Az adóeljárást érintő változások

ART

Nyomtatás
Forrás: PwC | Szerző: PwC

Címkék: késedelmi kamat, késedelmi pótlék, Art. változások 2019


A késedelmi kamat visszaállítása * Nő a késedelmi pótlék mértéke * Az önellenőrzési pótlék mértéke változatlan marad

A késedelmi kamat visszaállítása
 
A módosító törvény hatályba lépését követő naptól – visszatérve a 2017. december 31-ig hatályos szabályozáshoz – az adóhatóságnak kamatfizetési kötelezettsége keletkezik, amennyiben jogszabálysértő döntésére tekintettel az adózónak visszatérítési igénye keletkezik. Ebben az esetben az adóhatóság a visszatérítendő összeg után a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet, kivéve, ha a téves adómegállapítás az adózó vagy az adatszolgáltatásra kötelezett érdekkörében felmerült okra vezethető vissza.
 
Nő a késedelmi pótlék mértéke
 
2019. január 1-jétől változik a késedelmi pótlék mértéke, amely így minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része lesz. Tekintettel a jelenlegi 0,90 százalékos alapkamatra, a késedelmi pótlék mértéke 5,90 százalékra emelkedik. A módosított késedelmi pótlékot a módosítás hatálybalépését követően esedékessé váló kötelezettségekre kell alkalmazni.
 
Az önellenőrzési pótlék mértéke változatlan marad, az továbbra is a jegybanki alapkamatnak felel meg. Ismételt önellenőrzés esetén az önellenőrzési pótlék mértéke pedig az így számított összeg másfélszerese lesz.
 
A késedelmi pótlék megállapítása időpontjában kockázatosnak minősülő adózó esetében a késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után az általános szabályok alapján számított késedelmi pótlék százötven százalékának háromszázhatvanötöd része. A módosított késedelmi pótlékot a módosítás hatálybalépését követően esedékessé váló kötelezettségekre kell alkalmazni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra