A tartósan álláskereső személy foglalkoztatásához fűződő szocho kedvezmény

Forrás: Önadózó

Címkék: tartósan álláskereső, szocho-kedvezmény


Tartósan álláskeresőnek minősül az a személy, akit az állami foglalkoztatási szerv a kedvezményezett foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként tartott nyilván. A munkavállaló kérelmére az állami foglalkoztatási szerv az álláskeresési státuszáról igazolást állít ki, amelynek birtokában érvényesítheti a munkáltató a kedvezményt. Igazolás hiányában a kedvezmény nem érvényesíthető.

A kedvezmény alapja a munkavállaló bruttó munkabére, de legfeljebb 100 ezer forint, mértéke a foglalkoztatás első 2 évében 27 százalék, a foglalkoztatás harmadik évében 14,5 százalék.
 
Például: A tartósan álláskereső személy munkaviszonyban történő foglalkoztatásának kezdő időpontja 2013. június 25-e. A bruttó munkabére 170 000 forint.
 
A foglalkoztató 2013. júniustól 2015. június 30-áig 100 000 forint után nem fizet 27 százalék szociális hozzájárulási adót, azt csak a  70 000  forint után kell teljesítenie. A foglalkoztatás harmadik éve 2015. június 25-én kezdődik, de erre a hónapra még igénybe veheti a 27 százalékos mértékű kedvezményt. 2015. július 1-jétől kezdődő időszak tekintetében kell számolni a 14,5 százalékkal, azaz 100 000 forint után 12,5 százalék, 70 000 forintnyi bér után 27 százalék adófizetési kötelezettség keletkezik. 
 
A munka törvénykönyve szerinti munkáltató személyében bekövetkező változás esetén a kedvezményt az átvevő munkáltató tovább érvényesítheti a kedvezménnyel érintett időszak fennmaradó részére.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra