AM: októbertől lehet igényelni az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt

Forrás: MTI

A kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban.

Október 1-jétől igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt - jelentette be az Agrárminisztérium (AM)  közleménye szerint Nagy István.

A tárcavezető kifejtette, a tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit. A kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. A támogatási kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a honlapjukon közzétett útmutató szerint. A kompenzáció kifizetésére az év végéig sor kerül - fűzte hozzá.

Kifejtette, az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell, hogy a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek. A hektáronkénti kompenzációt a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként határozták meg - tette hozzá Nagy István.

A tárcavezető kiemelte, a nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az Ukrajnával szomszédos tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a megnövekedett tárolási költségek miatt. Az érintett tagállamok - Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia - közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni, jelképes léptékű kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok között a mezőgazdasági termőterületeik arányában osztotta el az Európai Bizottság - húzta alá a miniszter a közlemény szerint.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra