A Számviteli törvény változásai

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A számviteli szabályozási anyagot érintõ módosulás a könyvvizsgálati kötelezettségre és a regisztrált mérlegképes könyvelõk továbbképzésére vonatkozó szabályokat érintik. Az írás az Önadózó szeptemberi számában olvasható - keresse az In Medio és Relay hírlapüzletekben - vagy fizessen elõ

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az Önadózó szeptemberi számának tartalmából

Mielõtt a frankhitel elvinné a cégünket is – van még egy dobásunk *  A Számviteli törvény változásai *  Új kedvezmények a társasági adóban – a sport kérdése * Évközi Szja változások * A 2011. évi adóamnesztia változó szabályai * Az adóeljárási szabályok évközi módosításai * Évközi változások az egészségbiztosítási ellátások körében *  A népegészségügyi termékadó * Nyári változások jövedékben * Az Illetéktörvény nyári változásai * Munkajogi változások augusztustól *  Új törvény a környezetvédelmi termékdíjról * Kivételes nyugellátás emelés * Erdõgazdálkodás és adózás * A végelszámolás számviteli specialitásai * Magyar vállalkozások jövedelmezõségi adatai * Számla kiállítása nélkül is indítható felszámolási eljárás * Privát pénzügyek - mi történt tavaly?

MIELÕTT A FRANKHITEL ELVINNÉ A CÉGÜNKET IS – VAN MÉG EGY DOBÁSUNK

Ez a nyár a 2008 óta tartó válság újabb hullámcsapásaitól zajos. Sok vállalkozáson most „érik be” be az évek óta húzódó válság, eddig bírta, de a kedvezõtlen hatások most összegzõdnek akként, hogy nincs tovább. Nos, amikor ez a pillanat közeleg, akkor a cégeknek van még egy dobásuk…

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény (megjelent a Magyar Közlöny 2011. évi 81. számában, kihirdetve 2011. július 14-én) 20-25 §-ai a számviteli törvény módosításáról rendelkeznek. A számviteli szabályozási anyagot érintõ módosulás a könyvvizsgálati kötelezettségre és a regisztrált mérlegképes könyvelõk továbbképzésére vonatkozó szabályokat érintik.

ÚJ KEDVEZMÉNYEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN – A SPORT TÁMOGATÁSA

Az Országgyûlés a 2011. június 27-ei ülésen a társasági adótörvényt módosító törvényt fogadott el, amely a sportot támogató társasági adóalanyok számára az adó terhére igénybe vehetõ kedvezményeket fogalmaz meg. A módosító törvény és a végrehajtását szabályozó 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet (107-es Korm. r.) a Magyar Közlöny 2011. évi 74. számában jelent meg.

ÉVKÖZI SZJA VÁLTOZÁSOK

2011 év közepéig az adózással kapcsolatos rendelkezések több alkalommal módosításra kerültek. Íársunk témája a magánszemélyeket (ideértve az egyéni vállalkozókat is) érintõ változások bemutatása. Bemutatjuk a sporttámogatásra vonatkozó új szabályokat, és az ekho változását is.

A 2011. ÉVI ADÓAMNESZTIA VÁLTOZÓ SZABÁLYAI

A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi CLIII. törvény 82-83. §-ai új adóamnesztia szabályt vezetett be. Ezt a szabályrendszert pontosította és egészítette ki további két szakasszal az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény. Az új rendelkezések – ha azok az adózók számára kedvezõbb feltételt vagy jogkövetkezményt állapítanak meg – a hatálybalépésüket megelõzõen indult ügyekben is irányadóak.

AZ ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK ÉVKÖZI MÓDOSÍTÁSAI

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) módosításai – a többi adótörvényhez hasonlóan – általában év végén, a következõ adóév vonatkozásában lépnek hatályba. Néhány esetben ugyanakkor szükséges – az adózói adminisztráció egyszerûsítése, a feketegazdaság elleni harc miatt – az évközi szabályváltozás. E rövid cikk keretében a legfontosabb, adózókat érintõ 2011. évközi változásokat vesszük sorra.

ÉVKÖZI VÁLTOZÁSOK AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSOK KÖRÉBEN

Írásunkban elsõsorban a 2011  július 1-étõl hatályos táppénz szabályokat ismertetjük, de említést teszünk két korábbi, május 1-étõl érvényes, a biztosítottakat és a foglalkoztatókat is érintõ fontos szabályról. Felhívjuk a figyelmet a pénzbeli ellátásokra vonatkozó igény elektronikus úton történõ igénylésének lehetõségére is.  Lássuk a részleteket.

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI TERMÉKADÓ: AZ ÚJ EGYFÁZISÚ KORLÁTOZOTT HATÁLYÚ FORGALMI ADÓ

Az adózással foglalkozó szakemberek némileg szkeptikusan állnak a szeptember 1.-én hatályba lépõ népegészségügyi termékadóhoz (2011. évi CIII. törvény), azon okból kifolyólag, hogy az adó célja ugyan meghirdetésre került politikusaink által, de kérdésként merül fel, hogy az új adónak a cél érdekében ténylegesen mérhetõ hozama lesz-e vagy sem. Ha a hatás a fogyasztási szokások kedvezõ változásában ténylegesen nem mérhetõ vagy elenyészõ mértékû, akkor jelen adónak gyakorlatilag csak csekély mértékû fiskális hatása lesz a költségvetésre. Az eddigi tapasztalatok alapján nem tudom elképzelni, hogy a fogyasztási szokásokra az adótörvény hatással lenne, mivel más területen sem sikerült lényegesen visszaszorítani a forgalmi típusú adóteher növelésével a fogyasztást (lásd alkohol, dohány).  Mindezen dilemmák azonban már kívül esnek a kötelezõ jogalkalmazás körén – így tájékoztató írásunkkal az adókötelezettségek leltárába felvesszük legifjabb adónemünket.

NYÁRI VÁLTOZÁSOK JÖVEDÉKBEN

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosítása tárgyú salátatörvénynek (2011. évi XCVI. tv.) is van jövedéki tartalma. Az eredeti módosítás némileg felpuhult, a dohánytermékek fogyasztói ezúttal megúszták a drágulást, bár az eredeti javaslatban a dohánytermékek jövedéki adómértékének fokozatos, többlépcsõs emelése jegyében emelkedtek volna az adótételek.. Az E85-ös üzemanyag árát felfelé tornázzák a 95-öséhez, amúgy az üzemanyagok (és az összes többi jövedéki termék) adótartalma változatlan marad. Az amúgy is beteg (bár szakmailag szükséges) standolási elõírás végleg kimúlt.

AZ ILLETÉKTÖRVÉNY NYÁRI VÁLTOZÁSAI

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvényt (a továbbiakban: Itv.) a nyár folyamán több törvény is módosította. A változások között találhatók a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezõ társaságban fennálló vagyoni betét megszerzésére és a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó illetékszabályok, de találhatunk új illetékmentességet, illetékkedvezményeket és az adóhatóság munkáját megkönnyítõ eljárási rendelkezést is.

MUNKAJOGI VÁLTOZÁSOK AUGUSZTUSTÓL

Az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2011. évi CV. törvény rendelkezései közül a 2011 augusztus 1-én már életbe lépett szabályokat ismertetjük és elemezzük. Kiemelten foglalkozunk a Munka Törvénykönyve változásaival. Sorra vesszük a munkaerõ-kölcsönzés, a munkaügyi kapcsolatok, a munkaügyi ellenõrzés, az egyszerûsített foglalkoztatás és a rendezett munkaügyi kapcsolatok változásait. Késõbb még visszatérünk a munkaerõ-kölcsönzéssel kapcsolatos európai uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítésével összefüggõ szabályok 2011 december 1-tõl hatályos változásaira.

ÚJ TÖRVÉNY A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJRÓL

A Magyar Közlöny 75. számában kihirdetett 2011. évi LXXXV. törvény célja a többször felhasználható termékek szélesebb körû elõtérbe helyezése, valamint a hulladékhasznosítás mértékének növelése a magyar társadalom általános érdekeivel és az Európai Unió elvárásaival összhangban. 2011 szeptember 1-én lépnek hatályba az törvénynek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségre vonatkozó rendelkezései. 2013. január 1-én lép hatályba a törvény elektronikus bevallásról rendelkezõ 42.§-a. A további rendelkezések 2012. január 1. npján lépnek hatályba, és e nappal veszti hatályát  a régi - 1995. évi LVI. törvény is.

A KIVÉTELES NYUGELLÁTÁS EMELÉS ÉS AZ EGYSZERI SEGÉLY ENGEDÉLYEZÉSÉNEK ÚJ LEHETÕSÉGEI

Íársunkban az új elõírásokat a társadalombiztosítási nyugellátás méltányossági szabályai közé illesztve mutatjuk be.

ERDÕGAZDÁLKODÁS ÉS ADÓZÁS

Írásunkban  az ágazatra vonatkozó alapvetõ szabályok ismertetése mellett bemutatjuk  az erdõgazdálkodás adózási módjait egyéni erdõgazdálkodó, illetve osztatlan közös erdõgazdálkodás esetében.

A VÉGELSZÁMOLÁS SZÁMVITELI SPECIALITÁSAI

A végelszámolás idõszakának gazdasági eseményeit a számviteli törvényben meghatározott módon kell bizonylatolni, rögzíteni, elszámolni, illetve a vagyoni elemeket értékelni. A végelszámolás idõszaka alatt az üzleti évenként (365 naponként) készítendõ beszámolók összeállításánál a számviteli törvény általános elõírásait kell figyelembe venni.

MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK JÖVEDELMEZÕSÉGI ADATAI

Az alábbiakban néhány – sokak érdeklõdésére számot tartó – terület jövedelmezõségi adatait fogom vizsgálni. Elsõként az építõipart, és azon belül az épületgépészeti szereléssel foglakozó vállalkozásokat elemzem, aztán megvizsgálom a büfék, éttermek és gyorséttermek mûködtetésével foglalkozó vállalkozások jövedelmezõségének változását csakúgy, mint a fuvarozók iparági átlagait. Végül az ingatlanügynöki tevékenységgel és számviteli, adószakértõi tevékenységgel foglalkozó vállalkozások jövedelmezõségi adatait vesszem górcsõ alá.

SZÁMLA KIÁLLÍTÁSA NÉLKÜL IS INDÍTHATÓ FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS

Ismét változóban a jogi környezet, immáron a hitelezõ cég akkor is felszámolási eljárást indíthat az adósa ellen, ha még számlát sem küldött neki. Az Önadózó 2007/9. számában foglalkoztunk azzal, hogy a számlák befogadása és a nemfizetés következménye lehet a felszámolás, amelyhez kötõdõ határidõket a számlák megküldéséhez kapcsoltuk. Tehát mintegy a fizetésképtelenség feltételeként kezeltük a számlát.

PRIVÁT PÉNZÜGYEK - MI TÖRTÉNT TAVALY?

Mi alapvetõen az emberek hosszútávú pénzügyi céljait igyekszünk megvalósítani. Ehhez a legjobb eszköz a részvénypiaci befektetési alapok. Minden elemzés azt mutatja, hogy hosszú távon a legjobb befektetés a részvény piaci befektetési alapok. Márpedig nyugdíjba hosszú munka után megyünk, gyerekeink hosszú idõ alatt nõnek meg.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra