Az üdülési csekkrõl

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Közeledik a nyár, aktuálissá válik az üdülési csekkek beszerzése a dolgozóink részére – amennyiben szeretnénk hozzájárulni szabadságuk tartalmas eltöltéséhez. Az üdülési csekk beszerzésérõl, felhasználásáról minden szükséges információt megtalálunk a www.udulesicsekk.hu weboldalon, a megrendelést is tudjuk interneten keresztül bonyolítani. A kiszállítás akár futárszolgálattal is történhet, sõt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál 2007. június 15-ig pályázatra is van lehetõség.

A www.udulesicsekk.hu/ Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elérhetõséggel arról tájékozódhatunk, hogy az Alapítvány a 2007. évi üdülési támogatás második ütemében a „SZOLIDARITÁS” pályázat keretében 500 millió Ft összeggel kívánja támogatni az alacsony jövedelmû, több gyermeket nevelõ munkavállalók pihenését, kikapcsolódását, rekreációját - üdülését. A pályázatok benyújtásának határideje: 2007. május 15 - 2007. június 15.
A pályázatok kizárólag az elõírt "SZOLIDARITÁS PÁLYÁZATI ADATLAP 2007" formanyomtatványon nyújthatóak be.

A www.udulesicsekk.hu honlapon pedig a következõ fontos, és praktikus kérdésre találunk választ:

1. Mi az üdülési csekk?
Az üdülési csekk névre szóló, készpénzt kímélõ fizetõeszköz.

2. Ki kaphat üdülési csekket? (adókedvezménnyel)
Munkavállaló, szövetkezeti tag, szakszervezeti tag, nyugdíjas, gazdasági társaság személyes közremûködõ tagja és mindezen személyek hozzátartozói, szakképzõ iskolai tanuló, Magyar Nemzeti Üdülési alapítvány pályázatai alapján szociálisan rászoruló.

3. Ki adhat üdülési csekket? (adókedvezménnyel)
Munkáltató, szövetkezet, szakszervezet, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

4. Milyen adókedvezményt biztosít az SZJA törvény az üdülési csekk juttatásához?
A kifizetõ és felhasználó személy számára a minimálbér mértékéig, azaz 2007. évben 65 500 Ft-ig adó- és járulékmentes az üdülési csekk juttatás.

5. Hogyan lehet üdülési csekkhez jutni szociális rászorultság alapján?
A szociálisan rászorultak a társadalmi összefogás és szolidaritás eredményeként a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett pályázatok benyújtásával jutnak üdülési csekkhez. (Az Alapítvány 2006 évben közel 280 ezer ember részére tudott közel 8 milliárd Ft értékben támogatást biztosítani.)

6. Honnan szerezhetõ be a pályázathoz szükséges Pályázati Adatlap?
A pályázati kérelem letölthetõ a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapjáról, ill. beszerezhetõ az Ön környezetében lévõ szakszervezetektõl, szövetkezetektõl, civil szervezetektõl.

7. Meddig érvényes az üdülési csekk?
A kiállítástól számított 1 évig. (A lejárat ideje a csekken van feltüntetve.)

8. Átruházható-e az üdülési csekk?
Nem. Csak az használhatja fel, akinek a nevére kiállították. Az üdülési csekk más nevére történõ átírására nincs mód. A csekk tulajdonosa azonban kifizetheti a társaságában lévõ személyek által igénybe vett szolgáltatásokat is.

9. Készpénzre átváltható-e az üdülési csekk?
Nem.

10. Lejárt üdülési csekket elfogadnak-e valahol, ill. cserélhetõ-e?
Lejárt csekk nem fogadható el fizetõeszközként, cseréjére vagy névértéken pénzben történõ megtérítésére nincs lehetõség. A csekk érvényessége a csekken jól láthatóan fel van tüntetve.

11. Meghosszabbítható érvényességi idején belül az üdülési csekk?
Igen. Az üdülési csekk lejárata elõtt meghosszabbítható. A feltételek honlapunkon a Felhasználóknak linken belül a Gyakorlati tudnivalóknál találhatóak.

12. Visszaadnak-e a csekk értékébõl?
A csekk értékébõl az elfogadóhelyek nem adnak vissza, ezért célszerû a címleteket úgy megválasztani, hogy a szolgáltatás díját inkább ki kelljen egészíteni készpénzzel.

13. Mit tegyen, ha elvesztett az üdülési csekk?
Az üdülési csekk elvesztése esetén az letiltható írásos bejelentés formájában a 1593 Budapest, Pf.737 címen vagy a (06-1)-319 7511 faxszámon. A bejelentésnek tartalmaznia kell: a támogató szervezet ellenjegyzését, az elveszett csekk darabszámát, értékét, sorszámát, tulajdonosának nevét, és értesítési címét.

14 .Hol lehet felhasználni az üdülési csekket?
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal ill. annak háttérintézményeivel szerzõdéses viszonyban álló mintegy 6000 elfogadóhelyen használhatja fel fizetõeszközként. Az elfogadóhelyek címlistája fotókkal, árakkal, tájékoztatókkal megtalálható a www.udulesicsekk.hu honlapon, vagy könyv ill. CD alakban megvásárolható az Alapítvány ügyfélszolgálati irodáiban. Az irodák címei a www.udulesicsekk.hu honlapon találhatóak. Az elfogadóhelyeket a helyszínen matrica jelzi: ÜDÜLÉSI CSEKK ELFOGADÓHELY felirattal.

15. Egyszerre kell beváltani vagy több alkalommal is felhasználhatóak az üdülési csekkek?
Nincs megkötés a felhasználást illetõen, a különbözõ címletû csekkeket, egymástól eltérõ idõpontban, például több hétvégi program során is beválthatóak.

16. Fel lehet-e használni az üdülési csekket külföldön?
Nem. Az üdülési csekkrendszer célja, hogy mind többen hazai szolgáltató segítségével pihenjenek, kikapcsolódjanak, üdüljenek.

17. Kérhet-e az elfogadóhely többet azért, mert csekkel fizetnek?
Nem. Az üdülési csekket az elfogadóhelyek névértéken, azaz a csekken feltüntetett értéken fogadják el úgy, mint ha készpénzzel történne a fizetés. Sikernek könyvelhetõ el, hogy egyre több szolgáltató kedvezményt biztosít az üdülési csekk tulajdonosoknak.

18. Milyen szolgáltatások fizethetõek üdülési csekkel?
Belföldi szállás és ahhoz közvetlenül kapcsolódó egyéb szolgáltatások
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ szállásszolgáltatók szálláshely szolgáltatása és ahhoz közvetlenül kapcsolódó egyéb saját szolgáltatásai fizethetõk üdülési csekkel.

Szálláshelyi szolgáltatáshoz kapcsolódó, szálláshely szolgáltatás nélkül is igénybe vehetõ szolgáltatások
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ szállásszolgáltatók által nyújtott étkezõhelyi-, fürdõ-, gyógyászati-, rekreációs-, szabadidõsport-, wellness szolgáltatás, stb. fizethetõk üdülési csekkel.

Utazásszervezés
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ utazási irodák igénybevételével szervezett belföldi turisztikai szolgáltatások költsége fizethetõ üdülési csekkel.

Távolsági busz- és vonatút menetjegye
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ távolsági tömegközlekedési szolgáltatást nyújtó vállalkozások járataira szóló egyirányú, vagy menettérti menetjegyei vásárolhatók meg üdülési csekkel.

Hajóút
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ belföldi hajózási szolgáltatást nyújtó vállalkozások menetjegyei vásárolhatók meg üdülési csekkel.

Egészségmegõrzés, betegségmegelõzés
A fizikai és szellemi rekreáció igen széles körét felölelõ szolgáltatások (Wellness, Fitness, természetgyógyászat stb.) ellenértéke üdülési csekkel fizethetõ az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ szolgáltatóknál.

Sport- és szabadidõ szolgáltatások
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ sportszövetségek, szabadidõsport-szolgáltatások részvételi díja, bérletek ára és egyéb részvételi díjak fizethetõk üdülési csekkel.

Kulturális szolgáltatások
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ színházak, múzeumok, fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények belépõjegyei, bérletei vásárolhatók meg üdülési csekkel.

Állat- és növénykerti belépõjegy
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ állat- és növénykertek belépõjegye vásárolható meg üdülési csekkel.

Horgászengedély
Magyarország horgászható területeire értékesített horgászengedélyek vásárolhatók meg üdülési csekkel, az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ szolgáltatóknál.

Fürdõ- és uszodai szolgáltatások
Az elfogadóhelyi szerzõdéssel rendelkezõ fürdõ- és uszodai szolgáltatást nyújtó vállalkozások belépõjegyei, bérletei vásárolhatóak meg üdülési csekkel.

Hungaroring belépõjegy
A HUNGARORING területén szervezett rendezvények belépõjegyei vásárolhatók meg üdülési csekkel.

Hungexpo belépõjegy
A HUNGEXPO saját szervezésû rendezvényeinek belépõjegyei vásárolhatók meg üdülési csekkel.

SZEMÉLYGÉPKOCSI- ÜZEMANYAGVÁSÁRLÁSRA !!!!
A MOL NyRt. töltõállomásain, az "üzemanyagra is felhasználható" felirattal ellátott üdülési csekkek érvényességi idejükön belül felhasználhatók üzemanyag vásárlásra.

19. Ha már csekktulajdonos!
Nézze meg az üdülési csekk érvényességének idejét, és ne felejtse el, hogy csak addig érvényes a csekk, ameddig az érvényessége jelzi.

20. Üdülési csekk letiltása
Amennyiben a felhasználatlan üdülési csekk - bármilyen okból - kikerült a Felhasználó birtokából, úgy írásos bejelentés formájában kezdeményezheti azok letiltását.
A letiltás postai úton, vagy faxon történhet.

Cím: Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. 1146. Budapest, Hermina út 63.
Fax: (06-1) 319-7511
A bejelentésnek a következõket kell tartalmaznia:
- az üdülési csekk felhasználójának nevét, pontos lakcímét (amennyiben pályázat útján részesült üdülési csekkben, úgy pályázat benyújtásának évét),
- adóazonosító jelét,
- támogató szervezet nevét,
- a megkapott üdülési csekk darabszámát, sorszámát, összértékét,
- nyilatkozatot arról, hogy vállalja az üdülési csekk cseréjével járó kezelési költséget
- a csekk felhasználójának aláírását

NEM KERÜL LETILTÁSRA OLYAN FAX VAGY LEVÉL, AMELY A FENT EMLÍTETT ELEMEKET NEM TARTALMAZZA!

21. Megrongálódott üdülési csekk
Elszakadt, megrongálódott, kimosott csekket abban az esetben lehet saját kezûleg megragasztani, ill. a továbbiakban is felhasználni, ha a csekken feltüntetett adatok mindegyike jól látható, és a beazonosítás nem ütközik akadályokba. Ha a rongálódás következtében ezek a feltételek nem valósulnak meg, akkor a csekk cseréje elengedhetetlen.

22. Szállásfoglalás üdülési csekkel
Ha szállást szeretne foglalni, akkor telefonáljon, vagy írjon levelet a pihenésre kiválasztott helyre, és érdeklõdjön konkrét lehetõségekrõl. Ha megfelelõ programot vagy szállást talált, akkor kérjen visszaigazolást a foglalásról.

23. Miért vásárolna egy cég üdülési csekket az alkalmazottainak?
Az üdülési csekk értéke 100%-ban adó- és járulékmentes a mindenkori minimálbér összegéig.
Az adómentesség formájában biztosított közvetett állami segítség meggyõzõ érv a vállalatok vezetõinek döntésük meghozatalában, hiszen az adókedvezmény következtében 65.500,- Ft értékû üdülési csekk vásárlása esetén személyenként a személyi jövedelemadó kulcs mértékétõl függõen 56.000 - 99.000,- Ft-ot takaríthatnak meg a pénzben nyújtott, bérjellegû juttatásokkal szemben. (Gazdasági számításokat lsd. honlapunkon a Munkáltatóknak menüpontban.)

Forrrás: www.udulesicsekk.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra