Államháztartási szervezetek számlatükre 2009

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

E kiadványban foglalt fõkönyvi számlák alapján az államháztartás egyes alrendszereihez tartozó költségvetési szervek – sajátosságaik igyelembevételével – elkészíthetik a saját számviteli rendjüknek megfelelõ számlatükröt. Kiadó Saldo Zrt. Ára: 2.600,-Ft + postaköltség. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 2.080,-Ft + postaköltség!

Államháztartási szervezetek számlatükre 2009

A 2009. évi új számlatükörben az 1. számlaosztályban lévõ állományi számlák tagolásának jelentõs bõvülését az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény (továbbiakban: vagyon törvény) és az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet elõírásai idézték elõ. 2008-tól már nemcsak a helyi önkormányzatok, hanem a központi költségvetési szervek is kötelesek eszközeiket bemutatni, hogy azok forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes, vagy forgalomképes vagyoni csoportba került-e besorolásra. Az 1. számlaosztály számláinak tagolása egységessé vált! Emiatt a kiadványban megszûnt az 1. számlaosztály elkülönített bemutatása aszerint, hogy azt központi költségvetési szervek, illetve önkormányzati alrendszerbe tartozó költségvetési szervek használják-e. Az 1. számlaosztályban lévõ állományi számlák kötelezõ tagolásától (forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes, vagy forgalomképes állományi alszámlákra) csak akkor tekinthet el a költségvetési szerv az Áhsz. 9. számú melléklete 1. pont k) alpontja alapján, ha a kötelezõ tagolás a befektetett eszközök analitikus nyilvántartásának vezetésével egyértelmûen biztosítható. Mivel a jogszabály a kötelezõ tagolást a vagyontörvény alapján megkötött új típusú vagyonkezelési szerzõdésekhez köti, melyek hatályba lépése 2010-tõl várható, így 2009-ben a központi költségvetési szerveknek ezt a továbbtagolást meg nem kötelezõ alkalmazniuk.

Az államháztartási reform keretében igényként merült fel az eredményszemléletû elszámolás megteremtése. Az államháztartás szervezetei az Áhsz. módosítását követõen csak 2010-tõl az éves költségvetési beszámoló keretében lesznek kötelesek gazdálkodásukról eredményszemléletben az Áhsz. 26. számú „Teljesítményelszámolás” tábla segítségével számot adni. Emiatt 2008-tól bõvült a közgazdasági osztályozású pénzforgalom nélküli kiadásként és pénzforgalom nélküli bevételként bemutatandó gazdasági események köre az 59. számlacsoportban és a 985. fõkönyvi számlán. 2009-tõl pedig az államháztartási szervezetei a 7. számlaosztály és a 99. számlacsoport új tagolását is kötelesek alkalmazni. Mivel az Ámr. átmeneti rendelkezései szerint a szakfeladatrend 2009. évi felülvizsgálatát követõen kell az új szakfeladatrendi besorolás szerinti elszámolást 2010-tõl alkalmazni, emiatt a szakfeladatokra a pénzforgalom nélküli kiadásokat és pénzforgalom nélküli bevételeket 2009-ben még nem kell elszámolni.

A fõkönyvi számlák és azok alábontása összhangban vannak a hatályba lépett új számviteli elõírásokkal, az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet módosított rendelkezéseivel, az elemi költségvetés és a költségvetési beszámoló tartalmával. A számlatükör alkalmazásával biztosítható, hogy a költségvetési beszámoló adatai könyvvitellel alátámasztottak legyenek.

A kiadvány alkalmazását az államháztartás szervezetei részére ajánljuk. Megrendelés: info@adonet.hu

Megvásárolható: 1085 Budapest, József krt. 53. Tel: 267 5010

Megrendelés: info@adonet.hu

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó. 

Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. 

Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.

Elõfizetés:  info@onadozo.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra