A személygépkocsi lefoglalásának szabályai az adóvégrehajtásban

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Az adóvégrehajtáskor foganatosított gépjárműfoglalás során az adóvégrehajtó megkeresi az okmányirodát a gépjármű forgalomból kivonása céljából. Az okmányiroda a törvényi feltételek esetén mérlegelés nélkül eleget tesz a megkeresésnek. E főszabály alól lehetnek kivételek, amikor a gépjármű forgalomból történő kivonása a foglalás időpontjához képest csak később történik meg.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

A személygépkocsi lefoglalásának szabályai az adóvégrehajtásban

Az adózók gyakran fordulnak olyan kérelemmel az adóhatósághoz, hogy a lefoglalt gépjárművük tekintetében méltányosságból korlátozza a végrehajtást a hivatal, vagy legalább a forgalomból történő kivonást mellőzze. Mivel azonban a gépjárművekre folytatott végrehajtásnak szerves része, hogy az okmányiroda a végrehajtó megkeresésére a forgalomból kivonja a gépjárművet, lehetnek olyan esetek, amikor a végrehajtó által figyelembe vett kedvezmények vagy mentességek nem segítenek az adós helyzetén. Gyakran előfordul az is, hogy az adósok olyan körülményekre hivatkozva kérik a gépjármű forgalomból történő kivonásának mellőzését, amely a törvényben szabályozott esetkörön kívül esik. Ilyen pl. az, amikor arra hivatkoznak, hogy beteg családtagjuk rendszeres szállításához szükséges a gépjármű. Ezt méltányolni nincs lehetősége a végrehajtónak.

Míg a vállalkozók részére biztosított kedvezményeket az adóvégrehajtó hivatalból figyelembe tudja venni, a természetes személyeket megillető kedvezményekről alapesetben nem áll rendelkezésére információ, ezért elengedhetetlen, hogy az adósok éljenek rendeltetésszerűen eljárási jogosultságaikkal. Számos esetben az adózók csak azután nyújtanak be fizetési kedvezményi kérelmet, miután az okmányiroda a lefoglalt járművet már jogerősen kivonta a forgalomból. Ebben az esetben a gépjármű forgalomba visszahelyezésének egyetlen útja a tartozás teljes rendezése.

Az adóvégrehajtáskor foganatosított gépjárműfoglalás során az adóvégrehajtó megkeresi az okmányirodát a gépjármű forgalomból kivonása céljából. Az okmányiroda a törvényi feltételek esetén mérlegelés nélkül eleget tesz a megkeresésnek. E főszabály alól lehetnek kivételek, amikor a gépjármű forgalomból történő kivonása a foglalás időpontjához képest csak később történik meg. Ilyen eset, ha a lefoglalt gépjármű a természetes személy, adós foglalkozásának gyakorlásához nélkülözhetetlennek minősül – ebben az esetben az adós a gépjárművet az értékesítésig használhatja, illetve egyéni és társas vállalkozások üzemi célú gépjárművei esetén, amikor a foglalástól hat hónapig nem kerülhet sor a forgalomból kivonásra.

Nem mindegy tehát, hogy a gépjármű lefoglalásáról való tudomásszerzéstől mennyi időn belül nyújt be fizetés könnyítési kérelmet az adózó az adóhatóságnál. Ha tud igazolni olyan mentességi körülményt, amely alapján fel kell oldani a gépjárművet, vagy jogerős fizetési kedvezményben részesül a forgalomból kivonás megtörténte előtt, nem fog jogi akadállyal szembesülni a gépjármű használatában.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra