A Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás szabályai

Forrás: Önadózó | Szerző: Matlné Kisari Erika

Címkék: rehabilitációs kártya


A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának bővítését szolgálta a foglalkoztatási támogatási rendszer átalakítása, amelynek elsődleges célja volt a foglalkoztatás elmozdulása a rehabilitáció, és a minél nagyobb arányú nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás felé. Ennek egyik eleme a munkaadók érdekeltté tétele a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában, amelynek egyik eszköze a Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás.

A Rehabilitációs kártyára való jogosultsági feltételeket és a részletszabályokat a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Pftv.), a Rehabilitációs kártya igénylésének, kibocsátásának, felhasználásának, kicserélésének, visszavonásának és a hozzá kapcsolódó kedvezmény érvényesítésének részletes szabályairól szóló 33/2012. (XII. 5.) NGM rendelet (a továbbiakban: R.) tartalmazza.

Milyen esetben jogosult a természetes személy Rehabilitációs kártyára?
 
Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint
·       foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy
·       tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.
Rehabilitációs kártyára az a személy is jogosult, aki
·       2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült, vagy
·       rehabilitációs járadékban részesül.
 
A jogosultsági feltétellel kapcsolatos szabályok 2017. január 1-jétől várhatóan módosulnak. A módosítás eredményeképpen bővül az a személyi kör, aki megváltozott munkaképességére tekintettel jogosulttá válik Rehabilitációs kártyára.
 
Az egyes pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló T/13159törvényjavaslat (a továbbiakban: javaslat) szerint Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, aki a rehabilitációs hatóság által végzett hatályos komplex minősítés szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv) 3. § (2) bekezdés a) pontjában, vagy b) pont ba) vagy bb) alpontjában foglalt minősítési kategóriába tartozik.

Az Mmtv. hivatkozott rendelkezése szerint Rehabilitációs kártyára jogosult az a megváltozott munkaképességű személy, aki rehabilitálható, ezen belül
-       foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy
-   tartós foglalkozási rehabilitációt igényel,

2017. január 1-jétől az a személy is jogosulttá válik, akinek rehabilitációja nem javasolt, ezen belül
-         egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt,
-         egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt.
 
Rehabilitációs kártyára az a személy is jogosult, aki 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesült.
 
A Rehabilitációs kártya igénylése
 
A Rehabilitációs kártya kiadása a természetes személy által benyújtott kérelem alapján induló eljárás keretében történik. A kártya kiadására irányuló kérelmet a rehabilitációs hatóságnál kell kezdeményezni. A kérelemben a személyazonosító adatokon kívül az adóazonosító jelet és, ha van a kérelmezőnek munkahelye, akkor azt is közölni kell.
 
A Rehabilitációs kártya kiadása azonban már nem a rehabilitációs hatóság feladata. Amennyiben a rehabilitációs hatóság megállapítja a jogosultsági feltételek fennállását, akkor erről 1 napon belül értesíti az adóhatóságot. Az adóhatóság a Rehabilitációs kártyát elkészíti és azt a rehabilitációs hatóság adatszolgáltatását követő 15 napon belül adja ki a természetes személy munkáltatójának, vagy munkáltató hiányában a jogosult természetes személynek.
 
Az adóigazolványt kiegészítő kártya tartalmazza:
·        a kártya tulajdonosának természetes személyazonosító adatait
·        a kártyatulajdonos adóazonosító jelét,
·        a kártya kiállításának keltét és
·        az érvényesség időtartamát, amely a kártya érvényességének kezdő időpontjától a kártya visszavonásáig terjedő időszakot öleli fel.
 
A Rehabilitációs kártya érvényességének
·        kezdő időpontja az a nap, amikor az állami adóhatóság a kártyát kiállította,
·        záró időpontja a kártya visszavonásának napja.
 
Előfordulhat, hogy az adóhatóság a Rehabilitációs kártyát nem tudja előállítani, ez esetben kártyát helyettesítő igazolást állít ki. Az igazolás alapján a megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztató munkáltató a foglalkoztatáshoz fűződő kedvezményeket maradéktalanul érvényesítheti.
 
A Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás kedvezménye
 
A munkaadó az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személlyel fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyra tekintettel őt terhelő számított szociális hozzájárulási adóból adókedvezményt vehet igénybe. A munkáltató a kedvezményt csak és kizárólag a munkaviszonyban foglalkoztatott, megváltozott munkaképességét Rehabilitációs kártyával igazoló munkavállalójával összefüggésben érvényesítheti. Más egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén a munkáltatói kedvezmény nem érvényesíthető.
 
A kedvezmény alapja a munkavállalót megillető bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. A kedvezmény 27 százalékos mértékű, azaz a minimálbér kétszeresénél alacsonyabb összegű bruttó munkabéresetén a foglalkoztatással összefüggésben a munkáltatónak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Abban az esetben, ha a munkavállaló bruttó munkabére több mint a minimálbér kétszerese, akkor a minimálbér kétszeres összegét meghaladó összeg után az általános szabályok szerint 27 százalék mértékű kötelezettséget kell teljesíteni.
 
2017. január 1-jétől a javaslat szerint a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 22 százalékra csökken és változik a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezmény mértékére vonatkozó szabályrendszer is. Ennek megfelelően a Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás esetén a munkaadó a munkavállaló bruttó munkabére, de legfeljebb a minimálbér kétszerese figyelembevételével 22 százalékos mértékű kedvezményt érvényesítheti.
 
Az előzőek szerinti kedvezményt egy megváltozott munkaképességű személy után egyszerre csak egy munkaadó érvényesítheti, és csak arra az időszakra, amelyben a Rehabilitációs kártyát letétben tartotta.
 
A Rehabilitációs kártya visszavonása
 
A rehabilitációs kártyára való jogosultság megszűnik, ha a rehabilitációs hatóság megállapítja, hogy a Rehabilitációs kártyára való jogosultsági feltételek már nem állnak fenn.
 
A Rehabilitációs kártyára való jogosultság megszűnése esetén a rehabilitációs hatóság az erről szóló tájékoztatást hivatalból, elektronikus úton, a jogosultság megszűnését követő 1 napon belül megküldi az állami adóhatóság részére. A Rehabilitációs kártya visszavonásának időpontja az a nap, amikor a rehabilitációs hatóság visszavonásról szóló értesítése az adóhatósághoz megérkezik.
 
A rehabilitációs hatóság értesítése alapján az adóhatóság gondoskodik a kártya visszavonásáról és ennek keretében a kártya visszavonásával egyidejűleg e tényről tájékoztatja a visszavont Rehabilitációs kártyát letétben tartó - az állami adóhatóság által ismert - munkáltatót, valamint felszólítja a Rehabilitációs kártya haladéktalan, de legkésőbb 30 napon belüli visszaszolgáltatására. A Rehabilitációs kártya visszavonása esetén a Pftv. rendelkezése szerint a munkaadó az értesítés átvételét követő naptól nem jogosult az adókedvezményre.
 
A Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás esetén a kedvezmény érvényesíthetőségének első napja tekintetében nincs konkrét jogszabályi előírás. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a jogszabály arányosítási kötelezettséget nem ír elő, ezért a foglalkoztatás kezdetekor, vagy a kártya letétre történő átadásakor az érintett hónap tekintetében érvényesítheti a munkaadó a kedvezményt, míg a kártya visszavonásakor már arányosítani kell.
 
Abban az esetben, ha a természetes személynek kiadott Rehabilitációs kártyát nem használták fel, akkor erről az adóhatóság értesíti a Rehabilitációs hatóságot. Ebben az esetben a Rehabilitációs hatóság szólítja fel a természetes személyt a Rehabilitációs kártya haladéktalan, de legkésőbb 30 napon belüli visszaszolgáltatására.
 
A Rehabilitációs kártya cseréje
 
A Rehabilitációs kártyára jogosult a rehabilitációs hatósághoz terjeszti elő a Rehabilitációs kártya adatváltozás (névváltozás) miatti cseréje iránti kérelmét. A rehabilitációs hatóság ezt jelzi az állami adóhatóság felé. A cserekártyát az adóhatóság állítja ki.
 
A Rehabilitációs kártyára jogosult a kártya birtokából való kikerülését (megsemmisülését, elvesztését vagy jogtalan eltulajdonítását), valamint megrongálódását köteles haladéktalanul, de legkésőbb a birtokából való kikerülés, valamint a megrongálódás tudomására jutásától számított három napon belül a rehabilitációs hatóságnál bejelenteni.
 
Ha a jogosult a Rehabilitációs kártyáját elveszti, eltulajdonítják tőle, vagy az megsemmisült, akkor adható ki ismételten Rehabilitációs kártya, ha azt a jogosult személy kérelmezi.
 
A cserekártya igénylésekor a Rehabilitációs kártya birtokából való kikerüléséről (megsemmisüléséről, elvesztéséről vagy jogtalan eltulajdonításáról), valamint megrongálódásáról a Rehabilitációs kártyára jogosult személy nyilatkozatot tesz.
A cserekártya kiállítása iránti igénynek az állami adóhatósághoz való megérkezésekor a korábbi, még érvényes Rehabilitációs kártyát az állami adóhatóság visszavonja. A visszavont kártya birtokosa köteles azt az állami adóhatósághoz haladéktalanul visszaszolgáltatni.
A Rehabilitációs kártya cseréje esetén a cserekártya érvényességének kezdő napja az eredeti Rehabilitációs kártya kiállításának a napja.
 
Matlné Kisari Erika

 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra