A pénzkezelési szabályzatról

Forrás: www.apeh.hu | Szerző: NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatós

A számviteli politika kialakításáért, így a pénzkezelési szabályzat elkészítéséért és módosításáért is a gazdálkodó képviseletére jogosult személy a felelős. Amennyiben a gazdálkodó a számviteli politikáját nem készíti el, vagy a szabályzataiban foglaltakat nem tartja be, mulasztási bírsággal sújtható.

A gazdálkodónak a számviteli törvényben foglalt alapelvek, értékelési előírások alapján ki kell alakítania és írásban kell rögzítenie az adottságainak, körülményeinek leginkább megfelelő számviteli politikát. A pénzkezelési szabályzatot a számviteli politika keretében kell elkészíteni minden, a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodónak a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül.

Fontos, hogy a pénzkezelési szabályzat rendelkezzen legalább
·        a pénzforgalom (készpénzben, illetve bankszámlán történő) lebonyolításának rendjéről,
·        a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, felelősségi szabályairól,
·        a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról,
·        a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről,
·        a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről,
·        a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról,
·        az ellenőrzés gyakoriságáról,
·        a pénzszállítás feltételeiről,
·        pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről,
·        a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról.
 
2012. január 1-jétől a számviteli törvény kimondja, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év éves szintre számított összes bevételének 10 %-át, illetve - ha az előző üzleti év összes bevételének 10 %-a nem éri el az 500 ezer forintot - az 500 ezer forintot. (A számviteli törvény 2009.január 1-jétől az összes bevétel 1,2%-ában, 2009.március 13-ától 2%-ában határozta meg ezt az összeget és szintén legfeljebb 500 ezer forintban maximálta.)

Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni. Mindaddig, amíg az előző üzleti év összes bevételi adata nem áll rendelkezésre, addig az azt megelőző üzleti év összes bevételét kell alapul venni.

A jogelőd nélkül alapított gazdálkodónál az alapítás üzleti évében - bázisév hiányában - a napi átlag maximális mértékének meghatározásakor az összes bevételt a tárgyévi várható adatok alapján kell figyelembe venni.

Az újonnan alakuló gazdálkodó a számviteli politikát - így a pénzkezelési szabályzatot is - a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül köteles elkészíteni. Törvénymódosítás esetén a változásokat annak hatályba lépésétől számított 90 napon belül kell a szabályzatokon keresztül vezetni.

Példán bemutatva, ez a szabály a következőket jelenti:

A tárgyévet megelőző üzleti évben (vagy ennek hiányában az azt megelőző évben) egy 380 millió forintos nettó árbevételt realizáló vállalkozás napi készpénz záró állománya legfeljebb 38 millió forint lehet. Amennyiben a gazdálkodó nettó árbevétele az említett időszakban nem haladja meg az 5 millió forintot, a házi pénztárban a készpénz napi záró állománya minimális árbevétel mellett is lehet 500 ezer forint.

A szabályozás a vállalkozás egészére vonatkozik, nem telephelyenként értendő. Ha még nem áll rendelkezésre a tárgyévet megelőző év összes bevétel adata, akkor az azt megelőző év beszámolóját kell alapul venni. Az átlag számításánál az adott hónap minden naptári napjára kell adattal rendelkezni a záró készpénzállományról, a készpénzállomány halmozott összegét pedig mindig az adott hónap naptári napjainak számával kell elosztani. Amennyiben a hónap bármelyik napján nincs készpénzmozgás, az azt megelőző nap záró pénzkészletének összegével kell számolni.

A házipénztár a gyakorlatban azt a helyet jelenti, ahol a vállalkozás a készpénzét tartja. A házipénztárt érintő bevételeket, kiadásokat a készpénzmozgással egyidejűleg kell rögzíteni, ami azt jelenti, hogy a készpénzforgalomról naprakész nyilvántartást kell vezetni. Ezt analitikus nyilvántartással (napi, időszaki pénztárjelentés, pénztárkönyv, stb.) kell alátámasztani, amelyből megállapítható a készpénzben teljesített napi forgalom és a napi záró egyenleg. A házipénztárban egyes napokon a bevétel 10 %-át, illetve 5 millió forintnál kevesebb éves árbevétel esetén 500 ezer forintot meghaladó készpénz is tartható, azonban az adott hónap naptári napjainak átlagában a készpénz záró állománya nem haladhatja meg a törvényben meghatározott maximális értéket.

A számviteli politika kialakításáért, így a pénzkezelési szabályzat elkészítéséért és módosításáért is a gazdálkodó képviseletére jogosult személy a felelős. Amennyiben a gazdálkodó a számviteli politikáját nem készíti el, vagy a szabályzataiban foglaltakat nem tartja be, mulasztási bírsággal sújtható.


FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra