A kormányzati szolgálati jogviszony megszűnése az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére figyelemmel

Forrás: Önadózó Online | Szerző: Dr. Kiss Sándor

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 60. §(1) bekezdésének j) pontja értelmében – egyebek mellett – a kormányzati szolgálati jogviszony megszűnik, ha a kormánytisztviselő a társadalombiztosítási szabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, kivéve, ha a kormánytisztviselő kérelmére és hivatali érdek alapján a munkáltató a jogviszonyt fenntartja.

A jogviszony megszűnésének általános szabálya
 
A Kttv. 60. §-ának az „egyes szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvények módosításáról” szóló 2012. évi CCXIV. törvénnyel meghatározott (6) bekezdése értelmében a kormánytisztviselőnek a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését egy évvel megelőzően az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésénekellenőrzése céljából a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől a megszerzett szolgálati idejéről hatósági bizonyítvány kiállítását kell kérnie. Nincs erre szükség, amennyiben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv korábbi határozata az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő meglétét igazolja.
 
A kormánytisztviselő a szolgálati időről kiállított hatósági bizonyítvány vagy más határozat másolatát - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését legalább három hónappal megelőzően – köteles benyújtani munkáltatójának.
 
A kormánytisztviselő a jogviszonya fenntartása iránti kérelmét a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napját megelőző harmadik hónap utolsó napjáig írásban nyújthatja be a munkáltatóhoz. (A határidő elmulasztása miatt igazolás benyújtásának nincs helye. Ilyen esetben a kormánytisztviselő jogviszonya annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amikor a kormánytisztviselő a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.)
 
A kormánytisztviselő jogviszonyának fenntartásával egyetértő munkáltatónak a kormánytisztviselő jogviszonyának fenntartásáról ki kell kérnie a Kormány véleményét. A munkáltató döntésének meghozatalában kötve van a Kormány véleményéhez, így csak akkor tarthatja fenn a jogviszonyt, ha a Kormány egyetért azzal.
 
Amennyiben a munkáltató a kérelmező kormánytisztviselő jogviszonyát nem tartja fenn, a kormánytisztviselő kormányzati szolgálati jogviszonya az erről hozott döntés kézhezvétele hónapjának vagy - ha az későbbi időpontra esik - annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amikor a kormánytisztviselő a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.
 
A jogviszony megszűnésének átmeneti szabálya
 
Az „egyes szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvények módosításáról” szóló 2012. évi CCXIV. törvény „a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összefüggő átmeneti, módosuló és hatályát vesztő szabályokról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról” szóló 2012. évi V. törvénybe iktatta be azon a kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők jogviszonya megszűnésére, illetve fenntartására vonatkozó szabályokat, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2013. június 29-éig betöltik és rendelkeznek az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.
 
Az említett személyeknek 2013. február 1-jéig kell a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél hatósági bizonyítvány kiállítását kérni arról, hogy rendelkeznek az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Ilyen ügyekben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv egyeztetési eljárást nem folytat le,  és a hatósági bizonyítványt 2013. február 28-áig kiállítja.
 
Nem kell kérelmezni a hatósági bizonyítvány kiállítását, amennyiben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv korábbi határozata az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő meglétét igazolja. A kormánytisztviselő, kormányzati ügykezelő a hatósági bizonyítványt, illetve a szolgálati időről korábban kiállított határozat másolatát 2013. március 31-éig köteles benyújtani a munkáltatónak.
 
Az említett kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők - ideértve azokat is, akiknek a jogviszonya fenntartásáról a munkáltató a Kttv. 60. § (1) bekezdés j) pontja alapján döntött - kormányzati szolgálati jogviszonya a Kttv. 60. § (1) bekezdés j) pontja alapján 2013. június 30-án megszűnik.
 
Nem szűnik meg azon kormánytisztviselő, kormányzati ügykezelő jogviszonya, akinek a 2013. március 31-éig benyújtott kérelmére a munkáltató jogviszonyának fenntartásáról 2013. június 29-éig dönt.
 
Abban az esetben, amennyiben a munkáltató 2013. június 29-éig nem hoz döntést a kormánytisztviselő, kormányzati ügykezelő jogviszonyának fenntartásáról, a jogviszony a jogviszony fenntartása iránti kérelem elutasítása esetén a döntés kézhezvétele hónapjának utolsó napján szűnik meg.
 
Nyugdíjpolitikai elvek
 
A Kormány „a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről” szóló 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozatban 2013. január 31-i határidővel hívta fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok jogviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagykormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.
 
A jogviszony kormányhatározatban előírt megszüntetése nem vonatkozik a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézményekben oktatói, tanári vagy tudományos kutatói munkakörben dolgozókra.
 
A kormányhatározat tartalmazza a jogviszonynak az érintett kérelmére történő fenntartása engedélyezésének lépéseit, határidőit is.
 
Főszabály szerint a nyugdíjkorhatár betöltése alapján megszüntetett jogviszonyú közalkalmazottak, kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők álláshelyeinek betöltésére közalkalmazotti, kormányzati szolgálati jogviszony nem létesíthető, és a feladat ellátására megbízási vagy vállalkozási szerződés sem köthető.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra