A végelszámolók társadalombiztosítási jogállása és járulékfizetési kötelezettsége

Forrás: NAV

Címkék: végelszámolás


A korlátolt felelősségű társaság (továbbiakban kft.), a betéti társaság (továbbiakban bt.) vagy a közkereseti társaság (továbbiakban kkt.) jogutód nélküli megszűnésének egyik lehetséges formája a végelszámolás. (kft., bt., kkt. a továbbiakban együtt gazdasági társaság /gt./) A végelszámolás kezdő időpontjában a gt. vezető tisztségviselőjének megbízatása megszűnik. Ezen időponttól a gt. önálló képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselőjének a végelszámoló minősül.

A gt. legfőbb szerve végelszámolóvá bárkit megválaszthat (akár a gt.  korábbi vezető tisztségviselőjét is), aki megfelel a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény vezető tisztségviselőkre előírt követelményeinek, és a megbízatást elfogadja.

A végelszámolóra – néhány kivétellel - a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó szabályok érvényesek. Ennek alapján a végelszámolónak megválasztott magánszemély e tisztségét munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban láthatja el.

Ha a gt. végelszámolója a társaság természetes személy tagja (pl. a korábbi vezető tisztségviselő) és e tevékenységét megbízási jogviszonyban látja el, akkor társas vállalkozónak minősül, feltéve, hogy a társaság tevékenységében való személyes közreműködése hiányában nem társas vállalkozó.

A társas vállalkozónak minősülő végelszámoló biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét attól függően kell megállapítani, hogy főfoglalkozású, ún. többes jogviszonyos vagy kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak minősül-e.
A társas vállalkozók járulékfizetésére vonatkozó szabályok ismertetésére bővebb tájékoztatás a NAV honlapjáról () letölthető 12. sz. információs füzetben található. Az információs füzet nyomtatott formában is beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Amennyiben a végelszámoló - akár tagja a társaságnak, akár külsős személy - munkaviszonyban látja el e tevékenységét, a járulékfizetési és a szociális hozzájárulási adó (továbbiakban szocho) fizetési kötelezettséget a munkaviszonyban állókra vonatkozó általános szabályok alapján kell teljesíteni. A végelszámolónak a bruttó munkabére után meg kell fizetnie a nyugdíj- valamint az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, a munkáltatónak pedig ugyanezen összeg után a szociális hozzájárulási adót.

A végelszámolótól nem kell levonni a munkaerő-piaci járulékot abban az esetben, ha a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Ha a végelszámolói feladatokat megbízási jogviszonyban a gt. olyan tagja látja el, aki a társaság tevékenységében való személyes közreműködése miatt már társas vállalkozó vagy „külsős” személy (nem tagja a társaságnak), akkor a járulékfizetési kötelezettség megállapításakor a választott tisztségviselőkre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Ez esetben a végelszámoló akkor válik biztosítottá, ha az e tevékenységért kapott tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30 %-át (2013.01.01-től 29.400.- Ft-ot), törtidő esetén annak 30-ad részét (980.- Ft/nap).  Ekkor a végelszámolónak meg kell fizetnie az egyéni járulékokat, a társas vállalkozásnak pedig a szochot. Az egyéni járulékok és a szocho alapja a végelszámoló részére az e tevékenységéért járó díjazás személyi jövedelemadó előleg számításánál figyelembe vett összege.

Ha a „külsős” végelszámoló díjazása nem éri el az említett értékhatárt, akkor nem minősül biztosítottnak. Ebből adódóan járulékfizetési kötelezettsége sincs. A társas vállalkozásnak viszont a végelszámoló e tevékenységéért járó díjazásának a személyi jövedelemadó-előleg alapjának számításához figyelembe vett összege után 27 %-os mértékű szochot kell fizetni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra