Adómentes a cégkerékpár magáncélú használata

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Nestcom

Címkék: kerékpár


Ahogy arról az Szja törvény 1. Melléklet 8.44. pontja rendelkezik: adómentes a kifizető által biztosított - kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített - kerékpár magáncélú használata.

Új ajtó nyílt ki a vállalatok számára a céges kerékpárok adómentes magánhasználatával. A fenntarthatóságot, a környezettudatosságot kiemelt értékként kezelő cégek egyszerre segíthetik a dolgozóik munkába járását, sportolását és aktívan tesznek egy egészségesebb, zöldebb világért. Ebben partner a Hellovelo Zrt. e-bringa flottakezelő, ami elektromos kerékpárok bérbeadásával foglalkozik országosan, vállalati ügyfelek számára. A kerékpárok evolúciójának új faja a pedelec, ami a bringázás élményének magasabb szintjét hozta el. A Hellovelo Zrt. e-bringa flottakezelő komplex szolgáltatásának köszönhetően a felhasználók csak tekernek és élvezik a zöld-közlekedés minden előnyét.  

„Felszabadultnak érzem magam.” „A szabadság érzését adja.” „Feltölt.” „Utána pörgök, mint a búgócsiga.” „Vidáman indul a napom.” Mondják, vallják, akik rendszeresen bringáznak, életük része, közlekedési eszközük a kerékpár. Egy 2022-es országos, reprezentatív kutatás szerint a miért közlekedik kerékpárral kérdésre a négy leggyakoribb válasz: 1. Testmozgás, egészség. 2. Szabadság, rugalmasság. 3. Rövid távon az autó felesleges. 4. Környezetvédelem. A Magyar Kerékpárosklub megbízásából készült 2022-es felmérés szerint a magyarok 65 %-a nem autóval közlekedik és a lakosság 16 %-ának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze. Egy uniós felmérés szerint a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók arányában Magyarországon a hollandok és a dánok után a harmadik Európában. Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy nem állunk rosszul, a kerékpár, a kerékpározás népszerű nálunk. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy még mindig kevesen közlekednek biciklivel. Új dimenziót nyithatnak az elektromos kerékpárok. A biciklis társadalom megosztott az elektromos kerékpárokkal kapcsolatban, pedig a pedelec egyszerűen csak a bringázás élményének magasabb szintjét hozta el és szinte bárki számára elérhetővé tette a felszabadultság, a szabadság érzésének megélését.  

Mi is a pedelec? Az elektromos kerékpárok azon típusa, ahol az elektromos rásegítés csak pedálozás esetén kapcsol be és maximum 25 km/h sebességig segít rá.  Aki szeretne ennél gyorsabban is haladhat a kerékpárral, de a motor rásegítése 25 km/h-s sebességnél kikapcsol. Tehát, hasznos közlekedési eszköz, ami alkalmas sportolásra is, mert a rásegítés mértéke szabályozható, kikapcsolva hagyományos bicikliként működik. A klasszikus kerékpárokkal szemben a pedelec azoknak is tökéletes közlekedési eszköz, akik nem szeretnek izzadtan megérkezni a munkahelyükre, vagy egy tárgyalásra és eddig esetleg tartottak a fizikális kihívástól. 

“Az elektromos kerékpárok innovációja pont itt érvényesül, mert rásegítenek az emelkedőkön, ellenszélben, de akár a sebességben is, így rendkívül élvezetessé teszik a kerékpározást. Bármilyen korban és fizikummal használható télen-nyáron, és megizzadás nélkül is megérkezhetünk vele a munkahelyre. A Hellovelonál abban hiszünk, hogy társadalmi, vállalati és egyéni szinten is menő tenni a jövőért. Erre szemléletformáló aktivitásokkal igyekszünk felhívni a figyelmet.”- magyarázza Hényel Ágoston, a Hellovelo Zrt. vezérigazgatója.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása 2022. január 1-től lépett életbe, azóta a vállalatok adómentesen biztosíthatnak céges kerékpárt a munkavállalóiknak közlekedési eszközként és magánhasználatra is. Az adómentesség az elektromos kerékpárok közül csak a pedelec kerékpárokra vonatkozik. Ezzel a lehetőséggel mindenki jól jár, a munkavállalók extra juttatást kapnak, a vállalat pedig tesz a környezetvédelemért és a dolgozói egészségéért, miközben a fix havi bérleti díjat le tudja írni költségként vagy a TAO-ból is.

Az elektromos kerékpárflotta felállítása nem kis feladat egy vállalatnak, nem egyszerű a megfelelő pedelecek beszerzése, azok karbantartása, kézenfekvő professzionális céghez fordulni, így a vállalatnak mindössze havidíjat kell fizetni (az egyszeri nagy összegű beszerzés helyett) és minden munkát levesz a válláról az adott vállalkozás. A Hellovelo Zrt. pontosan ezzel foglalkozik, vállalati ügyfelek számára ad bérbe elektromos kerékpárokat, amikhez több extra szolgáltatást biztosít, hogy a vállalatnak ne kelljen már ezekkel foglalkozni. A folyamat elején például ingyenes tesztelési lehetőséggel segít: a munkavállalók kipróbálhatnak többféle közép- és felsőkategóriás típust, sőt, akár munkába járásra is tesztelhetik, így felmérve a pontos dolgozói igényeket. A visszajelzések alapján javaslatot tud tenni az ideális és költséghatékony flottára és szaktudásával támogatja az egész folyamat implementálását. A flottaszolgáltatás már három kerékpárral elindítható.

Érdemes olyan kerékpárt választani, ami kiváló a munkába járásra és a hétvégi kikapcsolódásra, sportolásra, túrázásra. A pedelecek közül erre elsősorban a City és Trekking elektromos bringák ajánlottak, de hasznos lehet az összecsukható és teherszállításra szintén alkalmas Cargo e-bike is. A kerékpárok teljes városi felszereléssel rendelkeznek, defekttűrő gumik, professzionális lakat, kitámasztó, hátsó csomagtartó, első és hátsó lámpák és csengő alkotja a felszerelést, továbbá rendelkeznek sár- és láncvédővel is (amelyik modell kialakítása lehetővé teszi). A kínálatot képező pedelecek középmotorosak és nyomatékszenzorosak (ami jól mutatja, hogy nem belépő kategóriás bringákról van szó), tehát a kerékpározás dinamikájának megfelelően segítenek rá. A kerékpárok között megtalálhatóak a láncváltós és agyváltós modellek egyaránt – sőt, szíjhajtásos modell is –, így tényleg mindenki kiválaszthatja a felhasználási területéhez leginkább passzolót. Minden kerékpárhoz minőségi lakat tartozik, de ezenfelül GPS jeladó is van a kerékpárokban, és a flotta bérléshez lopásbiztosítás is tartozik, melynél a piacon egyedülálló módon 0% az önrész lopás esetén, mely az akkumulátorra is kiterjed.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra