Arányos veszteségleírás az átmeneti szabályozásra is figyelemmel

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: veszteségleírás


A 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezett, és az adóalapnál még nem érvényesített elhatárolt veszteséget az adózó a 2014. december 31-én hatályos előírások szerint írhatja le azzal, hogy az elhatárolt veszteséget legkésőbb 2025. december 31. napját magában foglaló adóévben lehet az adózás előtti eredmény csökkentéseként érvényesíteni.

A jogutód társaság a jogelődtől átvett veszteség felhasználására a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 17. § (8) bekezdésében foglalt feltételek teljesülése esetén jogosult. E mellett a Tao. tv.  2015. január 1-jétől hatályos 17. § (8a) bekezdése szerint a jogutód társaság az átalakulás (egyesülés, szétválás) útján átvett elhatárolt veszteséget adóévenként legfeljebb olyan arányban használhatja fel, amilyen arányt a jogutód társaságnál a jogelőd által folytatott tevékenység folytatásából származó adóévi bevétel, árbevétel a jogelőd ugyanezen tevékenységből származó bevételének, árbevételének az átalakulást (egyesülést, szétválást) megelőző három adóév átlagában számított összegében képvisel. Nem kell ezt a rendelkezést alkalmazni, ha a jogelőd tevékenysége kizárólag vagyonkezelésre irányult.
 
A 2015. január 1-jét követően keletkezett elhatárolt veszteség összegével – figyelemmel a Tao. tv. 17. § (1) bekezdésének az említett időponttól hatályos rendelkezésére – az adózó a következő 5 adóévben csökkentheti az adózás előtti eredményét.
 
A Tao. tv. 29/A. § (6) bekezdése szerinti átmeneti rendelkezés értelmében a 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezett, és az adóalapnál még nem érvényesített elhatárolt veszteséget az adózó a 2014. december 31-én hatályos előírások szerint írhatja le azzal, hogy az elhatárolt veszteséget legkésőbb 2025. december 31. napját magában foglaló adóévben lehet az adózás előtti eredmény csökkentéseként érvényesíteni.
 
A szabályozás alapján rögzíthető, hogy a Tao. tv. 17. § (8a) bekezdése szerinti korlátozásra a 2014. adóévig keletkezett elhatárolt veszteség felhasználása során nem, csak a 2015-ben vagy az azt követő adóévekben keletkezett elhatárolt veszteség felhasználásánál kell figyelemmel lenni. Ennek alapulvételével – a feltételeknek megfelelő adózónál – a veszteségleírás az első esetben legkésőbb a 2025. december 31. napját magában foglaló adóévben, utóbbi esetben pedig legkésőbb a veszteség keletkezésétől számított ötödik adóévben érvényesíthető.
 
[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5167728507/2015.]

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra