A vagyonkezelő alapítvány szja kérdései

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/7-8 | Szerző: dr. Kiss Zoltán

Címkék: vagyonkezelő alapítvány


2019. augusztus 23-től az Szja törvény új rendelkezésekkel egészült ki a vagyonkezelő alapítványokat érintően.

 Az Szja törvény a bizalmi vagyonkezeléssel analóg módon állapítja meg a közhasznúnak nem minősülő vagyonkezelő alapítványokat, és az alapító, a csatlakozó vagy az alapító, a csatlakozó hozzátartozója, mint kedvezményezett érdekében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezései szerint létrehozott alapítványokat (magánalapítványokat) érintő személyi jövedelemadó szabályokat.

A magánalapítvány fogalma

Az Szja törvény 3. § 62. pontjában bevezeti a magánalapítvány fogalmát, melynek értelmében magánalapítványnak minősül az alapító, a csatlakozó vagy az alapító, a csatlakozó hozzátartozója, mint kedvezményezett érdekében a Ptk. rendelkezései szerint létrehozott alapítvány, továbbá a nem közhasznú vagyonkezelő alapítvány, feltéve, hogy kizárólag magánszemély alapító, csatlakozó által rendelkezésre bocsátott vagyonnal vagy kizárólag magánszemély által a vagyonkezelő alapítvány vagyonkezelésébe adott vagyonnal és ezek hozamaival gazdálkodik.

Az adókötelezettség jogcíme

Az alapítványtól származó bevétel adókötelezettségének jogcímét és a jövedelem összegét a tevékenységre, átruházásra, szolgáltatásnyújtásra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani abban az esetben, ha a kedvezményezett magánszemély e jogállását valamely tevékenység, dolog átruházása vagy szolgáltatás nyújtása ellenértékeként, vagy azzal összefüggésben szerezte.  Ha a bevétel adókötelezettségének jogcímét nem lehet megállapítani, a bevétel egészét egyéb jövedelemnek kell tekinteni [Szja törvény 4. § (7) bekezdés].

Rendelkezési jog

A módosítás kiegészíti a rendelkezési jog gyakorlására vonatkozó szabályokat azzal, hogy nem minősül a rendelkezési jog gyakorlásának az alapítványt alapító (az alapítványhoz csatlakozó) magánszemély vonatkozásában az alapítvány létesítése (az alapítványhoz történő csatlakozás) [Szja törvény 9. § (3) bekezdés].

Az alapítvány tulajdonába adott készletek

A bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó szabályhoz hasonlóan vállalkozói bevételnek minősül az egyéni vállalkozó által az alapítvány tulajdonába adott készletek szokásos piaci értéke [Szja törvény 49/B. § (4a) bekezdés].

Osztaléknak minősülő jövedelem

A közhasznúnak nem minősülő alapítvány által az alapítványi vagyon hozamainak terhére a kedvezményezett magánszemély részére juttatott vagyoni érték osztaléknak minősül [Szja törvény 66. § (1) bekezdés a) pont ag) alpont]. Nem minősül ugyanakkor osztaléknak a megszerzett jövedelem, ha a magánszemély a kedvezményezett jogállását valamely tevékenység, dolog átruházása vagy szolgáltatás nyújtása ellenértékeként, vagy azzal összefüggésben szerezte [Szja törvény 66. § (4) bekezdés].

Abban az esetben ha a hozam nem különíthető el az alapítványi vagyontól, úgy a magánszemély által megszerzett vagyoni érték egészét osztaléknak kell tekinteni [Szja törvény 66. § (5) bekezdés].

A magánalapítvány vagyonából juttatott jövedelem adómentessége

A magánalapítvány vagyona terhére megszerzett bevétel (a vagyon hozamát kivéve) adómentesnek minősül azzal a feltétellel, hogy a kedvezményezett magánszemély e jogállását nem valamely tevékenység, dolog átruházása vagy szolgáltatás nyújtása ellenértékeként, vagy azzal összefüggésben szerezte, továbbá a hozamok a vonatkozó nyilvántartások alapján elkülöníthetők az alapítványi vagyontól [Szja törvény 1. sz. melléklet 7. pont 7.26. alpont].

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra