A NAV új eÁFA koncepciója - Bízzuk a bevallást a gépekre

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: PR-ego

Címkék: e-áfa


Úgy tűnik, hogy a tavaly visszavont eredeti eÁFA elképzelés önmagában nem valósul meg. Ehelyett a NAV alaposan átalakítaná az online számlák alapján kiajánlott bevallás tervezetek lehetőségét. A vállalkozások egy ún. automatizált M2M megoldással nagyobb biztonságot, illetve több korrekciós és ellenőrzési lehetőséget kapnak, ennek az ára egy valamivel összetettebb folyamat – vélik a Mazars szakértői a nemrég a GitHubon közzétett új adóhivatali koncepció alapján, amelyet szeptember végéig lehetett véleményezni.

Az ugyan még nem ismert, hogy mikor léphet hatályba az új elektronikus áfa bevallási rendszer, de a NAV legfrissebb koncepciója már megismerhető volt a GitHub-on megosztott formában. A korábbi eÁFA elképzeléshez képest több választása lenne az adózóknak és a könyvelőknek. Az egyszerűsített, webfelületen működő módszer mellett – amikor a NAV az adott adómegállapítási időszakra a saját adatai alapján előállítja a webes áfaanalitikát, amelyet a felhasználók jóváhagyhatják a bevallástervezetet – új gép-gép kommunikációt alkalmazó szolgáltatáscsomag is várható az eÁFA rendszerben. 

Az úgynevezett eÁFA M2M középpontjában a standardizált áfa-analitika és -bevallás áll, amelyet gép-gép kapcsolaton keresztül lehet majd benyújtani, a könyvelő programokon keresztül. Ezt további szolgáltatások egészítenék ki, így a NAV Adattó és az eÁFA adatok segítik a vállalkozásokat a könyveléséhez és a bevalláshoz kapcsolódó elemzések és ellenőrzés folyamata során. Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója azonban jelezte, hogy „ezen kiegészítők használata nem lesz kötelező a bevallás benyújtásához. Ha viszont egy cég csatlakozna, arra mindenképpen szükség lesz, hogy a NAV új standard adókód struktúrája szerinti adókódjait párosítsa a saját programja által használt kódokkal, amely lehetőség és egy plusz rugalmasság a korábbi elképzelésekhez képest.” Ez teszi lehetővé, hogy miután a plusz adatforrások alapján a hatósági áfa-analitikát kiegészítik, a könyvelőprogram a bevallástervezet adatait, XML állományként automatizáltan eljuttassa a NAV-hoz előzetes validációra. Ha az előzetes ellenőrzés eredménye pozitív, az adózó részéről még egy utolsó jóváhagyásra lesz szükség, hogy az XML állomány bevallásként jusson vissza a hatósághoz. 

“Az adózók a hatósági adatokat saját könyvelési információikkal egészíthetik ki. Az áfa-analitika ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a könyvelő programban található információkkal, vagyis nem minden esetben veszi figyelembe az összes adómegállapításhoz szükséges adatot. Az automatizált és előzetes validációval pedig olyan ellenőrzéseket végezhet el a hatóság, amelyekre eddig csak a bevallás benyújtása után volt lehetőség. Így együtt mindez nem csak az áfa-bevallás idejének rövidítését szolgálja, de azt is, hogy csökkenjenek az adminisztrációs hibákból fakadó kockázatok” – emelte ki a Mazars részéről dr. H. Nagy Dániel. 

A kiegészítő szolgáltatások segítségével – mint a NAV Adattóból való adatlekérés, az Online Számla adatállomány, az online pénztárgépek naplóállományai, a termékimport áfaadatai (CDPS), az adófolyószámlák és az eÁFA adatai – az adózók teljessé tehetik az analitika tervezetet, hogy az az adómegállapítási időszakra vonatkozó minden információt tartalmazzon. A gép-gép alapú megoldáshoz azonban további fejlesztésekre van szükség a NAV oldaláról. Így a hatóságnál meg kell teremteni az M2M kapcsolat lehetőségét, létre kell hozni a minta XML állományokat, és a már említett egységes adókód egyeztetéseket. A fejlesztéseket az adóhatóság 2023-ra ígéri, ráadásul a végleges megoldás a jelenleg ismert tervezettől még eltérhet.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra