Adószám felfüggesztés új rendelkezései

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2009. február 1-jétõl módosult és bõvült azoknak az eseteknek a köre, amelyek megvalósulása esetén az állami adóhatóság felfüggeszti az érintett adózó adószámát, és – ha közösségi adószámmal is rendelkezik – közösségi adószámát is.

___________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu 

___________________________________

Adószám felfüggesztés új rendelkezései

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 24/A. § (1) bekezdésének a) és b) pontjában találhatóak a módosított rendelkezések. Ezek alapján fel kell függeszteni az adózó adószámát, ha

    a) az adózónak postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követõ alkalommal a feladóhoz a címzett ismeretlensége miatt érkezett vissza és/vagy a megfelelõ levélszekrény hiánya miatt a címzett számára kézbesíthetetlennek tekinthetõ,

    b) az adózó székhelyén (ideértve a székhelybiztosítás esetét is), illetve a székhelytõl eltérõ központi ügyintézés helyén végzett helyszíni eljárás alapján az adóhatóság hitelt érdemlõen tudomást szerez arról, hogy az adózó a székhelyén, illetve a székhelytõl eltérõ központi ügyintézés helyén nem található.

Az Art. 24/A. § (1) bekezdésének c) és d) pontja alapján a változatlan rendelkezések szerint a szervezeti képviselõ hiánya, illetve elérhetetlensége esetén továbbra is fel kell függeszteni az adószám alkalmazását. Ezek az esetek a következõk:

    c) az adózó a rá irányadó szabályoknak megfelelõ szervezeti képviselõt az adóhatósághoz nem jelentette be,

    d) az adózó ellenõrzése alapján az adóhatóság hitelt érdemlõen tudomást szerez arról, hogy az adózó nem rendelkezik szervezeti képviselõvel, vagy a bejelentett szervezeti képviselõ nem valós személy, illetve a megadott elérhetõségi helyeken nem fellelhetõ.

Az Art. 24/A. § (1) bekezdésének e) és f) pontja, valamint 174/A. §-a új tényállásokat sorol fel, amelyek az adószám alkalmazásának felfüggesztését vonják maguk után. Az új törvényi rendelkezések alapján fel kell függeszteni az adószámot, ha

    e) az adózóval szemben az állami adóhatóság 60 napos üzletlezárást, illetve a tevékenység 60 napos felfüggesztését ismételten rendeli el,

    f) az adózó az állami adóhatósághoz teljesítendõ bevallási vagy adófizetési (adóelõleg-fizetési) kötelezettségének a törvényi határidõtõl, illetve az esedékességtõl számított 365 napon belül nem tesz eleget.

Az Art. 174/A. §-a alapján az állami adóhatóság felfüggeszti az adózó adószámát, ha a számviteli törvény szerinti beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére, illetve a közzétételi költségtérítés teljesítésére vonatkozó kötelezettségét a törvényi határidõn belül nem teljesíti, és ezt az adóhatóság felhívására sem pótolja.

Az Art. 24/A. § (1) bekezdés a)-d) pontjában szereplõ esetekben a felfüggesztés idõtartama a felfüggesztés megszüntetésének, vagy az adószám törlésének idõpontjáig tart. Ezekben az esetekben a felfüggesztés idõtartama 2009. február 1-jétõl 45 napról 30 napra csökken. A felfüggesztés idõtartama alatt az adózó bizonyíthatja, hogy a felfüggesztés oka megszûnt, ennek hiányában az adóhatóság a felfüggesztést követõen törli az adószámot.

Az Art. 24/A. § (1) bekezdés e) pontjában szereplõ esetben az adószámot határozott idõtartamra kell felfüggeszteni.

Az Art. 24/A. § (1) bekezdés f) pontjában szereplõ esetben az adószámot határozatlan idõtartamra, a bevallási, illetve adófizetési kötelezettség teljesítéséig határozatlan idõtartamra függeszti fel az adóhatóság. Ha a bevallási kötelezettség teljesítésének az Art. szerint nincs helye és az adószám az adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt nem függeszthetõ fel, a felfüggesztés az ellenõrzés, illetve a hatósági eljárás jogerõs befejezéséig tart.

Az Art. 174/A. §-ában szereplõ esetben az adószámot 60 napos határozott idõtartamra kell felfüggeszteni.

Az adószám felfüggesztésének idõszakára az adózó adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatás igénylést a felfüggesztés megszüntetését követõen sem érvényesíthet, illetve ezen idõszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti. Az adóhatóság az adózónak a felfüggesztést megelõzõ idõszakra vonatkozó adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési kérelmét, illetve költségvetési támogatás iránti kérelmét kizárólag a felfüggesztés megszüntetését, lejártát követõen teljesítheti.

A felfüggesztett adószámok, és a felfüggesztést követõen törölt adószámok továbbra is megtekinthetõek az APEH honlapján, az „Adószámok felfüggesztése” menüpontban.

www.apeh.hu

***

Nyugdíjazási kézikönyv 2009 - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.Szerzõ: Póczik Kálmánné - Terjedelem: 147. oldal - Ára: 4.900,-Ft + postaköltség - Megrendelés: info@adonet.hu Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezmény! Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra