Az adóregisztrációs eljárás tapasztalatai - a NAV oldaláról

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága | Szerző: Szűcs Mariann / NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága

Címkék: adóregisztráció


Az idei évtől a cégbejegyzésre kötelezett cégek kizárólag akkor kaphatnak adószámot, ha az adóhatóság a cégbejegyzési kérelem vizsgálatát követően megállapítja, hogy a végzésben szereplő, vezető tisztségviselőkkel, illetőleg a cég irányítására döntő befolyással bíró minősített tagokkal, részvényesekkel szemben a jogszabályban meghatározott akadályok egyike sem áll fenn.

Az adószám kiadását kizáró oknak minősül, ha az adóhatósági eljárás megindulásának napján az érintett személy saját maga, illetve jelenlegi, vagy volt cége 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 15 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezik, és/vagy ugyanekkora adótartozás felhalmozásával 5 éven belül jogutód nélkül szűnt meg, és/vagy adószámát az adóhatóság 5 éven belül jogerősen törölte.

Az adóhatóság a beérkezett kérelem felülvizsgálatát haladéktalanul megkezdi, amennyiben a jogszabályban meghatározott akadályok egyike sem áll fenn, az adószámot 1 munkanapon belül megállapítja, ha azonban valamely akadály valószínűsíthető, 8 munkanapon belül dönt az adószám kiadásáról, vagy annak megtagadásáról.

A tapasztalatok szerint az adószám kiadásának elhúzódását okozhatja az is, ha az adózó a cégbejegyzési kérelmet hiányos, vagy hibás adóazonosító számokkal nyújtja be, mivel az adóregisztrációs eljárás lefolytatásának feltétele a képviselők, tagok adóazonosító számának rendelkezésre állása.

A fenti akadályok fennállásának vizsgálatát továbbá minden olyan, a cégbíróság által nyilvántartásba vett változásbejegyzési kérelem esetén is elvégzi a NAV, amely már működő cég új vezető tisztségviselőjének, vagy minősített tagjának bejegyzésére irányul. Akadály feltárása esetén az akadály elhárítására felszólító levelet kap az adózó. Amennyiben az akadályt adózó 15 napon belül nem hárítja el, az adóhatóság határozatban rendeli el az adószám törlését. Az adószám törlését követően az adószám ismételten nem állapítható meg.

Annak kiküszöbölése végett, hogy az önhibájukon kívül „akadályhordozóvá” vált adózók jelenlegi, vagy volt vezető tisztségviselői, tagjai a törvény bevezetését követően ne essenek el az új adózó alapításának, illetve más adózó működésében való részvételének a lehetőségétől, a törvény lehetőséget biztosít számukra a fenti jogkövetkezmények alóli kimentésre. A kimentési lehetőség biztosítása végett az adóhatóság mind az adószám megállapítását megtagadó határozatot, mind pedig az akadály elhárítására irányuló felszólító levelet tájékoztatásként minden esetben megküldi az érintett képviselő/tag részére is. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a kimentési kérelem benyújtására nyitva álló 8 napos jogvesztő határidő az adózó részére történő közléstől kezdődik.

Figyelni kell arra is, hogy adózó az akadály elhárítására irányulóan megtett intézkedéseit, lépéseit a rendelkezésre álló 15 napon belül feltétlenül jelezze az adóhatóság felé, mivel annak elmaradása az adószám visszafordíthatatlan törléséhez vezethet.

                                                                

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra