A magyar adórendszer versenyképességét a globális minimumadó ellenére is meg kívánja őrízni a PM

TAO

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: globális minimumadó


A Pénzügyminisztérium a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetésének részletszabályait az őszi adótörvényekkel egy időben nyújtja be az Országgyűlésnek - közölték.

Magyar nagyvállalatok vezetőivel egyeztetett Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről. A megbeszélésen Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magyar adórendszer versenyképességét a globális minimumadó ellenére is megőrizze, és a magyar cégek továbbra is Európa egyik legalacsonyabb közterhét fizessék - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az OECD 2019-ben tűzte napirendre a globális társasági minimumadó bevezetését, az erről szóló irányelvet az Európai Unió is elfogadta, amelyet Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendjébe 2024. január 1-ig - emlékeztetett Varga Mihály a közlemény szerint. Mint mondta: mivel az európai országok közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a társasági adó szintje, a szabályozás adóemelést jelentett volna hazánkban, ezért a tárgyalások során mindvégig a magyar érdekekért küzdöttek.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, amelynek eredményeként sikerült elérni, hogy a beruházások kedvezményben részesülhessenek, és a Magyarországon megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás. Az irányelv átültetése során a kormány kettős célt követ; egyrészt ha többlet adókötelezettség keletkezik, akkor az teljes mértékben Magyarországot illesse, másrészt a vállalkozások adminisztrációs terhe a lehető legkevésbé növekedjen - tette hozzá a tárcavezető.

Kiemelte: a kormány a globális minimumadó szabályozását is úgy alakítja ki, hogy hazánk továbbra is vonzó befektetési környezetet biztosítson a vállalkozások számára, és a Magyarországon keletkező jövedelmek kizárólag Magyarországon adózzanak.

Akkor keletkezik globális minimumadó-kötelezettség, amikor egy államban a multinacionális vállalat tényleges jövedelemadójának mértéke 15 százalék alatti. Azon vállalatcsoportok érintettek, amelyek konszolidált bevétele 750 millió euró, azaz mintegy 280-300 milliárd forint feletti a megelőző négy évből legalább két évben. A Pénzügyminisztérium a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetésének részletszabályait - az érintett vállalatok javaslatainak figyelembevételével - az őszi adótörvényekkel egy időben nyújtja be az Országgyűlésnek - közölték.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra