Az adóhatósági átvezetés szabályainak változása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: átvezetés, 17-es bizonylat


Amennyiben a túlfizetések összege nem fedezi a tartozások teljes összegét, akkor először a magánszemély jövedelemadó előlegére, a levont jövedelemadóra, illetve a kifizető által a magánszemélytől levont járulékokra kell átvezetni azt, az esedékességi sorrend figyelembevételével.

Az adóhatóság, az adókötelezettség teljesítésével összefüggő bevallásokat, egyéb kötelezettségeket, és az ezekre történő befizetéseket adófolyószámlán, adónemenkénti bontásban tartja nyilván. 
 
Több okból is előfordulhat azonban, hogy az egyik adónemen túlfizetés keletkezik, a másikon pedig tartozás. A számlák közötti rendezést kérheti az adózó az erre rendszeresített 17-es bizonylat beadásával, vagy rendelkezés hiányában a Nemzeti Adó-és Vámhivatal végrehajtási eljárás keretében adóhatósági átvezetést is kezdeményezhet a hátralék rendezése érdekében. A túlfizetésből történő átvezetéssel a tartozás megfizetettnek minősül. Az átvezetésről az adózó minden esetben levélben értesítést kap, amely részletezve tartalmazza a túlfizetéssel érintett, valamint a tartozást mutató adónemeket, tovább azt, hogy a megjelölt hátralék tekintetében melyik adónemről melyikre történt az átvezetés.
 
Az adózás rendjéről szóló törvény év eleji módosítása érintette az adóhatósági átvezetés szabályait is. 
 
A befizetések elszámolásával összhangban, amennyiben a túlfizetések összege nem fedezi a tartozások teljes összegét, akkor először a magánszemély jövedelemadó előlegére, a levont jövedelemadóra, illetve a kifizető által a magánszemélytől levont járulékokra kell átvezetni azt, az esedékességi sorrend figyelembevételével.
 
Szintén a törvény januárban életbelépő módosításának köszönhetően tovább bővült az adóhatósági átvezetéssel rendezhető kötelezettségek köre. Az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott adótartozások kiegyenlítését követően a fennmaradó összeg átvezethető a végrehajtási eljáráshoz kapcsolódó költségekre. Az adóhatóságot számtalan jogcímen kereshetik meg a társhatóságok, végrehajtási eljárás lefolytatása érdekében. Problémát jelentett korábban, hogy az egyébként jelentős túlfizetéssel rendelkező adózók is végrehajtás alá kerülhettek ilyen jellegű köztartozás miatt. Az idei évtől az adók módjára behajtandó köztartozásra is átvezethető az adófolyószámlán lévő túlfizetés. A köztartozásra történő átvezetésről végzés formájában értesülnek az érintettek.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra