A legújabb német adócsalási ügy

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

1500 német személyre vonatkozó, Svájcból lopott banki adatokat egy informátor 2,5 millió euróért ajánlotta fel a német államnak. Õk hajlanak is rá, hogy megvegyék - mert mint mondják, az adócsalókat felelõsségre kell vonni. A lopást pedig ösztönözni?

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A legújabb német adócsalási ügy

Az állítólagos német adócsalókat leleplezõ, lopott svájci banki adatok megvásárlása mellett foglalt állást hétfõn a német kancellár. Svájc tiltakozott, és a két szomszédos ország között az ügy miatt diplomácia viszály fenyeget.

Angela Merkel rendkívüli nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy mindent meg kell tenni a feltételezett adócsalók adatainak megszerzéséért. "Minden józan ember tudatában van annak, hogy az adócsalókat felelõsségre kell vonni" - fogalmazott a kancellár, hozzátéve: ha valóban hiteles adatokról van szó, azokat mindenképp meg kell szerezni.

Az 1500 személyre vonatkozó, lopott adatokat a hét végén egy informátor 2,5 millió euróért ajánlotta fel a német államnak. Egyidejûleg öt személy adatait rendelkezésre bocsátotta, és azokból kiderült, hogy az érintettek külön-külön mintegy 1 millió eurós adócsalást követtek el.

Az ügy rendkívüli módon megosztotta a német politikát és a szakértõket is. A lakosság túlnyomó többsége az adócsalók leleplezése és ezzel összefüggésben a szóban forgó banki adatokat tartalmazó DVD megvásárlása mellett tette le a garast. Egy felmérés szerint a megkérdezettek mintegy 80 százaléka úgy vélte, hogy az adócsalók ellen lopott adatok megvásárlásával is fel kell venni a harcot.

Emellett állt ki  a kancellár is, egyértelmûen elutasítva az informátorral való megegyezést ellenzõ, saját pártjában is hallható megfontolásokat. Leszögezte, hogy az adócsalók elleni harcot elsõdlegesnek tekinti.

A kancellár nem utalt arra, hogy a végleges döntés mikor születhet meg. Kijelentette ugyanakkor, hogy minderrõl egyeztetni kell az adóügyekben elsõsorban illetékes tartományokkal.

Hasonlóan foglalt állást a külügyminiszter is. Guido Westerwelle szerint az adózással kapcsolatos bûnözés támadást jelent azon szorgalmas emberek ellen, akik becsületesen fizetik az adót, és nincs lehetõségük arra, hogy külföldön betéteket helyezzenek el. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az állam nem lehet cinkosa a tolvajoknak, illetve más bûnözõknek sem, ezért - mint fogalmazott - a szóban forgó adatokat jogállami kritériumok alapján szigorúan meg kell vizsgálni.

A külügyminiszter jelezte ugyan a Svájccal való együttmûködés fontosságát, a berni hatóságok azonban figyelmeztettek: az ország nem tesz eleget lopott adatokon alapuló kéréseknek, és elutasítja az együttmûködést.

Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter errõl svájci kollégájával folytatott tárgyalásokat, és megállapították, hogy eltérõen közelítik meg a jogi helyzetet. Hans-Rudolf Merz svájci pénzügyminiszter elmondta, hogy lopott adatok vásárlása tilos az alpesi országban, mert sérti a jóhiszemûség elvét, azok felhasználása pedig az érintettek magánszféráját.

A berlini pénzügyminisztérium  ugyancsak közölte, hogy a "liechtensteini megoldás" mellett van. Két évvel ezelõtt a német kormány a hírszerzéssel együttmûködve csaknem 5 millió eurót fizetett egy hasonló informátornak, aki német adócsalók lopott liechtensteini banki adatait tartalmazó CD-ket kínált. Az ügyben több leleplezés történt, és annak fõ áldozata a német posta akkori elnöke, Klaus Zumwinkel volt. Több mint 400 esetben még ma is folyik a nyomozás, a gyanúsítottak utólag több mint 100 millió eurót fizettek be az államkasszába.

Szakértõk azzal számolnak, hogy amennyiben a mostani adatok valósak, a német állam az utólagos adóbefizetések révén akár 100-200 millió euróval is gazdagodhat.

Korábbi értesülések szerint a lopott adatbázis az UBS svájci bank számláiról származott. A Financial Times Deutschland címû lap hétfõn tudni vélte, hogy a szóban forgó informátor a bankvilágban hasonló cselekedeteirõl ismert monacói születésû Hervé Falciani, aki a HSBC brit bankcsoport genfi leányvállalatának informatikusaként korábban több ezer adatot tulajdonított el. Falciani az elmúlt évben hasonló adatokat bocsátott Franciaország rendelkezésére, és a párizsi kormány fel is használta azokat az adócsalók elleni harcban. Az ügy akkoriban diplomáciai viszályt okozott Svájc és Franciaország között. Bern  ultimátumot intézett a francia kormányhoz, követelve, hogy szolgáltassa vissza az illegális listát, amit Párizs végül meg is tett.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra