Áttérés a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá

Forrás: Önadózó 2021/12 | Szerző: Nagy Attila

Címkék: KIVA, áttérés a kiva hatálya alá


A bejelentkezéssel kapcsolatban elmondható, hogy a kiva nem csak év végén, hanem akár év közben is választható. A már működő adózók esetében az adóalanyiság főszabály szerint a választás állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre.

Amennyiben a gazdálkodó az előzetes kalkulációk elvégzése után úgy ítélte meg, hogy érdemes lehet áttérnie a társasági adóról a kiva hatálya alá és a jogosultsági feltételeknek (megfelelő szervezeti forma, kapcsolt vállalkozásokkal együtt számított bevételi- és létszámkorlátok, stb.) is megfelel, akkor elsőként annak kell utána járnia, hogy az adónem választásának milyen adminisztratív lépései vannak, azaz milyen nyomtatványon és milyen határidővel kell ezt a szándékot jelezni az adóhatóság számára. 

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 16-19. §-aiban foglalt rendelkezések alapulvételével a kiva-alanyiság akkor jön létre, ha az adózó megfelel a Katv. szerinti feltételeknek, és a kiva választását az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, elektronikus úton bejelenti az állami adóhatóság felé. A bejelentést az adózó jogállásának megfelelő bejelentő- és változásbejelentő lapon lehet megtenni (21T201 nyomtatvány A07-es lap 28. rovat, 21T201T nyomtatvány A04-es lap 16. rovat). A nyomtatványok a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásában (ONYA portálon) is kitölthetők:  https://onya.nav.gov.hu

Fontos, hogy lehetőség van a bejelentés visszavonására is az említett nyomtatványokon, méghozzá annak megtétele napjától számított 30 napos jogvesztő határidőn belül, ami azt jelenti, hogy 30 napos határidő elmulasztása esetén igazolási kérelmet nem lehet előterjeszteni. A bejelentés visszavonása esetén a kisvállalati adóalanyiság nem jön létre. 

A bejelentkezéssel kapcsolatban elmondható, hogy a kiva nem csak év végén, hanem akár év közben is választható. A már működő adózók esetében az adóalanyiság főszabály szerint a választás állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre. Így ha például egy korlátolt felelősségű társaság november 28-án, a fenti nyomtatványon, elektronikus úton bejelenti, hogy a továbbiakban a kisvállalati adózásra szeretne áttérni, akkor a kiva-alanyisága december 1-jével jön létre. Ellenben ha az adózó úgy dönt, hogy még kivár, mert még nem sikerült meghoznia a döntést és ezért idén nem jelenti be a kiva választását, úgy ebben az esetben sem kell egy évet várnia ahhoz, hogy a kiva előnyeit élvezze.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra