A „pirított napraforgómag” és a „pattogatni való kukorica” megítélése a fordított adózás szempontjáb

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu

Címkék: mezőgazdaság, fordított


A kereskedelmi forgalomban számos napraforgó és pattogatni való kukorica van jelen. A konkrét termékek esetében a pontos előállítási mód és ezen túl a pattogatni való kukorica esetében a felhasznált kukorica fajtájának ismeretében lehet meghatározni, hogy az adott termék melyik vámtarifaszám alá sorolandó, s így értékesítésére a fordított adózás alkalmazandó-e.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 142. § (1) bekezdés i) pontja alapján az Áfa tv. 6/A mellékletében felsorolt termékek értékesítése esetében az adót a termék beszerzője fizeti.
 
Az Áfa tv. 6/A melléklete – többek között – az 1005 vámtarifaszám alá tartozó kukoricát és a 1206 00 vámtarifaszám alá tartozó napraforgómagot (törve is) tartalmazza.
 
A kereskedelmi forgalomban számos napraforgó és pattogatni való kukorica van jelen. A konkrét termékek esetében a pontos előállítási mód és ezen túl a pattogatni való kukorica esetében a felhasznált kukorica fajtájának ismeretében lehet meghatározni, hogy az adott termék melyik vámtarifaszám alá sorolandó, s így értékesítésére a fordított adózás alkalmazandó-e.
 
Napraforgómag:
 
a) A pirított napraforgómag a 1904 vámtarifaszám alá tartozik. Mivel az Áfa tv. 6/A sz. melléklete ilyen vámtarifaszám alatt nem nevesít terméket, így a fordított adózás alkalmazásának a hatálya e termék értékesítésére nem terjed ki, azaz az adókötelezettséget e termék értékesítésével összefüggésben az Áfa tv. általános szabályai szerint kell teljesíteni.  
 
b) A nem pirított, étkezési célú napraforgómag (héjasan vagy héj nélkül) viszont az Áfa tv. 6/A melléklete által felsorolt termékkörbe („napraforgómag, törve is: 1206 00 vtsz”) tartozik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fordított adózásnak az Áfa tv. 142. § (3)-(4) bekezdéseiben rögzített általános személyi feltételei valamint a mezőgazdasági termékkör tekintetében az Áfa tv. 142. § (8) bekezdésében rögzített különös személyi feltétele együttesen teljesülnek, abban az esetben a termék értékesítésére a fordított adózás az alkalmazandó.
 
A feltételek vizsgálatából az következik, hogy amennyiben például egy kiskereskedelmi üzletben a 1206 00 vámtarifaszám alá tartozó – b) pont szerinti – terméket nem adóalany vásárló (végső fogyasztó) részére értékesítik, abban az esetben   a személyi feltételek hiányában nem alkalmazható a fordított adózás, azaz az adókötelezettséget az értékesítő adóalany teljesíti.
 
Pattogatni való kukorica
 
a) A nem főzni való kukorica – megmunkálását tekintve csupán hántolatlan vagy másképpen meg nem munkált – az 1005 vámtarifaszám alá tartozik. E vámtarifaszám szerinti kukorica az Áfa tv. 6/A melléklete által felsorolt termékkörbe („kukorica: 1005 vtsz”) tartozik, így e termék értékesítése – amennyiben a hivatkozott személyi feltételek is teljesülnek –  fordított adózás hatálya alá esik.  
 
b) Ettől eltérő a kiszerelt és előállított kukorica vámtarifaszám szerinti besorolása, amely elő van készítve a pattogtatáshoz és zacskókban, dobozokban van kiszerelve (a kukorica mint gabonaszem található meg bennük, általában olajosak és ízesítettek, azonnali fogyasztásra nem alkalmasak, a fogyasztásukhoz mikrohullámú sütő alkalmazása javasolt).
 
Az így kiszerelt és előállított kukorica esetében fajtától függően két vámtarifaszám is szóba jöhet:
 
A termék a 2055.80 vámtarifaszám alá tartozik abban az esetben, amennyiben a Zea mays var. Saccharata fajtájú, csemegekukoricából készül.
 
A termék, amennyiben nem a Zea mays var. Saccharata fajtájú kukorica felhasználásával készül, a 2008.99 vámtarifaszám alá sorolandó.
 
Tekintettel arra, hogy az Áfa tv. 6/A melléklete nem nevesíti a fenti vámtarifaszámok (2055.80 , illetve 2008.99) szerinti termékeket,  így a fordított adózás alkalmazásának a hatálya e termékek értékesítésére nem terjed ki.
 
c) A kiskereskedelmi forgalomban jelen lévő natúr/vagy ízesített már kipattogtatott, kiszerelt ún. „pop corn” termékek a 1904.10 vámtarifaszám alá tartoznak, mely azonban nem tartozik a fordított adózással érintett termékkörbe.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra