Az előző uniós költségvetési időszak zárásának újabb lépése a projektek szakaszolása

Forrás: MTI

Címkék: uniós pályázatok


A 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési ciklus magyarországi zárásának újabb lépése a projektek szakaszokra bontása a fejlesztési források teljes egészében történő felhasználása érdekében - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön.

Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben a Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a késedelemben lévő 1715 projekt listáját, a napokban pedig megjelent ezek szakaszolásról szóló kormányrendelet.
 
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a késedelemben lévő projektek közül meg kell határozni a pénzügyi ciklus zárásához a 2015 végéig kifizetési szintig biztosan megvalósuló projekteket. A kormányhatározatban meghatározott szakaszolással pedig az elszámolható részekre történő felosztást végeznék el, meghatározva pontosan, hogy a konkrét projekt mely részét lehet  a 2007-2013-as időszakban elszámolni, kifizetni, illetve mely részét lehetne a 2014-2020-as költségvetési ciklusban finanszírozni.
 
Csepreghy Nándor elmondta: jelenleg az látszik, hogy a szakaszolás főleg a derogációs programokat, illetve az infrastrukturális fejlesztéseket érinti, de  ennél szélesebb is lehet a spektrum. Számítások szerint az 1500 milliárd forint értékű megvalósítás szempontjából veszélyben lévő projektállományból 500 milliárd forint kifizetés van csúszásban, és ez utóbbi kör érinti a szakaszokás.
 
Az elszámolás zárási folyamatában meg kell mondani azt is, hogy melyek a teljesen "bebukó" projektek, ezeknél felmerül az intézményei felelősség kérdése, és szankcióként az állami költségvetés csökkentése, illetve a további pályázatokból való kizárása - tette hozzá.
 
A kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg; eszerint  március végéig az operatív programok végrehajtásáért felelős minisztereknek át kell világítaniuk, illetve aktualizálniuk kell az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, a 2007-2013 programozási időszakban indított, szakaszolással érintett és a feszített megvalósítási ütemezésű projekteket.
 
Ugyancsak a hónap végéig kell az érintett tárcavezetőknek teljes körűen átvilágítani a 2007-2013 programozási időszakban indított, várhatóan 2015. december 31-ig nem befejezhető, és a 2014-2020-as fejlesztési célokhoz nem illeszkedő, azaz szakaszolás alá nem vonható projekteket.
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a nemzeti fejlesztési miniszter, a nemzetgazdasági miniszter és az emberi erőforrások minisztere bevonásával április végéig kell  jelentést készítenie a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság részére az átvilágítások eredményéről és a kapcsolódó feladatokról.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra