Akcióterv a devizahitelesek megsegítésére

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszûnik az árverezési moratórium, létrejön a nemzeti eszközkezelõ, visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Akcióterv a devizahitelesek megsegítésére

Három pontban nincs megegyezés, ezekrõl a felek tovább konzultálnak.

Az árfolyamgát azt jelenti, hogy a deviza alapú lakáshitelek törlesztõ részleteit 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják, a svájci frank hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japán jen alapúakét 200 forinttal. A CHF hitelek esetében egy átlagos hiteladós havonta 15 ezer forinttal fizet majd kevesebbet. Mindenki maga döntheti el, hogy élni kíván-e a lehetõséggel. A törlesztõrészletben jelentkezõ különbséget forint jelzáloghitellé alakítják a bankok, aminek törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni, a Buborral megegyezõ kamattal (mostani mértéke 6,1 százalék). Az állam ehhez 2015. január 1-jéig garanciát nyújt a bankoknak, ennek díja várhatóan 1,5 százalék lesz. A törlesztõrészletek 2015 után sem szabadulhatnak el, legfeljebb 15 százalékkal emelkedhetnek, amit a futamidõ hosszabbításával érnek el.

Július 1-jétõl megszûnik az árverezési moratórium, de a bankok csak fokozatosan értékesíthetik a tulajdonukba került lakásokat: 2011. július 1-jétõl októberig csak a 30 millió forintnál nagyobb értékû és 20 millió forintnál magasabb hátralékú ingatlanokat árverezhetik el, október 1. és december 31. között negyedévente a lejárt, felmondott hitelek 2-2, 2012-ben 3-3, 2013-ban 4-4, 2014-ben pedig 5-5 százalékát.

Létrejön a Nemzeti Eszközkezelõ Társaság (NET). Az eszközkezelõ két módon tud majd segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat: egyrészt zöldmezõs állami beruházásként elindít egy új házépítési programot - az új ingatlanokban az erre szoruló családokat helyezik el -, másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, a korábbi tulajdonos pedig bérlõként az ingatlanban maradhat. A családi fedél programba szeretnék bevonni az önkormányzatok tulajdonában álló üres lakásokat is.

A NET Budapesten és a megyei jogú városokban a hitel keletkezéskori ingatlanértékének 55, a városokban 50, a többi településen 30 százalékán veszi át a lakásokat a bankoktól. A nemzetgazdasági tárca azzal számol, hogy 2012-ben néhány ezer lakás kerülhet az eszközkezelõ tulajdonába.

Bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást: az a bajba jutott adós, aki kisebb lakásba költözik, jelzáloghitelt vehet fel állami kamattámogatás mellett, amit legfeljebb öt évre adnak, s mértéke a legkedvezõbb esetben évi 3,5 százalék lehet.

Visszaállítják továbbá a devizaalapú lakáshitelezést, de csak azok élhetnek ezzel, akiknek a jövedelmük abban a devizanemben van, amiben a lakáshitelt fel kívánják venni, és a minimálbér legalább 15-szörösét keresik.

Az akciótervrõl törvény születik majd, ezzel azonban megvárják, hogy a szociális konzultáció devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kérdéseire megérkezzenek a válaszok.

A megállapodás Matolcsy György és Patai Mihály szerint is több százezer lakáshiteles helyzetét javíthatja. A konzultációk mindkét oldal szerint folytatódnak. A bankszövetség elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a probléma nagy része, körülbelül 80 százaléka a megállapodás után is megmarad, 20 százalékát pedig késõbbi idõpontra tolják el, amikor reményeik szerint mind az ország, mind az állampolgárok jobb helyzetben lesznek.

A lelkesedés hiányát magyarázhatja, hogy bankok magasabb árfolyamot szerettek volna rögzíteni a törlesztõrészletek számításához, a svájci franknál például 190 forintot, a 180 forint ugyanakkor a nemzetgazdasági miniszter 160 forintos tárgyalási alapjánál kétségtelenül kedvezõbb. A 190 forint  mellett szólt, hogy gyenge forint esetén kisebb adósságot halmoztak volna fel a hiteladósok, így a bankok kockázata is kisebb lenne, ami azért is fontos, mert az állam csak 2015. január 1-jéig nyújt garanciát a gyûjtõszámlákon felhalmozott összegekre, pont addig, amikor megkezdõdik a különbözet törlesztése.

Az árverési limitet a bankok jóval magasabban - már kezdettõl negyedévente 5 százalékban - határozták volna meg, hogy érdemben tisztulhasson a portfóliójuk.    

A kormány további három pontról - a bankadó 2013-2014 utáni mértékérõl, az "elsétálási jogról" és a hitelezés ösztönzésérõl - is tárgyalt a bankokkal, de azokban nem jött létre megegyezés.

A kormány a tárgyalások finisében állt elõ azzal a javaslattal, hogy a bankok vállalják, hogy még 2013-ban és 2014-ben is a jelenlegi különadó 50 százalékának megfelelõ mértékû különadót fizetnek, erre azonban önként nem voltak hajlandóak.

A hitelezést a korábbi elképzelések szerint azzal ösztönözték volna, hogy a bankok a lakás- illetve kkv hitelnövekmény 2010. december 31-i értékhez mért növekményének meghatározott részét leírhatták volna a bankadóból, illetve a bankadó alapjából. Végül, mivel a bankadó fizetését nem vállalták önként a bankok, a kormány kivette a mostani csomagból a bankadó leírhatóságát is.

Az "elsétálási jog", vagyis a szabad elvonulás joga azt jelenti, hogy ha a pénzintézet, illetve a követelés tulajdonosa kényszerintézkedéssel értékesíti az ingatlant, és a befolyó összeg alacsonyabb, mint a követelése, a különbözetet köteles elengedni. Az MTI információi szerint ezt a bankok erõsen ellenezték, egyebek mellett, mert kijátszható lett volna.

Az MTI által megkérdezett elemzõk szerint az otthonvédelmi akciótervvel csak átmeneti segítséget nyújt a kormány azoknak, akik még képesek törleszteni.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra