A jövedéki törvény aktuális módosításai

Forrás: Önadózó | Szerző: Fekete Antal

Címkék: jövedéki adó


A 2023. évi LIX. törvény – egyebek mellett – módosította a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényt. A módosítások teljes körű bemutatását nem tartjuk szükségesnek, azonban egyes változások az Olvasó számára fontosak lehetnek, így azokra a következőkben térünk ki.

A nemzeti szabályozás része lett az alkoholmentesítés, amely a 1308/2023/EU rendeletben meghatározott eljárás, amely a csökkentett alkoholtartalmú borok előállíthatóságát eredményezi. A hivatkozott rendelet szerint a bor, a pezsgő, a minőségi pezsgő, az illatos minőségi pezsgő, a szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, a gyöngyözőbor és a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor teljes vagy részleges alkoholmentesítési eljáráson mehet keresztül, miután teljes mértékben kialakultak a saját jellemzői. Az alkoholtartalmat részleges vákuumos párologtatással, membrántechnikákkal vagy lepárlással lehet csökkenteni, de az eljárás nem eredményezheti a termék érzékszervi jellemzőinek elváltozását. Az eljárás emellett nem végezhető együttesen a szőlőmust cukortartalmának növelésével. A csökkentett alkoholtartalmú borok csomagolásán fel kell tűntetni az „alkoholmentesített” kifejezést, ha a termék tényleges alkoholtartalma legfeljebb 0,5 térfogatszázalék, vagy a „részlegesen alkoholmentesített” kifejezést, ha tényleges alkoholtartalma meghaladja a 0,5 térfogatszázalékot, és alacsonyabb az alkoholmentesítés előtti kategóriára vonatkozó minimális tényleges alkoholtartalomnál. Az így előállított bor vámtarifaszáma 2202 99 19.[1] 

A kisüzemi bortermelő fogalma lényegesen megváltozott, egyszerűsödött: az a borászatiüzem-engedéllyel rendelkező, más borászati üzemtől jogilag és gazdaságilag független személy, aki az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő, továbbá az a más borászati üzemtől jogilag és gazdaságilag nem független, borászatiüzem-engedéllyel rendelkező személy, aki a kapcsolatban lévő másik borászati üzemmel együttesen kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő, mindkét esetben feltéve, hogy nem kíván adóraktári engedéllyel működni.

Az adófizetési kötelezettség keletkezésére vonatkozó egyes szabályok lényegesen módosultak. Ezek lényege, hogy az 5 liternél vagy 5 kilogrammnál nagyobb kiszerelésű egyéb ellenőrzött ásványolaj vagy megfigyelt termék esetén az adóraktár engedélyese, a bejegyzett kereskedő, az importáló és a felhasználói engedélyes, ha ilyen terméket értékesít, vagy szállít (ez a módosítás) a törvényben meghatározottaknak, adófizetési kötelezettsége keletkezik.

A Magyar Honvédségnek nem szükséges jövedéki engedéllyel rendelkeznie a tulajdonában álló, adózott üzemanyagnak – az eddigiek mellett – a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek és az Országos Mentőszolgálat járművei részére történő kiszolgálásához. Ugyancsak nem kell jövedéki engedély az adóraktár engedélyesének az általa belföldön szabadforgalomba bocsátott jövedéki terméknek az adóraktárába kereskedelmi céllal történő visszaszállításához, tárolásához, birtoklásához és továbbforgalmazásához.

A kötelező érvényű KN-kód besorolással kapcsolatos szabály kiegészült: a határozat jogosultja haladéktalanul bejelenti a NAV-nak, ha a határozat véglegessé válását követően a határozatban megállapított KN-kódot vagy adójogi besorolást befolyásoló változásról szerez tudomást. Ugyancsak új szabály, hogy a NAV visszavonja a kötelező érvényű KN-kód besorolásról szóló határozatot, ha az abban szereplő jövedéki termék összetételének változása, jogszabályi változás, bírósági ítélet miatt, vagy más okból a határozatban megállapított adójogi besorolás vagy KN-kód megállapítás nem felel meg a megváltozott körülményeknek. Az e tárgyban hozott határozat a közlés napján végleges és végrehajtható.

2024. január 1-jei hatállyal fog megváltozni kettő adóvisszaigénylésre jogosultság esetén a visszaigénylés mértéke:

- a kereskedelmi gázolaj esetén – a jármű üzembentartója – literenként 2,5 Ft, vagy 12,5 Ft visszaigénylésére jogosult (december 31-ig 3,5, illetve 13,5 Ft),

- a mezőgazdasági termelő az adómérték 86 %-ának, vagy 87 %-ának visszaigénylésére jogosult (december 31-ig 82%, vagy 83,5 %).

A kisüzemi bortermelő tevékenységével kapcsolatosan jelentősnek mondható szabályok bevezetése történt, a következők szerint, a 137. §-ba iktatva:

„(4a) A kisüzemi bortermelő szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében felsorolt terméket[2] másik tagállamból vagy harmadik országból nem vesz át, a (4b) és (4c) bekezdés szerinti esetekben sem.

(4b) A kisüzemi bortermelő csendes bort a (4c) bekezdésben foglaltak kivételével nem vesz át, és csendes boron kívül, valamint a saját szőlőből vagy saját előállítású csendes borból előállított, évente legfeljebb 50 000 liter palackos erjesztésű habzóbor előállításán, átvételén, tárolásán, forgalmazásán kívül, ha utóbbi termékből a kisüzemi bortermelő készlete nem haladja meg az 50 000 litert, más jövedéki terméket nem állít elő, továbbá a (4d) bekezdésben foglaltak kivételével nem vesz át, nem tárol és nem hoz forgalomba. Kisüzemi bortermelő nem adhat fel palackos erjesztésű habzóbort másik kisüzemi bortermelőnek és egyszerűsített adóraktárnak.

(4c) Kisüzemi bortermelő csendes bort a következő esetekben vesz át:

  1. a) a jogilag és gazdaságilag nem független kisüzemi bortermelő által a vele egy borgazdasági egységbe tartozó borászati üzemtől történő csendes bor átvétele,
  2. b) a kisüzemi bortermelő vagy a vele egy borgazdasági egységbe tartozó borászati üzem által bérpalackozásra, alkoholmentesítésre átadott csendes bor átvétele a művelet elvégzését követően,
  3. c) a kisüzemi bortermelő vagy a vele egy borgazdasági egységbe tartozó borászati üzem saját szőlőjéből egyszerűsített adóraktárban előállított csendes bor átvétele, vagy
  4. d) az utolsó három lezárt borpiaci év átlagos előállításának legfeljebb 10%-át elérő mennyiségű csendes bor átvétele tárgy borpiaci évben.

(4d) A kisüzemi bortermelő a fogyasztó számára történő közvetlen értékesítés céljából egy borpiaci évben az általa vagy vele egy borgazdasági egységbe tartozó személy által az elmúlt három borpiaci évben művelt szőlőterület után hektáronként legfeljebb 0,7 hektoliter tiszta szesz, de összesen legfeljebb 1,5 hektoliter tiszta szesz mennyiségű kedvezményes párlatot vesz át, amelynek készleten lévő mennyisége az általa vagy vele egy borgazdasági egységbe tartozó személy által az elmúlt három borpiaci évben művelt szőlőterület után hektáronkénti 0,7 hektoliter tiszta szesz, de legfeljebb összesen 1,5 hektoliter tiszta szesz mennyiséget nem haladja meg.

(5) Ha a kisüzemi bortermelő a 3. § (3) bekezdés 16. pontja szerinti feltételt nem teljesíti vagy a (4a)–(4d) bekezdésben foglalt szabályt megsérti, kisüzemi bortermelőként tevékenységét legfeljebb a feltétel nem teljesülésének bekövetkezését vagy a szabály megsértését követő hónap 15. napjáig előterjesztett egyszerűsített adóraktári engedély iránti kérelemről hozott hatósági döntésig folytathatja.”

A módosító törvény jelentősen megváltoztatta az egyes jövedéki termékek alkalmazandó adómértékeit.

Bár nem a jövedéki törvény módosításához kapcsolódik, de mégis érinti a jövedéki szakterületet a 295/2023. (VII. 6.) Korm. rendelet, amely megfogalmazza a hevített dohánytermék fogalmát: olyan, az új dohánytermék-kategóriába tartozó termék, amelyet nikotin és más vegyi anyagok kibocsátása céljával hevítenek, amely kibocsátást a felhasználó belélegzi (azaz, az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, mint például a már betiltott mentolos cigaretta). A rendelet lényegében kimondja az ilyen termékek forgalmazásának tilalmát, legkésőbb 2024 őszétől.

Fekete Antal
Okleveles forgalmiadó szakértő

[1] Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes borok előállításának szabályozása

[2] Bor, likőrbor, pezsgő, habzóbor, stb.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra