A számviteli törvény 2012. évi módosításának hatása a 2011. évi zárásra

Forrás: Önadózó | Szerző: Botka Erika

Egyszerűsített éves beszámolt készítő vállalkozások köre bővült * Sajátos egyszerűsített éves beszámoló * Közüzemi díjak elszámolása * Beszámolók letétbe helyezésének, közzétételének új határideje

Egyszerűsített éves beszámolt készítő vállalkozások köre bővült
 
2011. évre vonatkozóan csak az anyavállalatnak, a tőzsdés cégeknek és az nyrt-nek van éves beszámoló készítési kötelezettsége. Minden más vállalkozás készíthet egyszerűsített éves beszámolót, ha a számviteli törvény szerinti mutatószámokat tudja teljesíteni.
 
Sajátos egyszerűsített éves beszámoló
 
A törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy ennél a beszámolónál a terv szerinti értékcsökkenés meghatározásakor alkalmazhatják a társasági adótörvény szerinti leírási kulcsokat is. 
 
Közüzemi díjak elszámolása
 
Az energiahordozók bekerülés értéke változott. Az új előírás szerint a földgáz, a villany és a vízfelhasználáshoz kapcsolódóan a számlában szereplő bármilyen díj, tétel az energiahordozó bekerülési értékébe beleszámít, így a számlákban szereplő teljes összeget anyagköltségként lehet elszámolni. Ezért javasolható, hogy 2011. év közben az igénybe vett szolgáltatások között elszámolt tételeket a vállalkozás vezesse át anyagköltségbe (így iparűzési adóalapot tud csökkenteni). A csatornadíjat azonban továbbra is igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni.
 
Beszámolók letétbe helyezésének, közzétételének új határideje
 
Az új előírás szerint a beszámolót az adott üzleti évet követő ötödik hónap utolsó napjáig kell letétbe helyezni, közzétenni. Ez naptári évvel megegyező üzleti év esetén azt jelenti, hogy május 31-ig kell a kötelezettséget teljesíteni.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2012 márciusi számában olvasható/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra