Az uniós áfa szabályozás korszerűsítését tervezik

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: Európai Unió, HÉA irányelv


Az áfaszabályozás (általános forgalmi adó) korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy a hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon - jelentette be az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa csütörtökön Brüsszelben.

Pierre Moscovici elmondta: a szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával.

Beszámolt arról, hogy a várt áfabevétel és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség a tagállamokban 2013-ban közel 170 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tett ki. A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfakiesést okoz évente az Európai Unióban.

"Rengeteg pénz megy így veszendőbe, amelyet például a növekedés és a foglalkoztatás fellendítésére lehetne fordítani. Ideje már, hogy visszaszerezzük ezt az összeget" - fogalmazott.

Elmondta, hogy a cselekvési terv meghatározza a jövőbeli egységes európai áfarendszer alapelveit. Rövid távú intézkedéseket foganatosít az áfacsalás kezelésére, valamint az áfa mértékének rugalmasabb meghatározására. Kitér az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére a digitális egységes piaci stratégiával összefüggésben, valamint a kkv-k tennivalóinak egyszerűsítését szolgáló átfogó áfacsomagra irányuló tervekre is - mondta a biztos.

"Emellett szeretnénk nagyobb autonómiát biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfamértékeiket" - tette hozzá.

Pierre Moscovici elmondta: a jelenlegi szabályok értelmében a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől.

A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét.

A másik lehetőség eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa - tette hozzá.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő nyilatkozata szerint az uniós bizottság javaslata összhangban van az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (S&D) adócsalás és adóelkerülés elleni stratégiájával.

A jelenlegi rendszer elérte a töréspontot - mondta a képviselő. "Végre felállítunk egy szilárd rendszert, amelynek keretében eredményesen tudunk majd küzdeni az áfacsalások ellen, kiemelt figyelemmel például a mezőgazdasági-élelmiszeripari ágazatra" - tette hozzá.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője közleményében úgy fogalmazott: üdvözli, hogy "az Európai Bizottság végre felébredt Csipkerózsika-álmából, és foglalkozni kezdett az EU egyik legégetőbb pénzügypolitikai problémájával". 

Hangsúlyozza, hogy az unióban működő áfarendszer túlságosan széttagolt és bonyolult. Ebből fakadóan túl sok kiskapuja van, amelyek lehetőséget teremtenek a visszaélésekre, különösen a határokon átnyúló körkörös áfacsalásokra.

"Minden nap, amellyel később történik tényleges változás az áfarendszerben, majdnem napi félmilliárd eurót vesz ki az európai adófizetők zsebéből" - fogalmazott a képviselő.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra