Áfa törvény módosítás az Európai Bíróság miatt

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Október 20-ig külön kérelmet kell benyújtani annak, aki a korábban megállapított pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó áfához kapcsolódó jogkövetkezmények felülvizsgálata céljából ismételt ellenõrzését kér. Ajánljuk figyelmébe a Fórum Média Kiadó Kft. Új Áfa törvény címû kiadványát.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az Európai Bíróság ítélete alapján módosították a magyar áfatörvényt!

Tekintse meg az az Új Áfatörvény címû kiadványt is, amely az áfatörvény közérthetõ értelmezését a gyakorlatban is jól használható életbõl vett eseteken keresztül magyarázza.

Október 20-ig külön kérelmet kell benyújtani annak, aki a korábban megállapított pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó áfához kapcsolódó jogkövetkezmények felülvizsgálata céljából ismételt ellenõrzését kér.

Az Országgyûléshez 2011. szeptember 19-én elfogadta a T/4124. számú törvényjavaslatotaz általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól.

Erre azért volt szükség, mert az Európai Bíróság ítélete szerint a hazai Áfa tv. egyes részei - a pénzügyileg nem rendezett beszerzést terhelõ levonható áfa visszaigényelhetõségére tekintettel – nem voltak összhangban a  közösségi joggal.

A korábbi jogkövetkezmények törlése

A módosító törvény 2011. szeptember 27-tõl:

-        hatályon kívül helyezi az Áfa tv. 186. § (2)–(4) bekezdését,

-        módosítja az Áfa tv. 186. § (1) bekezdését, ezzel lehetõvé teszi a negatív elõjelû elszámolandó adó visszaigényelhetõségét.

-        arról rendelkezik, hogy a 2007. december 31-ig hatályos általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 48. § (7) bekezdése a folyamatban lévõ ügyekben és a hatálybalépését követõen indult ügyekben nem alkalmazható.

A pénzügyileg nem rendezett beszerzést terhelõ levonható áfa visszaigénylése miatt, számtalanalkalommal került sor adóbírság, késedelmi pótlék kiszabására a korábbiadóhatósági ellenõrzések során.

A „jogsértõen” kiszabott jogkövetkezmények törlését az adóalanyok egy külön kérelemben - az áfa visszaigénylése mellett - egy ismételt ellenõrzés iránti beadvánnyal kérhetik, ha a pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó adó visszaigénylése miatt jogerõsen adóbírsággal és-vagykésedelmi pótlékkal sújtották õket korábban. A külön kérelmet 2011. október 20-ig nyújthatják be az adóalanyok. A határidõt a módosító törvény jogvesztõ határidõként jelöli meg, tehát igazolási kérelemmel sem hosszabbítható meg.

A fentieknek megfelelõen a módosító törvény lehetõvé teszi az adóalanyok számára, hogy külön kérelemben is visszaigényelhessék a pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó levonható adót, így a külön kérelmet kizárólag ebbõl a célból is be lehet nyújtani.

Ha az adóalanyok nem kívánnak benyújtani külön kérelmet a visszaigénylés érdekében, akkor a pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó adóként nyilvántartott összeget a soron következõ bevallásában saját döntés alapján számolhatják el. Ebben az esetben a módosító törvény semmiféle határidõt nem állapít meg.

Valamennyi esetben az adóhatóságnak lehetõsége van a visszaigénylés jogszerûségét ellenõrzés útján kontrollálni.

***

Az Új Áfatörvény címû kiadvány megrendelése itt!

Az áfatörvény közérthetõ értelmezését a gyakorlatban is jól használható életbõl vett eseteken keresztül magyarázza az Új Áfatörvény címû kiadvány, amelynek szakmai lektora: Sike Olga - NAV Általános Forgalmi Adó Osztály fõosztályvezetõ-helyettese.

Megspórolhatja a jelentõs szakértõi díjakat, mert a szakértõ szerzõk minden kérdésére tudják a választ, legyen az a teljesítési hely és idõ meghatározásával vagy a számlázással kapcsolatos probléma.

A kiadvány elõfizetõinek INGYENES SZAKMAI TANÁCSADÁST biztosít, így nem kell külön adótanácsadóhoz fordulnia!

A hiteles szakmai kiadvány segítségével elkerülheti a jelentõsen megnövekedett bírságokat, mert olyan összetett kérdésekben számíthat a NAV-nál és a NGM-nél dolgozó szakértõ szerzõkre, mint például a fordított adózás, termékimport, adómentességek, levonási tilalmak!

További részleteket a kézikönyvrõl és a hozzá tartozó ingyenes on-line segédletekrõl itt talál:

Fórum Média Kiadó Kft.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra