Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban 2024-től

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda | Szerző: Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Címkék: induló vállalkozás, startup


A startup vállalkozások régi álma válik valóra 2024. január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.

Egy startup vállalkozás sikerességében és kifutásában nagy jelentőséget játszik a vezetők és a munkavállalók elkötelezettsége, hosszútávú motivációjának megteremtése. Ennek az egyik legjobb módja a kezdő cégeknél, ha a cég életében kulcsszerepet betöltő személyeket – akár egy azonnali juttatáson vagy egy lehívható opción keresztül – tulajdonrészhez juttatjuk a cégben.

Ez azonban egészen mostanáig adózási szempontból rendkívül körülményes és drága volt. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy a munkavállaló vagy a vezető tisztségviselő részesedéshez jutott, a tulajdonrész piaci értékét munkaviszonyból származó jövedelemként le kellett adóznia. Az adószabályok különösen az opciós programok indítását nehezítették: ilyenkor ugyanis az opció lehívásakor kellett felmérni a megszerzett részesedés piaci értékét. Márpedig ez – ha a társaság valós piaci fejlődésen és cégérték-növekedésen ment keresztül – az opció lehívásának pillanatában jelentős adóterhet jelentett. Nem csoda, hogy az adózási hátrányok miatt nagyon kevesen választották ezt (a nemzetközi gyakorlatban amúgy igen elterjedt) motivációs eszközt.

Az „induló vállalkozások” munkavállalói és vezető tisztségviselői a jövőben adómentesen szerezhetnek részesedést 

Januártól megszűnik az adózási akadály

A fenti problémát orvosolja egy, a napokban elfogadott és januárban hatályba lépő adótörvény-módosítás. Eszerint az „induló vállalkozások” munkavállalói és vezető tisztségviselői a jövőben adómentesen szerezhetnek részesedést az adott vállalkozásban. Az adómentesség ráadásul vonatkozik az opciókra is: adómentes lesz az olyan vételi jog gyakorlásán keresztül megvalósuló részesedésszerzés is, amelynél a munkavállaló vagy a vezető tisztségviselő akkor kapott vételi jogot, amikor a cég megfelelt az induló vállalkozás fogalmának.

mi minősül induló vállalkozásnak?

Az új szabályozás szerint „induló vállalkozásnak” azok a legfeljebb 5 éve bejegyzett, tőzsdén nem jegyzett mikro- és kisvállalkozások fognak minősülni, amelyek még nem osztottak nyereséget és amelyek nem egyesülés vagy szétválás útján jöttek létre. „Az új rendelkezés tehát kifejezetten a startupokra koncentrál, és azokat a vállalkozásokat segíti a tulajdonosi motivációk kialakításában, amelyek még a működésük korai fázisában állnak” – mondja Erdősy Zsóka, ügyvéd, adótanácsadó.

startup adómentességi feltételek

Az adómentesség feltétele továbbá, hogy a munkavállaló vagy a vezető tisztségviselő a részesedés megszerzését követően legalább 3 évig a startup vállalkozás tulajdonosa maradjon. Ez a szabály opció biztosítása esetén úgy értelmezendő, hogy az opció megnyílása és az ebből szerzett részesedés értékesítése között legalább három évnek kell eltelnie. Ha az opció lehívásának a joga időben megnyílik, úgy a szabályozás adóhatékony megoldást biztosít arra a klasszikus esetre is, amikor a munkavállaló közvetlenül az exit előtt hívja le az opcióját.

Hogyan is kell akkor adózni?

Mindaddig, amíg a munkavállaló a megszerzett részesedését el nem adja, nem merül fel adófizetési kötelezettsége. Ráadásul, ha már egyszer tulajdonos lett, jövedelmének egy részét osztalékként, pusztán 15%-os adóteher mellett tudja felvenni.

Ha a magánszemély a részesedését eladja, az értékesítésből befolyó teljes vételár (csökkentve azzal az értékkel, amelyet esetleg a részesedés megszerzésére fordított) tőkejövedelemként adózik, amely lényegesen kedvezőbb a munkabér adó- és járulékterheinél.

Ha valaki nem felel meg… marad az MRP

Ha egy társaság nem felel meg az új jogszabály adta lehetőségnek, akkor sem kell lemondania a tulajdonosi szemléleten keresztül történő motiváció lehetőségéről. Ezen vállalkozások ugyanis továbbra is létrehozhatnak munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP), amelyen keresztül a munkavállalók tőkejövedelemként adózó jövedelemre tehetnek szert. „Ráadásul az MRP alkalmas lehet a munkavállalók exit iránti érdekeltségének a megteremtésére is: ha értékesítésre kerül sor, a társaság MRP-be bevont kulcsmunkavállalói szintén kedvező adózás mellett juthatnak hozzá a jövedelemhez” – zárja a Jalsovszky szakértője.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra