Adótervezés és a vállalkozások hatákonysága

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Vadász Iván újra megszólalt: szinte minden magyar vállalkozás úgy mûködik, hogy ugyanabba a cégbe vásárolják a nagyértékû berendezéseket, mint ahol például elkönyvelik a fiktív számláikat.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Adótervezéssel hatékonyabban mûködhetnének a vállalkozások

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke hangsúlyozta, hogy bár a multinacionális cégeknél elengedhetetlen az adótervezés a hatékonyság biztosítása érdekében, a magyar kisvállalkozások körében ez nem jellemzõ. Pedig az adótervezés bevezetésével elkerülhetõ lenne a túladóztatás, és a "túlcsalás" is - fûzte hozzá.

Az adószakértõ elmondta, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) 2005 és 2010 között 2.250 milliárd forintot szedett be utólagos adóellenõrzés révén, de az utólagos adómegállapítások egyharmada,-  legalább 750 milliárd forint értékben - elkerülhetõ lett volna például egy-egy beruházás idõben történõ adózási tervezésével.

Vadász Iván kiemelte: szinte minden magyar vállalkozás úgy mûködik, hogy a cégben a vagyon és a kockázat együtt van, vagyis ugyanabba a cégbe vásárolják a nagyértékû berendezéseket, mint ahol például elkönyvelik a fiktív számláikat. A szakértõ szerint ezért a vagyont és a kockázatokat két külön cégbe, egy vagyonõrzõ és egy tevékenységet végzõ vállalkozásba tanácsos szétválasztani.

Hangsúlyozta, hogy a profiltisztítás eredményeként a vállalkozás megszabadulhat minden korábbi jogi problémájától, biztonságosabbá válik a termelés, és a humán erõforrás felhasználása is.

Szeicz János, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusa, szervezetfejlesztõ a beszélgetésen hangsúlyozta, hogy a Magyarországon mûködõ cégek többsége a munkaerõ végletekig menõ kiszipolyozásától várja a fellendülést, holott a fenntartható eredményesség egyetlen útja a vállalkozások emberközpontú mûködtetése lenne, mert egyébként - még óvatos becslés szerint is - milliárdos károkat okoz az országnak a szellemi tõke pazarlása.

Hozzáfûzte: bár egy modern vállalat mérlegében nem szerepel az emberi tõke, a mérlegben kimutatott eredmény azonban közel sem egyenlõ a vállalat valódi értékével.

Ha a szellemi tõke nem válik mûködõ tõkévé, akkor csak felhalmozott kincs marad - mondta Szeicz János. A szakértõ kifejtette: egy-egy beruházásnál fontos kérdés, hogy milyen lesz a megtérülési hányad, itt pedig figyelembe kell venni, hogy az emberi tõke többszörös megtérülést képest hozni, ha jól kezelik, pozitív irányba mozdítják el.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra