A reprezentáció adózási szabályai

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Egy cég vezetői négy napra elutaznak egy wellness szállodába hivatali megbeszélés céljából. Ekkor meg kell vizsgálni, hogy az utazás megfelel-e a hivatali utazás, reprezentáció feltételeinek, milyen arányt képvisel a hivatali, üzleti rész és mennyit az egyéb program.

Az Szja törvény 70. § (4) bekezdése alapján reprezentáció keretében adott juttatás egyes meghatározott juttatás jogcímén válik adókötelessé.

Ammenyiben a reprezentációs esemény juttatója nem kifizető, hanem például egy külföldi társaság, akkor a juttatás nem keletkeztet adóköteles jövedelmet az Szja törvény 7. § (1) bekezdés s) pontja alapján.

A reprezentáció fogalmát az Szja törvény 3. § 26. pontja határozza meg. Ennek értelmében akkor tekinthető egy esemény reprezentációnak, ha azt

  • üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, vagy
  • az állami, egyházi ünnepek alkalmával

szervezik. 

A reprezentációs eseményeken biztosított vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatás (szabadidőprogram stb.) tekinthető reprezentációs juttatásnak. 

Nem minősülnek reprezentációnak a juttatások, ha a dokumentumok és körülmények – szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, program, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya – valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

Reprezentációnak tekinthető egy üzleti, augusztus 20-a (jelenleg ez az egyedüli állami ünnep) alkalmából rendezett ünnepség, vagy a dolgozóknak rendezett karácsonyi rendezvény.

Nem minősül reprezentációnak a rendezvény, ha a feltételeknek nem felel meg, például a március 15-e ünnepség, nőnapi köszöntő, a mikulásünnepség, vagy a dolgozóknak szervezett szilveszteri buli. 

Amennyiben a rendezvényt üzleti, hivatali célból rendezik, akkor a hivatali rész, valamint az utazás és a szállás költsége nem keletkeztet adóköteles bevételt. Azonban a rendezvénnyel kapcsolatban felmerülő egyéb kiadások reprezentációs adóköteles juttatásnak minősülnek. 

Például, egy társaság két képviselője üzleti megbeszélésre utazik. Megbeszélést tartanak a partnerekkel abban a szállodában, ahol megszálltak, majd az esemény lezárásaként meghívják őket egy vacsorára.

Ekkor az utazás, a szállás nem keletkeztet adókötelezettséget, azonban a vacsora költsége reprezentációs költség. 

Egy másik példa szerint egy vállalkozás üzleti megbeszélést tart az egyik üzletfele képviselőivel. A megbeszélésre kibérlik egy étterem különtermét. A tárgyalás idejére az asztalokra üdítőt helyeznek ki, a szünetben pedig kávéval, teával kínálják a résztvevőket. A megbeszélés végén vacsorát szolgálnak fel.

Ebben az esetben az üdítő, kávé, tea és a vacsora reprezentációs költség, ugyan akkor a különterem bérleti díja nem keletkeztet adókötelezettséget. 

Hitéleti ünnep esetén nem szükséges, hogy a reprezentációnak hivatalos része is legyen. Ilyen alkalom lehet a karácsony, húsvét, pünkösd, vagy akár a hanuka alkalmából megrendezett ünnepség is. 

Például a munkáltató év végén szervez egy karácsonyi ünnepséget, amelyre meghívja a munkavállalóit. Az ünnepséget egy színházban tartják, amely keretében a résztvevők megnéznek egy karácsonyi témájú darabot, majd ezt követően mindenkit megvendégelnek svédasztalos vacsorával (étel, ital fogyasztás) a rendezvény egy kis kötetlen beszélgetéssel zárul. Miután ez az esemény egyházi eseményhez kapcsolódik, így a reprezentáció törvényi feltételének megfelel, így az étel, italköltsége, valamint a színházi előadás reprezentációs kiadásnak minősül.

Mint látható nem csak az étel, ital költsége lehet reprezentációs költség, hanem a szabadidős szolgáltatásoké is. 

Az Szja törvény meghatározásában hangsúlyozza a rendeltetésszerű joggyakorlást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a reprezentáció keretében biztosított vendéglátás, szolgáltatás látszólag megfelel a törvényi feltételeknek – az előzőekben leírtaknak –, azonban a körülmények és ezzel kapcsolatos dokumentációk alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme megállapítható, akkor az adott eseménnyel kapcsolatban nyújtott vendéglátás, szolgáltatás már nem minősül reprezentációnak. 

Például, egy cég vezetői négy napra elutaznak egy wellness szállodába hivatali megbeszélés céljából. Ekkor meg kell vizsgálni, hogy az utazás megfelel-e a hivatali utazás, reprezentáció feltételeinek, milyen arányt képvisel a hivatali, üzleti rész és mennyit az egyéb program.

A megbeszélésekről nem készül emlékeztető, és más módon sem tudják alátámasztani a hivatali tevékenységet (például nem bérelnek külön termet a megbeszélésekre)., így nem tekinthető az esemény hivatalinak, üzletinek. Az utazás, szállás díja adóköteles az egyéb költségek (étel, ital, szabadidős program díja) nem tekinthetők reprezentációs kiadásnak.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra