Alkotmányellenes az ingatlanadó

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Úgy tûnik, most a túlzott adószigor ütött vissza: egyébként az ingatlanadó sem lenne alktományellenes, ha nem lett volna ilyen kérlelhetetlenül szigorú. Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékû vagyontárgyakat terhelõ adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenõleges hatállyal megsemmisítette. Ugyanakkor változatlanul élnek a nagy értékû gépkocsikra, hajókra, repülõgépekre vonatkozó szabályok.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Kiemelés az AB. Határozat indokolásából

"Megállapítható, hogy — kellõ ingatlanforgalmi szakértelem hiányában — az adóalanyok önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni annak a követelménynek, hogy adóbevallási kötelezettségüket hibátlanul, helyes és valós adattartalommal teljesítsék. A Nért. tehát arra kötelezi az adóalanyokat, hogy adófizetési kötelezettségüket egy általuk megjelölt, vélelmezett, utóbb a hatóság által vizsgálható értéken alapuló, s ezért nem, vagy legalábbis nem feltétlenül helyes értéket tükrözõ adóbevallás alapján teljesítsék. Ráadásul mindezért a törvényalkotó, — ha alulbecslés történik —, egyoldalúan az adóalanyokra hárítja a felelõsséget. Az ingatlanok értékmeghatározásával kapcsolatban tehát, — figyelemmel a törvény forgalmi-érték fogalmára —, a jogalkotó tág teret ad az önkényes adóhatósági jogalkalmazásnak, amely lehetõséget teremt az adózókra nézve súlyosan hátrányos jogkövetkezmények adóhatósági megállapítására. Mindezek alapján az Art. 129. § (2) bekezdése, mely joghátrányok indokolatlanul tág körben történõ megállapítására ad lehetõséget, kiszámíthatatlan, bizonytalan helyzetet teremt az adóalanyokra nézve.

A bizonytalan összegû forgalmi értéken alapuló, önadózással megállapítandó adó fizetésére vonatkozó kötelezettség, vagyis egy eleve vitatható összeg adóalapként történõ feltüntetésére kényszerítõ adóbevallás-benyújtási, illetve az ezen nyugvó adófizetési kötelezettség, s különösen e kötelezettségek teljesítésének az Art. 129. § (2) bekezdése alapján — elõre nem látható feltételek szerint történõ — szankcionálása jogbizonytalanságot teremt. Ilyen a lakóingatlanok adójával kapcsolatos adókötelezettség, mely csak úgy teljesíthetõ, hogy az adókötelezettség teljesítésének joghatása elõre nem látható, kiszámíthatatlan.

Ezen túlmenõen az adó alapjának a lakóingatlan forgalmi értékeként történõ meghatározása, egyúttal a lakóingatlant terhelõ vagyoni értékû jog jogosultjának és a lakóingatlan tulajdonosának „egyetemleges” adófizetési kötelezettsége, illetve a bizonytalan értékû vagyoni értékû jogok jogosultjainak szabályozatlan módon történõ arányosításával megállapítandó adófizetési kötelezettsége szintén jogbizonytalanságot hoz létre. A bizonytalan adófizetési kötelezettség a jogbiztonság követelményébe ütközik."

Az AB határozat az Alkotmánybíróság honlapján teljes terjedelmében olvasható. Itt:

http://href.hu/x/bbpt


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra