra, amely alapján a bank köteles az adózó bankszámláiról a hulladékgazdálkodási díjhátralék összegét leemelni, ha nincs a bankszámlán elegendő fedezet, az inkasszó 35 napig függőben marad, ezalatt a bankszámlára érkező összegekből a bank a díjhátralék összegét levonja;
-       ha a fent felsorolt cselekményeket nem tudja elvégezni vagy azok eredménytelenek, akkor ingó- (pl. gépjármű), illetve ingatlan végrehajtást kezdeményezhet;
-       a hulladékgazdálkodási díj erejéig jelzálogjogot jegyeztethet be az ingatlanra, ha pedig az ingatlan értéke a díjhátralékkal arányban áll (pl. alacsonyabb értékű zártkert, szántó), végrehajtási jogot alapíthat, és intézkedhet az ingatlan értékesítéséről (pl. árverést tűzhet ki);
-       helyszíni eljárás során megtekintheti és átvizsgálhatja az adós lakását és egyéb helyiségét, bármely vagyontárgyát, iratait, és lefoglalhatja az ingó vagyontárgyakat (pl. műszaki cikkek); szükség esetén a lezárt lakást vagy egyéb helyiséget, bútort felnyithatja.
 
A végrehajtási költséget az adózó köteles megfizetni. A végrehajtási eljárás megindításáért – függetlenül attól, hogy milyen végrehajtási cselekményeket végzett – a NAV-ot 5.000,- Ft költségátalány illeti meg.
 
Ha adózó fizetési felszólításra megfizeti a tartozását, illetve ha a tartozás a túlfizetés átvezetéséből vagy az adó-visszatérítés visszatartásából maradéktalanul megtérül, akkor nem kell a költségátalányt megfizetni.
 
Minden egyéb végrehajtási cselekménynek további költsége van. A végrehajtó az adózót a végrehajtási költség megfizetésére végzéssel kötelezi.
 
Ingatlan foglalása esetén a jelzálogjog vagy végrehajtási jog bejegyzésének díja (földhivatali igazgatási szolgáltatási díj) szintén az adóst terheli, melynek összege (12.600,- Ft, illetve 6.600,- Ft) akár a hulladékgazdálkodási díjhátralék összegét is meghaladhatja, jelentősen megnövelve  a fizetési kötelezettséget.
 
Ha az adózónak jövedelmi és szociális helyzete miatt nehézséget okoz a hulladékgazdálkodási díjhátralék megfizetése, fizetési kedvezményt (részletfizetési, halasztási kérelem) kérhet a közszolgáltatónál. A közszolgáltató a benyújtott fizetési kérelemről köteles a NAV-ot értesíteni. Az értesítés elmulasztásából eredő károkat a közszolgáltató viseli. A kérelem elbírálásáig a végrehajtó a végrehajtási eljárást szünetelteti.
 
A végrehajtó mulasztása vagy intézkedése ellen az, akinek a végrehajtás jogát vagy jogos érdekét sérti, a sérelmezett intézkedés (mulasztás) tudomására jutásától számított 8 napon belül végrehajtási kifogással élhet. A végrehajtási kifogás elbírálásáig további végrehajtási cselekmény nem végezhető. A kifogást a felettes adóhatóság bírálja el. 
 
A végrehajtási eljárás akkor szüntethető meg, ha a tartozást és a felszámított végrehajtási költséget megfizeti az érintett, vagy a közszolgáltató a megkeresést visszavonja.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra