Alternatív adózási forma mikrovállalkozásoknak: a KATA

Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: KATA


A kisadózó vállalkozások tételes adója a KATA. A Pénzügyminisztérium törvényelőkészítői találták ki ezt a rövidítést, mert az adónem rendes neve ezt nem adja ki. Ettől függetlenül egy mikrovállalkozás számára ez a legkedvezőbb.

■ A legkisebb cégek – egyéni vállalkozók, betéti társaságok választhatják.

■ Tételes adó van alapesetben havi 50.000 forint, amely minden közterhet kivált – 12 millió forint éves bevételig. 
 
■ Áfa mentességgel kombinálva előnyös. 
 
■ A szolgáltató szektornak ajánlott: tanácsadóknak, informatikai vállalkozásoknak.
 
■ Az érdemes- nem érdemes választani  kérdését meghatározza, hogy kell lennie legalább havi 50.000,-Ft bevételnek – és akkor vagyunk nullán – az 50 eFt tételes adó miatt.
 
■ Egy dolognak kell megfelelnie, nem leplezhet munkaviszonyt. A törvény megadja ennek kritérium-rendszerét.
 
■ Annak nincs törvényi akadálya – hogy egy cégtulajdonos önálló, katás vállalkozóként beszámlázzon a nem katás vállalkozásába. Tehát kialakítható akár egy  céges kapcsolat-rendszer  a családi vállalkozás körül:  egy nagy cég körül kisebb, katás vállalkozások működhetnek. Megoszthatják például a bevételeket. 
 
■ Ez nem ütközik törvénybe – egy dolognak kell megfelelni – a foglalkoztatás nem leplezhet munkaviszonyt,

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 4-12. hónapra 18.522,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra