Áfához kapcsolódó aktuális tennivalók

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az áfa-törvény és az adózás rendjérõl szóló törvény 2010. január 1-jétõl hatályos változásaival összefüggésben változtak egyes adminisztratív kötelezettségek - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Áfához kapcsolódó aktuális  tennivalók

A tanácsadó cég hírlevelében ismerteti: az áfa-törvény 2010. január 1-jétõl lehetõséget biztosít az adóalanyoknak arra, hogy lakóingatlan és lakóingatlannak nem minõsülõ egyéb ingatlan értékesítésekor eltérõen adózzanak. Az adóalanyok így 2010-tõl már választhatják az adófizetési kötelezettséget kizárólag a lakóingatlannak nem minõsülõ egyéb ingatlanaik értékesítésére is, anélkül, hogy lakóingatlan-értékesítésüket adókötelessé tennék.

Az átmeneti rendelkezések szerint, ha az adóalanyok forgalmi adózást választottak az ingatlan-értékesítésre, ez a nyilatkozat módosítható, oly módon, hogy a lakóingatlanok vonatkozásában adómentességet alkalmaz.

Ezen túl azok, akik a két évnél régebbi használatbavételi engedélyû ingatlan értékesítésére korábban nem választottak adókötelezettséget, 2010. január 1-jétõl ilyen kötelezettséget választhatnak a lakóingatlannak nem minõsülõ ingatlanok eladásakor.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere kiemelte: a választási lehetõség csak a két évnél régebbi használatbavételi engedélyû ingatlan értékesítésére vonatkozik, hiszen az új ingatlanok eladása továbbra is adóköteles. Az adókötelezettség választása esetén továbbra is a fordított adózást kell alkalmazni, azaz, ha az ingatlant értékesítõ adóalany adófizetési kötelezettséget választott az ingatlan értékesítésére, akkor az ingatlan adóalanynak minõsülõ vevõje fogja megfizetni az áfát.

Fontos szabály, hogy a módosított nyilatkozatot 2010. február 1-ig kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni, a határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelem elõterjesztésének nincs helye.

Az adóalanyoknak 2010. január 1-tõl nem csupán közösségen belüli termékértékesítéseikrõl, illetve termékbeszerzéseikrõl, hanem a határon átnyúló, fõszabály szerinti teljesítési helyû, más tagállambeli adóalanyok vagy adószámmal rendelkezõ általános forgalmi adóalanynak nem minõsülõ személy részére teljesített, illetve tõlük vett szolgáltatásokról is nyilatkozatot kell benyújtaniuk.

A Deloitte adóhatóságtól kapott szóbeli információi szerint az összesítõ nyilatkozattételi kötelezettség nem terjed ki azon szolgáltatásokra, amelyek az áfatörvény szerint a tevékenység jellegére tekintettel mentesek az áfa alól. Ehhez kapcsolódóan ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy az igénybe vett és nyújtott szolgáltatások a szolgáltatásnyújtó, illetve a szolgáltatást igénybe vevõ adóalany tagállamában is adómentességet élveznek-e.

A jogszabályváltozások következtében változik az áfa-bevallás és az összesítõ nyilatkozat formája. A 2010. évi adókötelezettségek bevallására  az 1065. számú áfa-bevallásban külön sorban kell feltüntetni a közösségi és a harmadik országbeli adóalanynak nyújtott, illetve tõlük igénybe vett szolgáltatásokat. Közösségi ügyletek esetén el kell különíteni a fõszabály szerinti, illetve a különös szabályok szerinti teljesítési helyû szolgáltatásokat.

Veszprémi István hangsúlyozta: A 10A60-as számú összesítõ nyilatkozat a Közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés lapokon túlmenõen kiegészül a Közösségen belüli szolgáltatásnyújtással, és a Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétellel kapcsolatos adatok feltüntetésére szolgáló adatlapokkal. Az új adatlapok formája várhatóan hasonló lesz a korábbi nyomtatványokhoz.  

A Deloitte javasolja, hogy az érintettek tekintsék át analitikus rendszerüket, hogy azok megfelelnek-e a változó elvárásoknak. Érdemes áttekinteni az egyes határon átnyúló szolgáltatásnyújtások kezelését is, különösen az adómentesként kezelt ügyletek esetében.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra