A nyomtatványkitöltés jogi következményei

Forrás: NAV

A 2012. január 1-től érvényes új szabályozás szerint az adózók által benyújtott adatlap végrehajtható okirat lett, így a hivatal nem küld határozatot az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek nagy része magánszemély, akik a vonatkozó jogszabályi előírásokkal nincsenek tisztában teljes körűen. Számukra teljesen mindegy, hogy befizetni elmulasztott kötelezettségeik végrehajtható okirata a bejelentés, vagy az adóhatóság járulék előíró határozata.
 
A 2012.01.01-től bevezetett jogszabályváltozás - a bejelentés végrehajtható okirattá minősítése - kedvező az adózóknak, mivel az elmúlt év végéig, a főleg többszöri be- és kijelentkezés kapcsán küldött járulék előíró, majd törlő határozatok sokaságában nem mindenki tudott kiigazodni. A kiküldött határozatokat korábban gyakran félreértelmezték az adózók és vitatták az abban foglaltakat.
 
Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés terén a legtöbb problémát az okozza, hogy a magánszemélyek nincsenek tisztában bejelentési kötelezettségeikkel és azok határidejével. A bejelentkezésükhöz használt bejelentőlap kitöltési útmutatóját nem olvassák el, pedig az sok információt tartalmaz a járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos tudnivalókról.  Gyakran elhangzik részükről, hogy nem tudták, hogy a járulékfizetés alól ki kellett volna jelentkezniük pl. nyugdíjfolyósítás kezdő napját megelőző nappal, külföldön történő biztosítással járó jogviszony létesítése esetén, szociális rászorultságra tekintettel az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kézhezvételét követően, stb. Kijelentkezési kötelezettségükről csak akkor szereznek tudomást, ha már felhalmozódott járulék és késedelmi pótlék tartozásról kapnak értesítést az adóhatóságtól.
 
Az érintettek körében az is problémát okoz, hogy a járulékfizetésre kötelezettek vitatják a fizetési kötelezettséget, pl. a külföldön élő feleségek, akik a külföldön biztosított férjük jogán jogosultak ugyan külföldön egészségügyi alapellátásokra, de nincs biztosítási jogviszonyuk, vagy azok a személyek, akiknek szociális rászorultságát nem állapították ugyan meg, de minimális jövedelmükből képtelenek a havi 6.390 forint összegű járulék megfizetésére.
 
Az új szabályozás nagymértékben egyszerűsítette az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség rendezését, de továbbra is érdemes részletesen tájékozódni az adózók jogait és kötelezettségeit illetően.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra