A kártérítés és a kártalanítás az ÁFÁ-ban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A károsult nem végez sem termékértékesítést, sem szolgáltatásnyújtást annak fejében, hogy a kártérítés összegéhez hozzájut. Így ÁFA-fizetési kötelezettsége sem keletkezik a kártérítés összegébõl. Ellenben a kártalanítás összege ellenértéknek minõsül, így adófizetési kötelezettséggel járhat. Az adómérték megállapítására az ÁFA törvény 28-29. §-ában foglaltak az irányadók.

Kártérítés

Az ÁFA Tv. 22. § (1) bekezdés alapján az adó alapja termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál – az e §-ban, valamint a 23-25. §-okban meghatározott eltérésekkel – a teljesítés ellenértéke.

A Tv. 13. § (1) bekezdés 1. pontja határozza meg az ellenérték fogalmát, melynek értelmében a kártérítés nem minõsül ellenértéknek.

A károsult nem végez sem termékértékesítést, sem szolgáltatásnyújtást annak fejében, hogy a kártérítés összegéhez hozzájut.  Így ÁFA-fizetési kötelezettsége sem keletkezik a kártérítés összegébõl. A kártérítés egyik példája az érvényes biztosítás fennállása esetén történt káresemény során keletkezett kár összegének megtérítése. Ilyen a kötbér is.


Kártalanítás

A kártalanítás összege viszont ellenértéknek minõsül az alábbi jogszabályhely alapján:

Az ÁFA Tv. 6.§ (3) bekezdése alapján e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni akkor is, ha a termékértékesítés szerzõdéskötés, jogszabályi rendelkezés, hatósági határozat (végzés) vagy árverés útján történik.

Kártalanítás fizetésére pl. kisajátítás során kerül sor, a  kártalanítás a kisajátítás módja. Kisajátítás során az állam vagy az önkormányzat kivételesen, közérdekbõl, törvényben megszabott eljárás keretében magántulajdonban álló ingatlan tehermentes tulajdonjogát megszerzi teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás ellenében.

Mivel a kártalanítás összege ellenértéknek minõsül, így adófizetési kötelezettséggel járhat. Az adómérték megállapítására az ÁFA törvény 28-29. §-ában foglaltak az irányadók. Pl. lakóingatlan esetében jellemzõen tárgyi adómentes a kapott „ellenérték”, üzemi épület kisajátításánál pedig az általános adókulcs figyelembe vételével kell az általános forgalmi adót megfizetni.

Ha  a határozat ÁFÁ-ról  nem rendelkezik, akkor a bírói gyakorlat szerint a kártalanításként megítélt összegbõl felülrõl számítva kell az adót megállapítani és megfizetni.


A különbség

A két intézmény közötti különbség jogilag az, hogy a kártérítést kiváltó károkozás jogellenes, a kártalanítás elõzménye viszont mindig egy nem jogellenes cselekmény.

Hétköznapi formában talán úgy fogalmazhatjuk meg a különbséget,  hogy ha már bekövetkezett a baj,  – pl. összetört az autó - , akkor kártérítést kapunk a helyreállítás során felmerülõ költségek megtérítésére.

Kártalanítás során pedig nem történt semmilyen esemény, aminek a helyreállítása kiadással járna, viszont azért kapunk kártalanítást, hogy ne érjen  hátrány bennünket.

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra